
October 29, 1990 

Mr. Bay L. Goad 
Executive Director 
Conmission 0n'Fire Protection 

Personnel Standards 81 Education 
9800 N. Lamar Blvd. 
Austin, Texas 78753 

Dear Mr. Goad: 

U-90-82 

you have requested our opinion regarding certification 
requirements for aircraft crash and rescue fire protection 
personsel employed by the adjutant general. 

The Commission on Fire Protection Personnel Standards 
and Education is required to certify, under section 416.033 
of the Government Code, any individual who is seeking 
appointment *to an aircraft crash and rescue fire protection 
personnel position." You indicate that the Texas Adjutant 
General *esploys approximately forty-nine ,personnel as 
aircraft crash and rescue personnel at Ellington Field near 
Houston. q  You ask whether these persons mast be certified 
by the commission prior to their esploysent by the adjutant 
general. 

“Aircraft crash and rescue fire protection personnele 
is defined in section 416.001 of the Governsent Code as: 

permanent, fully Paid, full-time local 
governmental employees who, as a permanent 
duty assignment, fight aircraft fires at 
airports, stand by for potential crash 
landings, and perfom aircraft crash rescue. 

The relevant employees of the adjutant general say meet 
most of the necessary criteria, 
to qualify as 

but they fail conspicxxo;;;; 
*local governmental employees.n 

governmentm is defined in section 416.001 of the Government 
Code as "a municipality, a county, a special-purpose 
district or authority, or any other political subdivision of 
the state.n By contrast, the adjutant general is the head 
of a state agency. 

” 
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Section 431.022 of the Government Code provides: 

The adjutant general is the head of the 
adjutant general#s department and controls the 
military department of the state. The 
adjutant general is subordinate only to the 
governor in matters pertaining to the military 
department of the state and the state military 
forces . The adjutant general has the rank of 
major general. 

See also Attorney General opinions H-1160 (1978); H-1092 
(1977): H-784 (1976). 

We conclude that since aircraft crash and rescue 
personnel employed by the adjutant general are not mlocal 
governmental employees,n they are not subject to 
certification by the Commission on Fire Protection Personnel 
Standards and Education. 

Yours very tr_ly, 

Rick Gilpin,khainnan 
opinion Committee ~, 

Letter Opinion Section 
Opinion Committee 
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