
June 27, 1990 

Honorable Eddie Bernice Johnson 
Chairman 
Health and Human Services 
P. 0. Box 12068 
Austin, Texas 78711 

Dear Senator Johnson: 

LO-go-38 

You ask whether the state may provide funds to a 
privately owned and operated institution of higher 
education. Article III, section 51, of the constitution 
prohibits the expenditure of funds for private purposes. A 
grant to a private university would be permissible if it 
served a public purpose and if adequate consideration flowed 
to the public. Attorney General Opinion MW-373 (1981). 
Also, there must be sufficient controls to ensure that the 
public purpose is actually achieved. u. Whether a 
particular grant meets those criteria is a question of fact 
to be determined on a case-by-case basis. 

you also mention that there have been discussions about 
converting the private. institution in question into a public 
institution. A purchase of the institution's assets would 
violate article III, section 51, only if the state received 
inadequate consideration for its purchase price. 

Yours very truly, 

Sarah Woelk 
Letter opinion Section 
Opinion Committee 
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