
February 14, 1989 

Honorable Ralph R. Wallace, III 
Chairman 
Cultural & Historical Resources Committee 
Texas House of Representatives 
P. 0. BOX 2910 
Austin, Texas 78769 

Dear Representative Wallace: 

Lo-89-13 

I have reviewed your question concerning the necessity 
of a public hearing on the transfer of a permit issued under 
the Solid Waste Disposal Act. &g V.T.C.S. art. 4477-7. In 
talking with Ms. Ann Pittcock of your staff, I understand 
that your question is prompted by language found in a regu- 
lation adopted by the Department of Health. 

Section 4(e)(4) of the act requires opportunity for a 
public hearing before the issuance, amendment, extension, or 
renewal of a permit. In regard to a transfer of an issued 
permit, however, section 4(e)(7) states: 

A permit issued under this Act is issued 
only to the person in whose name the applica- 
tion is made and is issued only for the 
facility described in the permit. A permit 
may not be transferred without prior written 
notice to and prior written approval by the 
state agency which issued it. 

The Department of Health has adopted regulations for 
procedures regarding a request for a transfer. These 
requirements, found in 25 T.A.C. section 325.55, implement 
the statutory mandate for the agency's prior approval to 
effect a transfer. 

YOU ask whether another regulation (25 T.A.C. section 
325.91) imposes a public hearing requirement on the transfer 
application process. That regulation provides in part: 
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9325.91. General. 

The chief of the bureau is responsible for 
accomplishing all departmental actions neces- 
sary for the processing, technical evaluation 
of permit applications, and referral to the 
Office of General Counsel for issuance of a 
notice of opportunity for a public hearing or 
scheduling of the public hearing. The chief 
of the bureau or his designated representa- 
tive will be designated a party in accordance 
with the Administrative Procedure and Texas 
Register Act in all cases and will submit a 
recommendation for approval or denial of 
applications for permits, or for their 
renewal, amendment, or transfer. 

In response to your question, the Department of Health 
has written a letter to this office explaining the depart- 
ment's understanding that section 4(e)(7) of the act does 
not require a public hearing for a transfer. (A copy of the 
department#s letter is enclosed). The department's letter 
makes it clear that the regulation about which you inquire 
was not intended to suggest the necessity for a hearing and 
that hearings are not conducted on transfer applications. 
In our opinion, the act neither requires nor authorizes a 
public hearing on a permit transfer. According to our 
reading of the department's regulations, they do not do so 
either. 

As I discussed with Ms. Pittcock, if you think a public 
hearing requirement should be added to the transfer process, 
you may want to introduce legislation amending section 
4(e)(7) of the act. 

Very truly yours, Very truly yours, 

Assistant Attorney General Assistant Attorney General 
Opinion Committee Opinion Committee 
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