
November 7, 1989 

Mr. Weldon C. Wells 
McLennan County Auditor 
130 County Records Building 
Waco, Texas 76701-1361 

Dear,Mr. Wells: 

U-89-91 

You ask whether a justice of the peace has authority to 
deputize someone other than a sheriff or constable to serve 
civil process when no emergency exists.1 You ask the 
following questions on this and related matters: 

1. May a Justice of the Peace depute a 
person other than a sheriff or constable 
to serve civil papers in cases where no 
emergency exists[?] 

2. If a sheriff or constable is available 
to serve such civil papers, under what condi- 
tions might the circumstances be deemed to 
constitute an emergency[?] 

3. What recourse is available to a 
sheriff or constable who is deprived of the 
opportunity to serve civil papers in cases 
when another person is deputed to serve such 
papers without the existence of an emer- 
gency [ 7 I 

1. You advise that in response to your request the 
district attorney has furnished you with a written opinion 
answering your questions. While you note that you believe 
that opinion to be sound, you state that other affected 
officials have questioned the correctness of the district 
attorney's opinion. 
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Rule 523 of ths Texas Rules of Civil Procedure 
addresses the matter of rules governing practice in the 
justice court. Ruls 523 provides: 

All rules governing the district and 
county courts shall also govern the justice 
courts, insofar as they can be applied, 

t where otherwise see lv orovLdoP 
bv law or these rules. (E$%% added.) 

While rule 103 of the Texas Rules of Civil Procedure, 
applicable to district and county courts, provides for 
service by any sheriff or constable or by "any person 
authorized by law or by written order of the court,e rule 
536 of the Texas Rules of Civil Procedure specifically 
provides for the service of process in the justice court. 
Rule 536 provides: 

The justice, b case of an em roa 
depute any person of good charac:er to 

, may 
serve 

any process: and the person so deputed m 
or such muroose have all the oritv 0 
fmiff or constable, but in-very sud 
case the justice shall indorse on the process 
a statement in writing, signed by him 
officially, to the effect that he has deputed 
such person to serve such process. Such 
person shall also fake and subscribe ~JJ 
affidavit, to be lndorsed on or attached to 
the process, to the effect that he will to 
the best of his ability execute the same 
according to law and these rules. (Emphasis 
added.) 

Under rule 536 an emergency must exist before a justice may 
deputize a person other than a sheriff or constable to serve 

. Also, rule 536 contains a requirement, not imposed 
ir%i 103, that the person deputized take and subscribe an 
affidavit to discharge this responsibility. We think those 
requirements make clear that the more liberal provisions of 
rule 536 do not apply to a justice court. 

you also ask what circumstances may constitute an 
emergency under rule 536. Whether an emergency exists is a 
fact question that must be resolved by a justice of the 
peace on a case-by-case basis. 

with your third.guestion you ask for general legal 
guidance. Attorney Genera). Opinions are addressed to 



November 27, 1989 

Mr. Wsldon C. Wells 
McLennan county Auditor 
130. County Records Building 
Waco, Texas 76701-1361 

Dear Mr. Wells: 

X0-89-91 

It has been brought to our attention that there is an 
error in the last sentence on the next to last full 
~paragraph on page 2 of L&89-91 issued November 7, 1989. The 
sentence iqguestion states: 

We think those requirements make clear that 
the more liberal provisions of rule 536 do 
not apply to a justice court. 

@'Rule 536" should be replaced with "rule 103.* The sentence 
should read: 

We think those requirements maks clear that 
the more liberal provisions of rule 103 do 
not apply to a justics court. 

Yours very truly, 

/ 
/m Y# h' u 

w G. Davis 
Assistant Attorney General 
Opinion Committes 

TGD/er 

APPROVED: Rick Gilpin, Chairman 
opinion Committee 

Sarah Woelk, Chfef 
better opinion Section 

Ref.: ID-7816 
RQ-1837 
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specific legal questions. See Attorney General Opinion 
JM-1098 (1989). Therefore, we do not address your third 
question. 

Very tNly youfs, 

Rick Gilpin, 6hairman 
Opinion Committee 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 

Prepared by Tom G. Davis 
Approved: Opinion Committee 

RG/SW/TGD/er 

Ref.: RQ-1837 
ID-7816 


