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ATTORNEY GESRRAI. 
October 24, 1990 

Mr. S. E. Seely 
County Auditor 
El Paso County 
301 Texas Avenue 
El Paso, Texas 79901-1413 

Dear Mr. Seely: 

Lo-90-80 

you ask a number of questions about the validity of 
certain provisions in a contract between El Paso County and 
the El Paso Sheriff's Deputies Association. 

First, you ask whether the county may agree to purchase 
accrued sick leave and whether the county may increase, 
retroactively, the rate at which vacation time was accrued. 
Article III, section 53, of the Texas Constitution prohibits 
the payment of extra compensation after services have been 
rendered. The type of retroactive benefits you describe 
would violate that constitutional provision. c'tv 
Gr en ille . Emerson 
19L,Vno wr:t) 

740 S.W.2d 10. (Tex. App. -i 
Of 

: see aiso Citv of Galveston v. Landruq 
Dallas 

533 
S.W.Zd 394 (Tex. Civ. App. - Houston [lst Dist.] 1976,' writ 
ref8d n.r.e.). 

Chapter 155 of the Local Government Code and article' 
5154e, V.T.C.S., answer your questions in regard to payroll 
deductions. 

Section 155.001 of the Local Government Code provides: 

In a county With 20,000 or more 
inhabitants, the commissioners court, on the 
request of a county employee, may authorize a 
payroll deduction to be made from the 
employee's wages or salary for: 

(1) payment to a credit union: 

(2) payment of membership dues in a 
labor union or a bona fide employees 
association: or 

. . 
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(3) payment of fees for parking in a 
county-owned facility. 

Section 155.002 provides: 

musy) A request for a payroll deduction 
: 

(1) be in writing: 

(2) be submitted to the county auditor; 
and 

(3) state the amount to be deducted and 
the entity to which the amount is to be 
transferred. 

(b) A request remains in effect until the 
county auditor receives a written notice of 
revocation signed by the employee. 

(c) A payroll deduction may not exceed the 
amount stated in the request. 

Se 1 Local Gov*t Code 5 155.021 (listing required 
de&c&% not relevant here). Article 5154e provides in 
part: 

Any contract which permits, requires, 
prescribes or provides for the retention of 
any part of the compensation of an employee 
for the purpose of paying dues or assessments 
on his part to ,any labor union, without the 
written consent of the employee delivered to 
the employer authorizing the retention or the 
withholding of such sum shall be null and 
void and against publii: policy. 

Counties have only those powers expressly granted to 
them or necessarily implied from express grants of power. 
Canales v. Lauahlin 214 S.W.Zd 451 (Tex. 1948). Thus, the 
provisions described above enumerate the only purposes for 
which counties may make payroll deductions. Further, any 
such deductions may be made only with the individual 
employee's written consent. Authorization from an employees 
association to make such deductions is insufficient. 

You'also ask about certain salary increases authorized 
by the county judge. Salaries of county employees may be 
increased only in accordance with chapter 152 of the Local 
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Government 
salary of 
The county 
salaries. 

Code. The commissioners court is to set the 
county employees. Local Gov*t Code 0 152.011. 
judge, acting by himself, has no authority to set 
Sanales v. Laughlin tS!AB3. 

Very truly yours, 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 
opinion Committee 

SW/led 
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