
March 11, 1989 

Honorable Chet Edwards 
Chairman 
Senate Nominations Committee 
Texas State Senate 
P. 0. BOX 12068 
Austin, Texas 78711 

Dear Senator Edwards: 

LO-89-20 

you ask whether the competitive bidding requirements of 
section 21.901 of the Education Code apply CP cumulative 
purchases from one vendor that in the aggregate exceed 
$5,000. Relevant portions of section 21.901 provide: 

(a) Except as provided in Subsection (e) 
or (f) of this section, all contracts pro- 
posed to be made by any Texas public school 
board for the purchase of any personal pro- 
perty shall be submitted to competitive bid- 
ding when said property is valued at $5,000. 
or more. 

(b) Except as provided in Subsection (e) 
of this section, all contracts proposed to be 
made by any Texas public school board for the 
construction, maintenance, repair or renova- 
tion, of any building or for materials used 
in said construction, maintenance, repair or 
renovation shall be submitted to competitive 
bidding when said contracts are valued at 
$5,000 or more. 

Subsections (c), (e), and (f) provide exceptions that 
do not appear to be relevant to your inquiry, and subsection 
(d) provides for notice requirements. 

We find no language in this or other sections of the 
Education Code that would suggest that subseguent purchases 
from the same vendor should be aggregated to achieve the 
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$5,000 threshold that requires competitive bidding reguire- 
ments. 

We note that Subchapter B, Chapter 271, of the Local 
Government Code also regulates competitive bidding on public 
works contracts by school 
entities. 

districts and other governmental 
That subchapter supplies competitive bidding re- 

quirements for contracts that require the 
more than $10,000. 

expenditure of 
As was the case with section 23.901 of 

the Education Code, we find no indication that cumulative 
purchases act together to trigger the necessity of competi- 
tive bidding. 

Generally, school districts are accorded substantial 
discretion in these matters. As one of our courts of civil 
appeals has explained, @'[T]heir power in making such con- 
tracts is general, and in the absence of limitations they 
are required merely to act faithfully and in the exercise of 
their best judgment so as to best serve the interest of 
their district." Stanleton v. Trusseu, 196 S.W. 269, 270 
(Tex. Civ. App. - Fort Worth 1917, no writ): Attorney Gener- 
al Opinion Lo-88-7 (1988). 

It is also a general rule that an attempt to avoid com- 
petitive bidding requirements by the division of a job into 
parts renders the resultant contracts void. See Kelly v. 
Cochran County 82 S.W.Zd 641 (Tex. 1935); Fonder v. Citv of 
South Sioux Fails, 71 N.W.2d 618 (S.D. 1955); 53 A.L.R.2d 
493. See also Local Gov't Code 5 271.028. 

If we may be of 
tate to contact us. 

further assistance, please do not hesi- 

Very truly yours, A 

/e+QL 
Karen C. Gladnev 
Assistant Attoriey General 
Opinion Committee 
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