THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

Honorable Mark W. Stiles

Chairman

House County Affairs

Texas House of Representatives

P. O. Box 2910 _

Austin, Texas 78768-2910» 10-90-78

Dear Representatives Stiles:

The question you submit grows out of a dispute between
San Leanna, a type B general law municipality, and the owner
and operator of a perpetual care cemetery that was in
existence at the time the municipality was incorporated.

You relate that the controversy was precipitated by the
owner of the cemetery purchasing a building to move onto the
cemetery property to serve as an office. The municipality
advised the owner of the cemetery that it would be necessary
for him to obtain a variance from the zoning commission
since the 2zoning ordinance requires on-site construction.
The owner takes the position that the cemetery does not fall
under the requirements of the ordinance since the cenetery
was in existence prior to incorporation.

You ask whether the cenetery is subject to ordinances
of the municipality since it was in existence prior to
incorporation of the municipality.

San Leanna comes within the provisions of the General
Zoning Act, section 211.003 of the Local Government Code
(formerly article 101l1a, V.T.C.S.). See 63 Tex. Jur. 24
Zoning § 14. Section 211.003 provides in pertinent part:

(a) The governing body of a municipality
may regulate:

(1) the height, number of stories, and
size of buildings and other structures:
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(5) the location and wuse of buildings
other structures, and 1land :gz___hngingggl
dndustrial., residential, or other purposes.

(Emphasis added.)

. We believe the gquestion of whether property in
existence prior to incorporation of a wpunicipality is
subject to its ordinances is analogous to the authority of
municipalities to govern annexed areas. In Attorney General
Opinion V-626 (1948) it was stated:

We have been unable to find any Texas cases
specifically holding that when a city annexes
a new area that all of the city’s ordinances
as well as its charter apply to and govern the
new area. In fact, the question seems to be
so0 elemental that the Texas cases assume such
ordinances and charter provisions apply to the
annexed areas without discussing: the

- proposition at length. See City of Wichita
Falls v, Bowen, 143 Tex. 45, 182 S.W.{(24d) 69%5;
city of Dallas v. Meserole, (Civ. App., writ
ref’'d W.0.M., 155 8.W.(2d) 1019; Jlefler vwv.

city of pallag, (Civ. App.), 177 S.W. (2d)
231.

2 McQuillin Municipal COrporation,‘ § 7.46 (3d. ed. 1979)
states:

When territory has been 1lawfully and
finally annexed, the new area becomes,
ipso facto, a part of the municipality,
subject to municipal jurisdiction, and it may
be governed as the original municipal
territory was governed prior to change,
subject, of course, to terms and provisions of
the annexation, requiring variation in
government.

We believe that the fact that the cemetery was in
existence prior to charter of the municipality does not
exempt it from ordinances unless there was some provision in
the incorporation of San leanna granting the cemetery a
variance from the municipality’s jurisdiction. To conclude
that property (used for any purpose) that was in existence
prior to incorporation is exempt from zoning ordinances
would render incorporation nugatory.

You ask a number of questions relative to whether the
municipality may prohibit the owner ¢f the cemetery from
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eracting various structures and whether the owner must
comply with the building permit and occupancy requirement
provisions of the ordinances.

This office is unable to determine the applicability of
various provisions of the municipal ordinances to your
questions. Each case wherein the validity of a zoning
regulation is called into question must- be decided on its
own particular facts. Waxahachie v, Watkins, 275 s.W.2d4 477
(Tex. 1955). As hereinafter noted, the determination of the
validity of a zoning ordinance has been held by the Supreme
Court of Texas to require consideration of numerous factors
in each case.

We believe the following general rules relative to the
validity of municipal ordinances may furnish some guidance
in the resolution of your gquestions. The following
statements were made by the court in W Wat R
in construing then article 101la V.T.C.5., (now § 211.003 of
the Local Government Code):

easonable as
W er o o stric
as subs t s e 1l
ealt Sa rals ene we e o
C us e sho' e
tr V] st s v is

the citv’s police power. City of Corpus
christi v. Jones, Tex. Civ. App., 144 S.W.24
388, error dism., correct Jjudgt,. Otherwise
expressed by the court in the case just cited,
if the issue of wvalidity is fairly debatable
courts will not interfere.

This query presents a question of law, not
a question of fact, and in deciding it the
court should have due regard ‘to _all the

upst
to be attained and the necessity exjsting for
the oxdinance.’ And if there is an issuable

fact as to whether the ordinance makes for the
good of the community, the fact that it may be
detrimental to some private interest is not
material. Edge v. City of Bellaire, Tex. Civ.

App., 200 sS.W.2d 224, 227 error refused.
(Emphasis added.)}
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We do not have before us all the circumstances of the
city, the object sought to be attained and the necessity for
the existing zoning ordinance. Further, we believe that the
resolution of the issue of whether the ordinance in its
application to your facts constitutes a clear abuse of
discretion is a matter that may only be resolved by the
courts.

Very truly,
gre———— /’
Tém G. Davis

Assistant Attorney General
Opinion Committee

APPROVED: Rick Gilpin, Chairman
Opinion Committee
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