
October 25, 1990 

Honorable Erwin W. Barton 
Chairman 
Human Services Committee 
Texas House of Representatives 
P. 0. BOX 2910 
Austin, Texas 78769 

Dear Representative Barton: 

Lo-90-81 

You ask whether certain personnel at Dallas Love Field 
should be designated as "airport police officers" or 
"airport security officers." 

Article 46g, V.T.C.S., provides in part: 

(a) The governing body of any political 
subdivision of this state that operates an 
airport served by a Civil Aeronautics Board 
certificated air carrier may establish an 
airport security force and employ airport 
security personnel. 

(b) A governing body may commission any 
employee of an airport security force 
established under this Act as a peace officer 
if he is certified as qualified to be a peace 
officer by the Commission on Law Enforcement 
Officer Standards and Education. 

Article 2.12 of the Code of Criminal Procedure, as 
amended in 1989, see Acts 1989, 71st Leg., ch. 794, § 1, at 
3587, provides that the following are peace officers: 

(12) airport police officers commissioned 
by a city with a population of more than 
900,000, according to the most recent federal 
census, that operates an airport that serves 
commercial air carriers; 

(13) airport security personnel commis- 
sioned as peace officers by the governing 
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body of any political subdivision of this 
state, other than a city described by 
Subdivision (12), that operates an airport 
that serves commercial air carriers. 

The bill analysis to the 1989 amendment to article 2.12 
states that section 12 was added to enable cities to comply 
with federal law that requires law enforcement officers to 
be present at certain airports. Although the bill analysis 
does not provide any cites, we assume that it was referring 
to section 107.15 of title 14 of the Code of Federal 
Regulations, which provides as follows: 

(a) Each airport operator shall provide 
law enforcement officers in the number and in 
a manner adequate to support-- 

(1) Its security program; and 

(2) Each passenger screening system 
required by Part 108 or !j 129.25 of this 
chapter. 

(b) For scheduled or public charter 
passenger operations with airplanes having a 
passenger seating configuration (as defined 
in § 108.3 of this chapter) of more than 30 
but less than 61 seats for which a passenger 
screening system is not required, each 
airport operator shall ensure that law 
enforcement officers are available and 
committed to respond to an incident at the 
request of a certificate holder or foreign 
air carrier and shall ensure that the request 
procedures are provided to the certificate 
holder or foreign air carrier. 

It is not clear how the 1989 amendment to the Code of 
Criminal Procedure enabled airports to comply with federal 
law since article 46g already allowed governing bodies of 
political subdivisions to commission airport security 
personnel as peace officers in certain circumstances. In 
any case, the federal regulation requires the presence of 
law enforcement personnel: it does not require that law 
enforcement personnel be given a particular designation. 
Indeed, the federal regulation uses neither the tern 
*'airport police officers" nor "airport security officers." 
Therefore, we conclude that the 1989 amendment to article 
2.12 does not require the use of particular terminology in 
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regard to airport security personnel who are commissioned as 
peace officers. 

Some of the materials you provided suggest that certain 
cities are concerned that the use of a particular 
designation affects the status of commissioned airport 
security personnel under subchapter B of chapter 41 of the 
Local Government Code. The applicability of that subchapter 
turns on whether commissioned airport security officers are 
"employees of the police department." Local Gov't Code 
5 141.009(b). Although commissioned airport security 
officers may in some cases be employees of the police 
department, nothing in article 46g or sections 12 and 13 of 
article 2.12 of the Code of Criminal Procedures requires 
that they be. 

Very truly yours, 

&\&\ LcJc!cJ& 
Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 
Opinion Committee 
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