
October 20, 1989 

Mr. R. C. "Dick" Lindsey 
Deputy Director/Chief Investigator 
Texas Funeral Service Commission 
8iO0 Cameron Road 
Building B, Suite 550 
Austin, Texas 78753 

Dear Mr. Lindsey: 

LO-89-88 

You ask the following questions relative to the taking 
of blood specimens from dead persons. 

1. Does Article 49.10 [of the Code of 
Criminal Procedure] or Article 67OlA-5 
[V.T.C.S.] take precedence as they relate to 
the taking of blood specimens from dead 
humans? 

2. If a licensed mortician (Funeral 
director/embalmer) is required to and/or 
authorized to withdraw blood specimens, who 
is authorized to order such action and to 
what extent, if any, is the licensed 
mortician liable? 

3. Who is responsible for the chain of 
evidence of said blood specimen? 

Subsection (j) of article 49.10 of the Code of Criminal 
Procedure provides: 

A justice of the peace may order a 
phvsician. cualified technician, chemist, 
reaistered orofessional nurse. or licensed 
vocational nurse to take a soecimen of blood 
from the body of a person who died as the 
result of a motor vehicle accident if the 
justice determines that circumstances 
indicate the person may have been driving 
while intoxicated. (Emphasis added.) 
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Section 3(h) of article 67011-5, V.T.C.S., provides: 

Any person who is dead, unconscious, or 
otherwise in a condition rendering the person 
incapable of refusal, whether the person was 
arrested or not, shall be deemed not to have 
withdrawn the consent provided by Section 1 
of this Act. If the oerson is dead. a soeci- 
men mav be withdrawn bv the countv medical 
examiner or the examiner's desionated aoent 
or, if there is no countv medical examiner 
for the countv. bV a licensed mortician or a 
person authorized as Drovided bv Subsection 
iC ) of this section. If the person is not 
dead but is incapable of refusal, a specimen 
may be withdrawn by a person authorized as 
provided by Subsection (c) of this section. 
Evidence of alcohol concentration or the 
presence of a controlled substance or drug 
obtained by an analysis authorized by this 
subsection is admissible in a civil or 
criminal action. (Emphasis added.) 

Article 67011-5 provides for the taking of blood 
samples from a person at the order or request of a peace 
officer who has reasonable grounds to believe the person was 
driving a motor vehicle while intoxicated. Article 49.10 
concerns the authority of a justice of the peace in con- 
ducting inquests. 

A justice of the peace is required to conduct an 
inquest under any of the circumstances set forth in article 
49.04 of the Code of Criminal Procedure. Subsection (i) of 
article 49.10 of the Code of Criminal Procedure provides 
that if a justice of the peace determines that a complete 
autopsy is unnecessary, the justice may order a physician to 
remove from a body a sample of body fluids to determine the 
cause of death. The justice may not order any person other 
than a physician to take samples except as provided by 
subsection (j). Id. Subsection (j), as noted above, allows 
the justice to order other designated persons to take 
specimens of blood if the justice determines the circum- 
stances indicate the person may have been driving while 
intoxicated. 

In your first guestion you ask which of the two 
statutes take precedence. Article 49.03 of the Code of 
Criminal Procedure provides: 
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'The powers granted and duties imposed on a 
justice of the peace under this article are 
independent of the powers and duties of a law 
enforcement agency investigating a death. 

A licensed mortician is not one of the persons a 
justice of the peace is authorized to order to take a 
specimen of blood. Since the powers and authority granted a 
justice of the peace are independent of those given law 
enforcement officers, the justice of the peace may order any 
person authorized by subsection (j) of article $9.10 to take 
a blood sample without regard to any order that may have 
been given by a peace officer under section 3(h) of article 
67011. 

In your second question you ask who is authorized to 
order a licensed mortician to withdraw blood, and to what 
extent, if any, is the licensed mortician liable. A peace 
officer is authorized to order a licensed mortician to 
withdraw blood from a dead person if the peace officer has 
reasonable grounds to believe the deceased was driving a 
motor vehicle while intoxicated. Subsection (c) of section 
3 of article 67011-5 provides in pertinent part: 

The oerson drawina the blood saecimen at the 
reouest or order of a oeace officer under the 
provisions of this Act, or the hospital where 
that person is taken for the purpose of 
securing the blood specimen, shall not be 
held liable for damases arising from the 
request or order of the peace officer to 
take the blood specimen as provided herein, 
provided the blood soecimen was withdrawn 
accordina to recoonized medical Drocedures, 
and orovided further that the forecoino shall 
not relieve anv such oerson from liability 
for neqliqence in the withdrawino of anv 
blood soecimen. (Emphasis added.) 

The blood specimen must be withdrawn according to recognized 
medical standards. What set of circumstance may constitute 
negligence so as to render the mortician liable in 
withdrawing blood is a factual issue not subject to 
resolution by the opinion process. 

In your last question you ask who is responsible for 
the chain of evidence of the blood specimen. The action of 
the licensed mortician in withdrawing the blood is taken at 
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the request or order of the peace officer. We conclude that 
the possession of the specimen following its withdrawal is 
under the control of the peace officer giving the order 
since the mortician is only authorized to withdraw the 
blood. 

Very truly yours, 

~&iQ- 

Tom G. Davis 
Assistant Attorney General 

TGD/er 
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