
March 29, 1989 

Mr. Marvin J. Titzman 
Executive Director 
Texas Surplus Property Agency 
Administrative Office 
P. 0. Box 8120 
San Antonio, Texas 78208-0120 

Dear Mr. Titzman: 

LO-89-33 

You ask about the source for the state contribution to 
the Employee Retirement System for a particular member of 
the board of the Texas Surplus Property Agency. Specific- 
ally, you ask whether ,the appropriation to the Surplus 
Property Agency is the source from which the contribution is 
to be made, and, if so, whether the Surplus Property Agency 
has authority to make the 
appropriation. 

contribution from its 

Your question is a follow-up question to the issues 
raised in Attorney General Opinion JR-639 (1987). That 
opinion concluded that a certain individual who was an 
unpaid member of the board of the Surplus Property Agency 
could contribute to the Employee Retirement System (E=). 
The opinion was based on the particular circumstances of 
that board member as well as the peculiar history of the 
Surplus Property Agency. Consequently, the decision 
affected only one individual. 

In a brief written in response to your request for an 
opinion, the ERS has explained that although the individual 
has subsequently made. contributions to the retirement 
system, the contributions have been placed in a suspense 
account. His service has not been accrued as credited 
service in the ERS because no contributions by the state 
have been made on his behalf. Section 23.201 of Title 1lOB 
provides: 

Service is credited in the applicable 
membership class for each month in which a 
member holds a position and for which the 
required contributions are made by the member 
and the state. 
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There is no disagreement as to the requirement that a 
state contribution is necessary. The Surplus Property 
Agency takes the position, however, that the contribution 
should be made from funds appropriated to the ERS. The ERS 
takes the position that the contribution should be made from 
funds appropriated to the Surplus Property Agency. We 
conclude that the contribution should be made from funds 
appropriated to the Surplus Property Agency. 

Section 25.403(e) of Title 1lOB provides: 

All money allocated and appropriated by 
the state to the retirement system for 
benefits provided by the retirement system, 
except money for the payment of lump-sum 
death benefits and for the payment of 
benefits from the law enforcement and 
custodial officer supplemental retirement 
fund, shall be paid, based on the annual 
estimate of the retirement system; in monthly 
installments to the state accumulation fund. 
The mo e n cant ibutions 
and membershrir, fees shallSbe from respective 
funds 
the member for whose benefit the contribution 
or fee is naid. If the total of the 
estimated required payments is not equal to 
the total of the actual payments required for 
a fiscal year, the retirement system shall 
certify to the state comptroller of public 
accounts and the state treasurer at the end 
of that year the amount required for 
necessary adjustments, and the state 
treasurer shall make the required 
adjustments. (Emphasis added.) 

See also Title llOB, S 23.302(d) (payment of state contribu- 
tion for purchase of credit for military services). In 
order to implement that provision, the legislature has made 
an appropriation to the ERS that is to be used to make the 
state contribution for various "members. Acts- 1987, 70th 
L-J., 2d C.S., ch. 78, art. I, at 352 (I-93). That 
appropriation is based on an estimate of the amount 
necessary to make the required state contributions. See 
V.T.C.S. Title llOB, 5 25.402 (b) (regarding ERS estimate of 
funds necessary for state contribution). The appropriation 
comes from a number of different funds. Id. The ERS has 
explained that the amount from each fund is intended to 
cover the state contributions to the ERS for all ERS members 
whose state contributions come from that fund. See V.T.C.S. 
Title llOB, 5 25.403(b). The ERS then draws on that 
appropriation to make payments into the state accumulation 
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fund. See V.T.C.S. Title llOB, S 25.308 (regarding state 
accumulation fund). 

