
August 7, 1990 

Honorable Hugh Parmer 
Chairman, 
Senate Intergovernmental Relations 
P. 0. Box 12068 
Austin, Texas 78711 Lo-go-54 

Dear Senator Parmer: 

You ask several questions about the Texas nepotism law, 
article 5996a, V.T.C.S. 

You first ask whether a community college may adopt a 
nepotism policy that is more restrictive than the state 
nepotism law. In Attorney General Opinion MW-540 (1982) 
this office concluded that the Texas Employment Commission 
could adopt a nepotism policy more restrictive than the 
state nepotism law. The opinion stated that the 
commission's authority to adopt such a policy stemmed from 
its general authority to administer the Texas Unemployment 
Compensation Act, V.T.C.S., article 5221b-1 et sea. 
Similarly, the board of trustees for a community college has 
broad authority over the operation of junior colleges. See 
Educ. Code 55 130.84, 23.26. Consequently, based on 
Attorney General Opinion MW-540, we conclude that a 
community college may adopt a nepotism policy that is more 
restrictive than the state law. Of course, such a policy 
may not contain prohibitions that are in direct conflict 
with state law. 

Your second question is whether the policy in question 
constitutes an narbitrary, capricious and unreasonable 
violation of an individual's right to seek public office and 
thus create duress." You have submitted a copy of the 
community college's policy. The policy does not limit a 
person's ability to seek or hold office. It does, however, 
provide that a person may not remain in a position after the 
election of a close relative to the board unless the 
employee has worked for the community college for at least 
two continuous years at the time of the relative's election 
to the board. That policy might discourage a person from 
seeking a position on the board of the community college. 
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For the same reason, however, the state law is a potential . . . . deterrent to office-holdinq.1, and you suggest no aurnority 
for the proposition that such a possible consequence would 
invalidate article 5996a. See Generally Attorney General 
Opinion JW-636 (1987). 

Finally, you ask about the nature of the relationship 
between an individual and the daughter of the individual*s 
first cousin. They are related in the third degree of 
consanguinity. a Attorney General Opinion JW-518 (1986). 

Very truly yours, 

SW/led 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 

Ref.: RQ-2009 
ID# 9518 

1. The period of prior continuous service now required 
under the state law is shorter than the period required by 
the policy you submitted to us. For many years, however, 
the prior continuous services requirement under the state 
law was also two years. See Acts 1949, 51st, Leg., ch. 126, 
P. 227: Acts 1951, 52nd Leg., ch. 97, p. 159. In 1985, and 
again the 1987, the state law requirement was shortened. 
Acts 1985, 69th Leg., ch. 152, p. 682; Acts 1986, 70th Leg., 
ch. 427, p. 1988. 
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