
October 11, 1989 

Honorable Erwin W. Barton 
Chairman 
House Human Services Committee 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 78769 

Dear Representative Barton: 

m-89-83 

You ask about Rider No. 53 to the current appropriation 
for the Department of Human Serrices. General 
Appropriations Act, Acts 1989, 71st Leg., ch. 1263, at 5481. 
That rider provides: 

a. This section applies to any contract or 
agreement to provide goods, services 
(including professional services covered 
by Section 69 of Article V of this Act), 
or products in which: 

1) 

2) 

a former board member or employee of 
the Department of Human Services, 
while serving as a board member or 
employee, participated substantially 
in the development of the program for 
which the goods I services, 
products are to be provided and is z: 
officer, director, employee, 
consultant employed by the providzt 
of the goods, services, or products; 
or 

a former board member or employee 
holds a substantial interest in the 
business entity that vi11 provide the 
goods, services, or products, regard- 
less of whether such entity is a sole 
proprietorship, partnership, corpora- 
tion, or other business entity. 
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3) For the purposes of this provision, 
the term ‘former board metier or 
employee' shall apply to any board 
member or employee vhose service or 
last day of duty with the department 
ended September 1, 1987 or there- 
after. 

b. The department may not expend funds 
appropriated by this Act for a contract 
or agreement covered by this section 
unless at least 30 days before executing 
the contract or agreement the department 
gives written notice to the Legislative 
Budget Board and the Governor's Office of 
Budget and Planning. During the 30-day 
period after the date on vhich the notice 
is received, the Legislative Budget Board 
may disapprove the expenditure of 
appropriated funds for the contract or 
agreement. If the agency does not 
receive notice from the Legislative 
Budget Board that the expenditure is 
disapproved, then the agency may proceed 
with the contract or agreement. 

You ask vhether that rider prohibits a person who was 
employed by the Department of Human Services as "a program 
specialist for the Nursing Facility Utilization Review/ 
Utilization Control" from accepting employment in the 
nursing home industry. 

Rider no. 53 does not prevent former employees of the 
Department of Human Services from accepting employment in 
the private sector. Rather, it provides that before the 
department may enter into a contract in vhich a former 
department employee has an interest, the department must 
notify the Legislative Budget Board of the proposed con- 
tract. The Legislative Budget Board then has 30 days to 
disapprove the contract.1 That restriction may, of course, 
work as a disincentive for certain employers to hire former 

1. Rider no. 53 raises several constitutional issues, 
including whether giving the Legislative Budget Board 
authority to disapprove agency contracts violates the 
separation of powers doctrine embodied in article II, 
section 1, of the Texas Constitution. You do not ask about 
the constitutionality of rider no. 53; therefore, ve do not 
address that issue. 
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department employees. It does not, hovever, prevent former 
department employees from accepting employment vith an 
entity that contracts vith the department. 

particular 
that could 

Further, whether rider no. 53 vould apply to any 
proposed contract vould be a ouestion of fact 
not-be resolved in the opinion process. 

Very truly yours, 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 
Opinion Committee 

SW/led 

APPROVED BY: Rick Gilpin, Chairman 
Opinion Committee 

Ref.: ID# 7747 


