
May 16, 1990 

Honorable Joe Rubio 
District Attorney 
49th Judicial District 
P. 0. Box 1343 
Laredo, Texas 78042-1343 

Dear Mr. Rubio: 

LO-90-25 

You ask whether the Webb County Bail Board may charge a 
$15 fee on each bail bond that is executed by a licensed 
bondsman. You state that the purpose of the fee is to 
"provide funding for the salary of a Bail Bond Clerk to 
manage and keep record of all bonds and all judgments & 
incidental thereto." 

Numerous opinions of this office have concluded that 
the rule-making power of the county bail bond board is 
limited to the making and setting of bail bonds in the 
county, and the board is not authorized to impose gualifica- 
tions upon an applicant for a license or upon the operation 
of a bail bond business that are not enumerated by statute. 
E.cr., Attorney General Opinions JM-1057, JW-1012 (1989). 

You suggest that the scenario you have detailed is 
distinguishable from a fee or condition (not authorized by 
statute) imposed on an applicant to qualify for a bondsman's 
license by county bail bond board. In support of this 
position you call attention to Robinson v. Hilx, 507 S.W.2d 
521 (Tex. 1974) and Schilb v. Kuebel, 404 U.S. 357 (1971). 

In Robinson the court held that the fee that must 
accompany an original application for a license as a bail 
bondsman and the fee for renewal of such license are fees 
imposed in exercise of the police power and are not 
violative of the Texas Constitution. The fees in question 
are expressly authorized by article 2372p-3, V.T.C.S. 
Section 8(b) of article 237213-3 provides that all fees 
collected by the board shall be deposited in the general 
fund of the county for use and enforcement of this article 
and may be disbursed to the board for reasonable expenses. 
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In Schilb the United States Supreme Court held that 
there had not been shown any denial of due process or of 
equal protection of the law by an Illinois bail bond statute 
authorizing a deposit of 10 percent of the bail, all but 10 
percent of which (amounting to one percent of the bail) is 
returned on performance of the bond conditions. 

In both Robinson and Schilb the fees imposed were 
statutorily authorized. The fee to be assessed by the board 
in the situation you describe has no statutory underpinning. 

Administrative agencies may not impose additional 
burdens, conditions, or restrictions in excess of or incon- 
sistent with statutory provisions. Reiss 
of Williamson County, 735 S.W.2d 633 (Tex. APP. - Austin 
1987, writ denied): Texas Fire & Casualtv Co. v. Harris 
v, Count 684 S.W.2d 177 (Tex. App. - Houston 
[14th Dist.] 1984, writ ref'd n.r.e.). 

The Webb County Bail Bond Board is not statutorily 
authorized to charge a $15 fee on each bail bond that is 
executed by a licensed bail bondsman. 

~y?fg??&, 

Assistant Attorney General 
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APPROVED: Rick Gilpin, Chairman 
Opinion Committee 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 

TGD/mc 

Ref.: RQ-1963 
ID# 9083 


