
March 21, 1989 

Honorable Pane Guerra 
Criminal DiStriCt AttOZTiey 
Hidalgo County COUrthOUSe 
Edinburg, Texas 78539 

Dear Xr. Guerra: 

LO-89-28 

You a6k about the authority of a retired judge to issue 
an order waiving the required 72-hour waiting period between 
the issuance of a marriage license and the performance of a 
marriage ceremony. 

Section 1.82 of the Family Code provides: 

(a) On receiving an unexpired marriage 
license, any authorized person may conduct 
the marriage ceremony as provided by this 
section. 

(b) [provision related to marriage by 
prowl. 

(c) The marriage ceremony may not take 
place during a 72-hour period immediately 
following the issuance of the marriage 
license unless: 

(1) an applicant is a member of the 
armed forces of the United States and is 
on active duty: or 

(2) an applicant obtain6 an order of a 
district court as provided by Subsection 
(d) of this section. 

(d) An applicant may request a district 
court for an order permitting the marriage 
ceremony to take place during a 72-hour 
period immediately following the issuance of 
the marriage license. The court may grant an 
early hearing on the request and Shall grant 
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the order if the court find6 that there is 
good cause for the marriage to take place 
during the 72-hour period. 

The persons authorized to conduct marriage ceremonies 
in TeX66 include: 

jUStiCe6 of the supreme Court, jiIdge6 of 
the court of criminal appeals, justices of 
the court6 of appeals, judge6 of the dis- 
trict, county, and probate COUrt6, judge6 of 
the county court6 at law, courts of domestic 
relations and juvenile COUti6, retired 
jUStiCe and judge6 Of such COUrt6, jUStiCe 
of the peace, retired justices of the peace, 
and judge6 and magistrates of the federal 
Court6 Of this State. 

Pam. Code 5 1.83(a)(4). See alsp Par. Code f 1.83(b) 
(defining “retired judge or justice"). 

Your question is whether a retired district court judge 
has authority to waive the 72-hour Waiting period. A 
retired district judge may be assigned to a district C0UI-t 
pursuant to section 74.054 of the top Goverment Code. A 
retired district judge may exercise the power6 and duties of 
the district court judge of the court to which he is 
assigned. Gov't Code 5 74.059. If a retired district judge 
i6 assigned to a Court, he would have the authority t0 iSSUe 
an order waiving the 72-hour waiting period provided for in 
section 1.82 of the Family Code. .The retired judge’s 
authority to do 60 would stem from his assignment to a 
court, however, not from his authority to perform marriages. 
The retired judge*6 authority to perform marriage6 would not 
by itself authorize him to issue a court order waiving a 
statutory requirement any more than a federal judge's 
authority to perform marriage6 in Texas vould give him 
authority to i66Ue 6UCh an order. 

Very truly yours, 

SW/led 
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Sarah Woelk, chief 
Letter bpinion Section 
Opinion Committee 


