THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

December 19, 1988
JiM MATTOX
ATTORNEY GENERAL

Honorable Stephen C. Howard
Orange County Attorney
Courthouse

Orange, Texas 77630

Dear Mr. Howard:

Because of the tremendous increase in the volume of

. requests for opinions and open records decisions, we are

‘responding to your request with the enclosed Letter Opinion

or Open Records Ruling. A Letter " Opinion or Open Records

. Ruling has the same force and effect as a formal Attorney

General Opinion or Open Records Decision, and represents the

opinion of the Attorney General unless and until it is

modified or overruled by a subsequent Letter Opinion or Open

Records Ruling, a formal Attorney General Opinion or Open
Records Decision, or a decision of a court of record.

Very truly yours;

JMM
JIM MATTOX

Attorney General of Texas

JAM/er
Enclosure
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TIHE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

December 19, 1988

JIM MATTOX
ATTORNEY GENERAL

Honorable Stephen C. Howard

Orange County Attorney

Courthouse

Orange, Texas 77630 : L0-88-136

Dear Mr. Howard:

By letter of December 6, 1988, "Yyou requested further
clarification of Attorney General Opinion JM-927 (1988),
which held that a county commissioner could not act as a
surety on a bail bond in which the county has an interest.
We discussed Attorney General Opinion JM-927 in our letter
opinion to you dated November 17, 1988, and identified as
LO0-88-127.

Your recent inquiry concerns a newly elected county
commissioner who will take office January 1, 1989. You
inform us that he has been a bail bondsman for a number of
years and has bonds outstanding which may become the subject
of bond forfeiture proceedings. He has represented to your
office that he will no 1longer engage in bonding after he
takes office, but that his son will conduct a separate
bonding business. You state that it is the policy of the
Orange County Attorney’s Office to actively pursue bond
forfeiture proceedings, and you ask the following question
concerning this commissioner’s participation in budget-
setting for your office:

Can the newly elected commissioner par-
ticipate in any vote (especially concerning
budgetary or personnel matters) involving the
County Attorney’s Office? If he can par-
ticipate, under what circumstance can he
participate?

You direct our attention to chapter 171 of the ILocal
Government Code, which regulates conflicts of interest of
local public officers. The 70th session of the ° legislature
codified article 988b, V.T.C.S., as chapter 171 of the Local
Government Code, and the same 1legislature adopted three
bills amending article 988b, V.T.C.S. The repeal of a
statute by a code does not affect an amendment of that
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statute by the same legislature; the amendment is preserved
and given effect as part of the code provision. Gov’t Code
§ 311.031(c). In answering your question, we will incor-
porate the 1987 amendments to article 988b, V.T.C.S., into
chapter 171 of the Local Government Code. The provisions we
quote will be worded and organized differently from those
you have quoted in your brief, but there are no substantive
differences relevant to your question.

Section 171.003 of the Local Government Code, as
modified by the amendment to article 988b, V.T.C.S., by
House Bill 1948 of the 70th Legislature, provides in part:

(a) A local public official commits an
offense if he knowingly:

(1) violates Section 4 of this Act
[section 171.004 of the Local Government
Code];

L] L] * L]

(b) An offense under this section is a
Class A misdemeanor.

Local Gov’t Code § 171.003 (as amended by Acts 1987, 70th
Leg., ch. 362, § 1, at 1799).

Section 171.004 of the Local Government Code, as
modified by House Bill 1948, provides in part:

(a) If a 1local public official or a
person related to that official in the first
degree by either affinity or consanguinity
has a substantial interest in a business
entity or in real property, the local public
official, before a vote or decision on any
matter involvi the usi s_entity or the
real property, shall file an affidavit
stating the nature and extent of the interest
and shall abstain from further participation
in the matter if:

(1) in the case of a substantial interest

in a business entity the action on the matter

will have a speci economic effect on the

business_entity that is distinquishable from
the effect on the public; . . .
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Local Gov'’t Code § 171.004 (amended by Acts 1987, 70th Leg.,
ch. 362, § 1, at 1799). (Emphasis added.)

A person has a substantial interest in a business
entity if he owns 10 percent or more of its voting stock or
shares, or if he owns $5,000 or more of its fair market
value. Local Gov’t Code § 171.002(a) (amended by Acts 1987,
70th Leg., ch. 362, § 1, at 1799). An interest of a person
related within the first degree by consanguinity to the
local public official is a "substantial interest" of that
public official. Id. § 171.002(c).

You state that the commissioner’s son is the sole owner
of his company, which is worth many times the $2,500 minimum
interest stated in section 171.002(a) before its amendment
by House Bill 1948. Based on the facts you have provided,
the newly elected commissioner has a substantial interest in
his business and his son’s. You inform us that the county
commissioner’s business may become inactive to the extent
that no new bonds will be made after the beginning of the
year, but it will still be an ongoing concern to the extent
that it owes or will owe substantial debts to the county.
We will assume, for purposes of this letter, that both the
commissioner’s bonding company and his son’s company are
business entities within chapter 171 of the Local Government
Code, and that these will continue to be business entities
after he takes office and when the commissioners court votes
on matters concerning your office.

Section 171.004 of the ILocal Government Code will
require the county commissioner to refrain from partici-
pating in a vote or decision on "any matter involving" his
or his son’s business. You argue that he must refrain from
participating in decisions involving the county attorney’s
office, especially budget or personnel matters, because such
decisions could reduce the resources available to the office
and therefore divert resources from prosecuting bond forfei-
tures.

None of our opinions on chapter 171 has addressed a
comparable question. Attorney General Opinion JM-379 (1985)
determined that article 988b, V.T.C.S., prohibited a school
trustee from participating in a school board decision about
a lawsuit against a bank in which he had a substantial
interest. You are concerned about a different fact situa-
tion, the commissioners court’s considering the budget and
resources of the county attorney’s office generally, rather
than specific lawsuits brought by that office.
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Violation of section 171.004 is a Class A misdemeanor.
To be valid, a penal law must be written so that it may be
understood. 18 Tex. Jur.3d, Criminal Law, § 9, at 37. The
offense must be defined in plain language and give a person
of ordinary intelligence fair notice that his contemplated
conduct is forbidden by statute. Id. at 37-38. The
statutory language bars participation in a vote or decision
on "any matter involving the business entity." We believe
this language implies that the the governmental body is
considering a matter that directly and explicitly affects
the particular business entity, or affects a county function
that, on the facts of the particular case, has a very close
connection to the business entity’s interests. For example,
if the commissioner’s court approved an assistant county
attorney position devoted to prosecuting forfeitures of bail
bonds, the majority of. which were bonds made by the county
commissioner and his son, such a close connection might be
shown. You have not established facts showing that kind of
connection. We believe that the language of the statute
does not give fair notice of the the expansive application
which you suggest.

Accordingly, based on the facts you provide, chapter
171 of the Local Government Code does not prohibit the newly
elected commissioner from ©participating in all votes
involving the county attorney’s office, including votes on
budgetary or personnel matters. The facts surrounding a
particular vote on the county attorney’s office might show
that it would so directly and predictably affect the
commissioner’s business interests that chapter 171 could be
validly applied to him.

Yours very truly,

/‘. ) ./“. //’\- R N S T ]
- ) gl = T e T
Susan L. Garrison
Assistant Attorney General
Opinion Committee

SLG/er
ID# 5139



