
Uarch 21, 1989 

Honorable D. R. "Tomm Dber 
Chairman 
Budget and Oversight, 

Higher Education Committee 
Texas House of Representatives 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 78769 

Dear Representative Uher: 

Lo-89-26 

You ask four questions about the authority of the 
Wharton County Junior College District to annex certain 
territory in Fort Bend County. 

The Wharton County Junior College District is a 
county-wide junior college district established pursuant to 
Chapter 130 of the Texas Education Code. YOU inform us 
that residents of Fort Bend County are interested in the 
annexation of part of the county by the district. Such an 
annexation would include all of the territory of several 
school districts in Fort Bend County and some of the 
territory of other school districts in the county. Several 
of these districts border on the junior college district. 
Other school districts do not border on the junior college 
district, but their boundaries touch the boundaries of 
school districts that do border on the junior college 
district. 

You first ask: 

Hay territory be annexed to the WCJC, a 
county-wide junior college district organized 
under Subchapter C of Chapter 130 of the 
Texas Education Code, by utilizing Section 
130.065 of the Texas Education Code, entitled 
\Annexation by Election'? 

A brief submitted with your request makes clear that you are 
asking whether the district may rely on section 130.065 as 
the substantive basis for the annexation. Chapter 130 of 
the Education Code provides for the creation and governance 
of junior college districts, and sections 130.061 through 
130.073 of that chapter provide for changes in district 
boundaries. Section 130.063 provides: 



Territory uy bs l nne⌧ed to the junior 
college district for junior college purposes 
only, by either contract or election, if: 

(1) the territory consists of a school 
district or part of a school district that is 
adjacent to the junior college district; or 

(2) the territory consists of a school 
district or part of a school district and: 

(A) is not contiguous with any junior 
college districtr 

(B) is not more than five miles from 
the annexing junior college district at 
its closest point; and 

(C) is located in the same county as 
the annexing junior college district and 
the county has a population of l,SOO,OOO 
or more. 

S e also Educ. Code 9 130.066 (providing for annexation 
udder circumstances not relevant here). Section 130.064 
sets out the procedure for annexation by contract. Section 
130.065 sets out the procedure for annexation by election. 
Section 130.065 is a procedural provision: it is not itself 
independent authority to annex territory. Sections 130.063, 
130.064, and 130.065 were all derived from the same statute, 
article 2815h, V.T.C.S. Acts 1969, 61st Lsg., ch. 889, at 
2735 (recodifying art. 281511 as if 51.063 through 51.065 of 
the Education Code: renumbered as 99 130.063 through 130.065 
by Acts 1971, 62nd Leg., ch. 1024, at 3278). An examination 
of the language of article 2815h makes clear that sections 
130.064 and 130.065 are procedural provisions and were not 
intended to increase the authority of a junior college 
district to annex territory. 

Your second question is: 

Assuming that Section 130.065 of the Texas 
Education Code is applicable to an annexation 
of territory to the WCJC, is Section 130.063 
of the Texas Education Code also applicable 
to this annexation7 

Again, section 130.065 is applicable to the extent that 
it sets out the procedure for annexation by election. 
Section 130.063 supplies the substantive authority for 
annexation. 
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Your third questioD is: 

Hay the territory annexed to a junior 
college district, through a single annexa- 
tion, under Section 130.065 (and 130.063 if 
applicable) of the Texas Education Code, 
include the territory of more than one, or 
more than part of one, school district, or 
may only the territory of one school dis- 
trict, or part of one school district, be 
added through a single annexation? 

We assume that you are asking whether a single election 
can be held to determine whether territory encompassing more 
than one school district or parts of one school district may 
be annexed. Section 130.063 provides that "(tlerritory may 
be annexed . . . if . . . the territory consists of a school 
district or part of a school district.* Section 130.065(a) 
provides: 

If the annexation is by election, 
petition signed by five percent of th: 
property taxpaying electors 'n t 1 he territory 
seekina to be annexed shall be presented to 
the county school board of the county or to 
the commissioners court of the county in case 
there is no county school board. (Emphasis 
added.) 

We think those provisions make clear that a single 
annexation may include no more than the territory of one 
school district. A brief submitted in response to your 
request suggests a contrary answer based on the rule of 
statutory construction that the singular includes the 
plural and the plural includes the singular. m Gov't Code 
5 311.012(b). Although that maxim of statutory construction 
may be useful in some contexts, it would be inappropriate to 
apply it to every singular noun used anywhere in a code. 
For example, references to the governor or the attorney 
general should not be interpreted as references to the 
governors or the attorneys general. Therefore, we think 
that application of the maxim that the singular includes the 
plural should be reserved for situations in which context or 
legislative history indicates that the legislature would 
have intended the singular to include the plural. 

In the case of section 130.063, we conclude that 
context and legislative history indicate that the maxim that 
the singular includes the plural should not be applied. 
First, the phrase "a school district or part of a school 
district" is used to define the territory that may be the 
subject of an annexation. To read mschool district" as 
"school districts" would give an entirely different meaning 
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to the definition. Also, before 1991, section 130.063 read 
as follows: 

Territory consisting of school districts 
or parts of school districts adjoining or 
lying adjacent to any junior college district 
may be annexed to the junior college district 
for junior colleqe purposes only, by either 
contract or election. 

Acts 1969, 61st Iag., ch. 889, at 273s (enacted as 2 51.063; 
renumbered as section 130.063 by Acts 1971, 62nd Leq., ch. 
1024, art 1, 2 1, at 3278). In 1981 the legislature amended 
the statute and changed the plural to the singular. 
Therefore, we must conclude that the legislature intended 
that a single annexation could not encompass an area greater 
than one school district.1 

Your fourth question assumes that a single annexation 
could include the territory of all or parts of more than one 
school district. Since we rejected that interpretation, we 
need not address your fourth question. 

Very truly yours, 

s&k* 
r.e~~&on 

Rick Gilpin, airman 
Opinion Committee 

Prepared by: Sarah Woelk 

APPROVED: OPINION COHMITTEE 

SW/RG/lcd 

Ref.: RQ-1595 
ID1 4935 

1. We do not mean to say that separate elections may 
not be held on the same day in different school districts as 
long as the area sought to be annexed in each of those 
elections is independently eligible to be annexed. 