A problem arises in regard to the state contribution 
for unpaid administrative board members. As we discussed at 
length in Attorney General Opinion JM-639, certain unpaid 
administrative board members are eligible to be members of 
the ERS. Although Title 1lOB does set out the basis .for 
computation of the contributions to ERS for unpaid 
administrative board service, V.T.C.S. Title llOB, 8 23.502, 
it does not set out the source from which the state 
contributions are to be made for an unpaid administrative 
board member. ERS has made the administrative determination 
that the legislature would have intended that the 
contribution for an unpaid administrative board member come 
from the fund from which compensation is paid to the 
employees of the agency served by the unpaid administrative 
board member. We think that is an appropriate 
administrative determination in light of the general scheme 
governing the ERS. &,8 Associated Indemnitv Corn. v. Oil 
Well Drillina co., 258 S.W.2d 523, 529 (Tex. Civ. App. - 
Dallas 1953), aff'd 264 S.W.2d 697 (Tex. 1954)(courts 
inclined to accept administrative agency's interpretation of 
statute if accepted over long period of time). 

The appropriation to the Surplus Property Agency is 
made from the Property Fees fund. Acts 1987, 70th Leg., 2d 
c .'S ., ch. 78, art. I, at 502 (I-243). Since it is a 
lump-sum appropriation for all expenses of the Surplus 
Property Agency, compensation for Surplus Property Agency 
employees would come from that fund. No money was 
appropriated to the ERS for state contributions to the ERS 
from that fund for the current biennium.l We assume that at 
the time the ERS prepared its estimate of the funds 
necessary to make the state contributions, it did not 
consider the unusual circumstances of the board member in 
question here.2 If those circumstances had been considered, 

1. As we explained in Attorney General Opinion JM-639, 
Surplus Property Agency employees are members of the 
Teachers Retirement System rather than the ERS. 

2. The ERS estimate is due on November 2 of each 
even-numbered year. V.T.C.S. Title ilOb, 5 25.403(b). 
Consequently, the estimate used in the budget for the 
current biennium would have been due by November 2, 1986. 
Attorney General Opinion JM-639, which held that the Surplus 
Property Agency board member in question was entitled to 

(Footnote Continued) 
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presumably an appropriation to the ERS for the state 
contribution for that board member would have been made from 
the Property Fees fund. Therefore, we think that the 
appropriate source for the state contribution for the 
administrative board member in question is from the 
appropriation to the Surplus Property Agency. 

You also suggest that the Surplus Property Agency has 
no authority to make the contribution to ERS. The 
appropriation to the Surplus Property Agency is a lump-sum 
appropriation and can therefore be used for any lawful 
expenditure of the agency. See aeneram Attorney General 
opinion W-909 (1971). Because state law authorizes unpaid 
administrative board members to be members of the ERS in 
certain circumstances and because the legislature has 
acquiesced in the ERS practice of drawing the state 
contributions for such a member. from the funds used to 
compensate the employees of the agency the board member 
serves, a contribution by the Surplus Property Agency from 
the fund from which its employees are paid is certainly an 
appropriate expenditure under state law. m V.T.C.S. art. 
6252-6b, 9 4(l)(agency may use fees collected as needed for 
operation of agency). The Surplus Property Agency is also 
subject to federal law. V.T.C.S. art 6252-6b, 5 4; 40 
U.S.C. 5 484(j)(Federal Property and Administrative Services 
Act). However, we find nothing, and you suggest nothing, in 
the federal law that would prohibit the expenditure in 
question. See aenerallv 40 .U.S.C. 5 484(j)(state agency 
distributing surplus property may use charges to cover 
direct and reasonable indirect costs of its activities). 

Yours very truly, 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 
Opinion Committee 

SW/led 

Ref.: RQ-1607 
IDX 5110 

(Footnote Continued) 
contribute to the ERS, was issued on February 26, 1987. 
Consequently, the ERS, which disagreed with the conclusion 
of JM-639, could not have known that a state contribution 
would be necessary for the Surplus Property Agency member in 
question and therefore would not have included such a 
contribution in its estimate. 


