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Honorable Tracey Bright 
County Attorney 
Ector County Courthouse, Bra. 218 
Quessa, Texas 79761 

Dear Ms. Bright: 

You ask the following question: 

m-90-51 

May a business which is incorporated under 
the Texas Professional Corporation Act to 
provide the professional services of 
Physical Therapist, hire an Occupationa: 
Therapist as an employee? 

The Professional Corporation Act, article 1528e, 
V.T.C.S., provides in part: 

One or more individuals, each of whom is 
licensed or otherwise legally authorized to 
render the same kind of professional service 
within this state, may incorporate 
professional corporation by filing th: 
original and a copy of Articles of 
Incorporation with the Secretary of 
State. . . . No professional corporation 
organized under this Act shall render more 
than one kind of professional service. . . . 

V.T.C.S. art. 1528e, S 4. This office has already concluded 
that physical therapists render a professional service for 
purposes of article 1528e. Attorney General Opinion MW-99 
(1979); see also V.T.C.S. art. 4512e (requiring license for 
practice of physical therapy). It follows from the 
reasoning in Attorney General Opinion Mw-99 that 
occupational therapists also render a professional service 
for purposes of article 1528e. & V.T.C.S. art. 8851 (1983 
act requiring license for practice of occupational therapy). 

A professional corporation may render 
professional service in this state only 
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through its officers, employees and 
individual agents who are duly licensed to 
render such professional service in this 
state or through agents of,,the professional 
corporation that are themselves professional 
corporations that render such professional 
service only through officers and employees 
of the agent who are so licensed: provided, 
however, that this provision shall not be 
interpreted to include within such 
prohibition employees such as clerks, 
secretaries, bookkeepers, technicians, 
nurses, assistants and other individuals who 
are not usually and ordinarily considered by 
custom and practice to be rendering 
professional service for which a license or 
other legal authorization is required. 

V.T.C.S. art. 1528e, 0 15. 

These provisions make clear that a professional corporation 
offering physical therapy services cannot hire as an 
employee a licensed occupational therapist. 

The brief submitted with your request asks that we 
grant a "variance" from the statute. This office has no 
authority to grant variances from legislative enactments. 
Also, the brief contains a discussion of the value of 
physical therapists and occupational therapists working 
closely together. We note in that regard that article 1528e 
does not prohibit physical therapists and occupational. 
therapists from working together. It merely prohibits a 
particular type of business arrangement. 

Very truly yours, 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 
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