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Honorable Albert0 M. Ramon 
County Attorney 
Maverick County 
P. 0. BOX 4050 
Eagle Pass, Texas 788534050 Lo-8942 

Dear Mr. Ramon: 

This is in regard to your February 28, 1989, request 
~for an attorney general-opinion (RQ-1668) in which you ask: 

Whether a Sheriff, with the approval of 
Commissioners' Court, can lawfully transfer 
funds budgeted for Sheriff's personnel to a 
Constable's budget for payment of Constable*s 
time spent assisting Sheriff's department as 
a Constable while regular deputy sheriff is 
absent on account of workman*s compensation 
injury? 

You relate that because of the temporary absence of a 
deputy sheriff in your county, the cmissioners court 
approved "the hiring of Constables to assi8t the Sheriff's 
office as needed to be paid hourly rate as starting 
deputies." Pursuant to the commissioners' action, a 
constable serving in the county has been "assisting" the 
sheriff's department by performing mfield work.. 

You say that you have recommended to the commissioners 
that the "Sheriff will not consider said Constable as an 
employee subject to his direct orders,' that the "Sheriff 
will not be permitted to interfere with the Constablels own 
exercise of discretion," and that the Vonstable will remain 
a Constable and will not perform any function for the 
Sheriff's department that he could not lawfully perform as a 
Constable." The Vonstable will not wear a deputy sheriff's 
uniform or badge, but, rather, his own work clothes and 
Constable's badge." you say that you have also recommended 
that the compensation of the constable for his assistance to 
the sheriff be accomplished by transferring funds, with 
commissioners court approval, from the sheriff’s to the 
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constable’s budget. You say that it has been agreed to 
follow your recommendations pending our response to this 
request. You indicate that your request was occasioned by 
queries as to the legality of these arrangements from the 
county treasurer and county auditor. 

We note first that you have not submitted a brief on 
your question as required by Government Code sect ion 
402.043. 
attorney’s 

You do state in your letter that the county 
question is “whether the procedure recommended is 

or is not legal for purposes of complying with 5 40, article 
14 of the Constitution of the state of Texas." We 
understand that. you meant to refer to section 40 of article 
XVI of the constitution, and that you believe that article 
XVI, section 40, of the constitution would prevent a 
constable from serving as a part-time deputy sheriff, where 
each,position is.compensated..... The procedure you describe, 
including the transfer of funds, is apparently designed to 
allow the constable to assist the sheriff without becoming a 
deputy sheriff or being compensated from the sheriff’s 
budget. 

We agree that the constable*6 ‘assistance’ to the 
sheriff raises a question under article XVI, section 40. 
Article XVI, section 40, provides, “No person shall hold 91 
exercise at the same time, more than one civil office of 
emolument.” (Emphasis added). A constable holds a civil 
office of emolument covered by article XVI, section 40. 
Attorney General opinion M-45 (1967). A deputy sheriff also 
holds a civil office of emolument under the constitutional 
provision. Win v. Stati, 177 S.U.2d 970 (Tex. Grim. App. 
1944) (overmled on search and seizure issue by mael vI 
sr3f;a, 740 S.W.Zd 727, 735-36 (Tex. Grim. App. 1987)). 

While the facts you present might tend to indicate that 
the constable in question does not actually “holda the 
office of deputy sheriff within the meaning of article XVI, 
section 40, we are unable to conclude from those facts that 
he is not mexercisingn that office within the meaning of the 
provision. If be is in some way subject to the sheriff*6 
direction in the performance of the extra duties, he might 
well be ~exercising~ 
sheriff. 

the duties of office of a deputy 
On the other hand, if the constable is in fact 

not subject to the direct orders of the sheriff, does not 
perform any duties which he could not perform as constable, 
and the sheriff does not interfere with his discretion in 
performing those duties, we question whether he should be 
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remunerated for "assistance* to the sheriff, since the 
services in question would appear to be more aptly 
characterized as additional ones rendered in his capacity as 
constable. &S Attorney General Opinion JM-57 (1983). 
Similarly, if he is subject to the sheriff's direction in 
"assistingn the sheriff, that assistance could well be 
incompatible with his constable's duties under the common 
law doctrine of incompatibility. &9 Attorney General 
Opinions H-727 (1975); O-1263 (1939). 

Also, the actions taken with respect to arranging for 
the compensation of the constable for the services in 
question may raise questions under state laws governing the 
commissioners court's budgetary actions including their 
making provision for elected officers' remuneration. See 
Local Gov't Code if 152.013 (action on officers' compensa- 
tion-tom be taken during the, regular budget hearing and 
adoption proceedings), 111.003, 111.007 (budget to be 
prepared and adopted after public hearings in seventh and 
eighth months respectively of preceding fiscal year). 

In any case, the question you present turns on ques- 
tions of fact. We are not able to make findings of fact in 
the opinion process. Accordingly, we decline to rule on the 
propriety of the arrangements you ask about. We enclose 
copies of prior opinions of this office which we hope will 
be of assistance to you in resolving your question. 

Very truly yours, 

A - I- 
/ William Walker 

Assistant Attorney General 
Opinion Committee 
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