
Ur. Bryan U. Perot 
Executive Officer 
Polygraph Examiners board 
5005 North Lamar 
P. 0. Box 4087 
Austin, Texas 78773-0001 Lo-9046 

Dear Hr. Perot: 

you ask whether the Polygraph Examiners Board may allow 
its Executive Director and its investigator to maintain 
their peace officer licenses by meeting the continuing 
education requirements during their working hours. You also 
ask whether the board may pay the employees' travel expenses 
incurred for that purpose. 

As you state, the board's enabling act illustrates the 
link between law enforcement and the board in that the act 
requires that two members of the board be *qualified exa- 
miners of a governmental law enforcement agency, one of 
which shall be the supervisor of the polygraph section of 
the Department of Public Safety." V.T.C.S. art. 4413(29cc), 
5 5(a). 

We find no provisions of the board’s enabling act or 
the General Appropriations Act that expressly prohibit such 
a practice. This office, in the past, has issued numerous 
opinions on the expenditure of state monies for educational 
or training expenses for state employees. The use of an 
employee's working hours is equivalent to the expenditure of 
state funds. The rule was most recently reiterated in 
Attorney General Opinion JJf-1063 (1989) in regard to the 
payment of an employee#s temporary attorney tax. In that 
opinion, this office concluded that "if the responsible 
agency authority determines that the agency will receive 
adequate return on such expenditures, that is, that such 
expenditures would be directly and substantially related to 
the agency#s governmental function, the .fees may be paid by 
the agency.. Attorney General Opinion a-1063 (1989) at 

se al Q Attorney General Opinions JM-785 (1987); 
i&l ;lSSi); HW-116 (1979); C-761, C-671 (1966). 
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Your second question, regarding the payment of travel 
expenses, is basically subject to the same test. subdivi- 
sion 3 of section 13, article V, of the current General 
Appropriations Act allows payment of travel expenses "only 
when the purposes of the travel clearly involve official 
state business [and] are consistent with the legal responsi- 
bilities of the state agency represented." If the agency 
determines that the attendance of certain employees at the 
training sessions is *directly and substantially~related to 
the agency's governmental function," then it follows that 
the *purposes of the travel clearly involve official state 
businessn and ware consistent with the legal responsibili- 
ties of the state agency." 

Very truly yours, 

&cd. @.ti 
Sarah~Woelk, C ief 
Latter opinion section 
opinion Committee 
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