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Mr. John Paul Batiste 
Executive Director 
Texas Commission on the Arts 
P. 0. Box 13406 
Capitol Station 
Austin, Texas 78711-3406 M-89-1 

Dear Mr. Batiste: 

You ask about the application of the Open Meetings Act, 
article 6252-17, V.T.C.S., to a particular set of facts. 
Specifically, YOU ask whether meetings of your "Peer 
Advisory Review Panel" fall within the ambit of the act. 
We conclude that such meetings do fall within the act. 

The Texas Commission on the Arts is governed by chapter 
444 of the Government Code (formerly codified at article 
6144g, V.T.C.S.) and is composed of 18 members appointed by 
the governor with the advice and consent of the senate. 
Section 444.024 of the code, which governs grants, provides: 

(a) An applicant for a grant of money from 
the commission shall specify in the grant 
application a minimum and maximum amount of 
money requested. 

(b) Before makina a arant of money. the 
commission shall submit the arant aoolication 
to a Dane1 of commission consultants for its 
recommendations. The panel shall include in 
its recommendations its determination of the 
reasonableness of the nronosed amounts of 
fundina. 

(c) Grants of money shall be made without 
regard to the race, creed, sex, religion, or 
national origin of the applicant. (Emphasis 
added.) 

We assume, although you do not expressly indicate, that 
the "Peer Advisory Review Panel" is the "panel of commission 
consultants" referred to in subsection (b). See also Gov't 
Code 5 444.023 (empowering the commission to form committees 
from its membership and to prescribe their duties. 
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you inform us that you employ the following procedures 
in the evaluation of grant applications: 

(1) All applications for grant requests are 
first reviewed by the T.C.A. [Texas 
Commission on the Arts] staff. Criteria for 
the staff evaluation is based~ on the 
performance and funding history of the 
applicant as well as the evaluation of any 
previously approved projects and submitted 
support materials. 

(2) The applications are then submitted to 
the Peer Advisory Review Panels who evaluate 
with a ranking system (numerical vote) and 
written panel comments. 

(3) The staff again reviews the applications 
for compatibility to the State Arts Plan, the 
requested dollar amount in relationship to 
the dollars available, administrative 
capability, reports from site and field 
visits and an analysis of the Peer Advisory 
Panel rankings and evaluations. The staff 
evaluation is then presented to the 
Assistance Review Committee for 
consideration. 

(4) The Assistance Review Committee composed 
of Commissioners, in an open meeting, reviews 
all applications submitted for funding. They 
develop a recommendation on the applications 
by a vote of the committee. At this point in 
the process applicants are given, through the 
public hearing session of the meeting, an 
opportunity to speak to, or appeal to the 
committee concerning the ranking or 
evaluation of their request. ARC [Assistance 
Review Committee] recommendations, staff 
recommendations and Peer Panel 
recommendations are then submitted to the 
full commission for review and a final 
decision. Again at this Commission meeting, 
during the public hearing session an 
applicant may speak or make an appeal 
concerning their ranking or evaluation prior 
to the Commission making the final decision 
on grant awards. 

Past decisions of this office have held that merely 
advisory committees of governing bodies are not subject to 
the Open Meetings Act in an instance in which the committee 
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comprises less than a quorum and exercises only advisory 
authority. See. e.a, Attorney General Opinions 
(1987); JM-596 (1986&W-506 (1982); MW-177 (1980); 

JR-794 
H-1281 

(1978); H-554 (1975); H-464 (1974). Under these past 
dacisions., the Peer Advisary Redips BanaL as. yrz~ &sc~ityt i>e 
possesses only advisory powers and would not fall under the 
act. However, a specific statute 
Meetings Act may require such 

other than the Open 
an entity to comply with the 

Open Meetings Act or may set out its own procedures and 
requirements for open meetings. See. e.a., 
Opinions JM-596 (1986); 

Attorney General 
see also Attorney General Opinion 

H-816 (1976). In this instance, there is such a statute. 

Subsection 444.002(b) of the Government Code provides 
in pertinent part: 

The commission and its committees are 
subject to the open meetings law, Chapter 
271, Acts of the 60th Legislature, 
Session, 

Regular 
1967 (Article 6252-17, Vernon's 

Texas Civil Statutes). (Emphasis added.) 

A statute will not be construed in such a 
impute to 

way as to 
the legislature the intent 

unreasonable thing, if 
of doing 

any reasonable construction can EE 
adopted. State Hiahwav DeD’t v. Gorham, 162 S.W.2d 934 
(Tex. 1942); Anderson v. Penix, 161 S.W.2d 455 (Tex. 1942). 
An examination of the legislative history of Senate Bill NO. 
894, which recodified article 61449, V.T.C.S. in the 
Government Code, does not reveal the intention of the 
legislature. Bill Analysis, S.B. 894, 70th Leg. 
The commission itself 

(1987). 
would have fallen within the 

provisions of the Open Meetings Act even without the 
inclusion of section 444.002. The legislature must have 
intended something by its inclusion of section 444.002. We 
can only assume that the legislature intended that both the 
commission and its committees were intended 
within the ambit of the Open Meetings Act. 

to be brought 
Accordingly, we 

conclude that the Peer Advisory Review Panel meetings about 
which you ask are subject to the Open Meetings Act. 

Very truly yours, 

Jim Moellinger 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

APPROVED: Sarah Woelk 
Chief,Letter Opinion Section 
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