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November 13, 1990 

Mr. Leon Willhite 
Executive Director 
State Property Tax Board 
Austin, Texas 78746-6565 

Dear Mr. Willhite: 

W-90-89 

You ask whether, in a specific fact situation in 
Galveston County, certain submerged real property bordering 
the Gulf of Mexico, including the unsevered mineral inter- 
est, is taxable for ad valorem purposes to what you term the 
"grantees" of the property or whether such property is owned 
by the state and is therefore exempt from ad valorem taxa- 
tion. See Attorney General opinion JW-1049 (1989). Addi- 
tionally, you ask a more general question, namely, whether, 
as a matter of law, submerged real property, including the 
unsevered mineral estate, bordering the Gulf of Mexico and 
saltwater lake, bay, inlet, estuary, or inland water within 
the tidewater limits is owned for property tax purposes by 
the state or by persons to whom the real property is formal- 
ly deeded. You inform us that this question:. is of great 
concern, not only in Galveston County, but in every county 
bordering the gulf. 

We conclude that all submerged real property bordering 
the Gulf of Mexico is presumed to be the property of the 
state. However, whether any specific parcel of real proper- 
ty is the property of the state is a issue of fact that 
cannot be determined in the opinion process. 

Chapter 11 of the Natural Resources Code sets forth 
provisions generally applicable to the public domain. 
Subchapter B of chapter 11 of the code governs the territory 
and boundaries of the state. Section 11.012 of the code 
defines the gulfward boundary of the state and provides in 
pertinent pa*: 

(c) The State of Texas owns the water and 
the beds and shores of the Gulf of Mexico and 
the arms of the Gulf of Wexico within the 
boundaries provided in this section, including 
all land which is covered by the Gulf of 
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Mexico and the arms of the Gulf of Mexico 
either at low tide or high tide.1 

The phrase "waters of the Gulf of MexicoM has been construed 
to mean not only waters in the bed of the gulf alone but to 
embrace all bays, inlets, and streams on the gulf coast, to 
the extent to which they are subject to the ebb and flov of 
the tide. &S Crarv v. Port Art-1 8 Dock C& * 47 
S.W. 967 (Tex. 1898);' $Xuz-v v. P rt La aca f&nnel L Dock 
Co,, 25 S.W.2d 987 (Tex. Civ. Ap;. - SZn Antonio 1930, no 
writ). 

The state is presumed to own all submerged land. 
Luttes v. State, 324 S.W.Zd 167 (Tex. 1958); Citv of 
Galveston v. Mann, 143 S.W.2d 1028 (Tex. 1940). Ordinarily, 
a grant of land along the seacoast does not pass title to 
any land that is covered by the water. Galveston Citv Surf 
Bathina Co. v. Heidenheimer, 63 Tex. 559 (1885): Citv of 
Galveston v. Menard 23 Tex. 349 (1859). The grantee takes 
only to the shorel&e. Galveston v. Menard, suura. 

The shoreline, which marks the boundary between public 
and private ownership, was fixed by the common law at the 
point reached by ordinary high tide. Galveston Citv Surf 
Rathina Co. v. Heidenheimer suorg; Citv of Galveston 
Wenard, suurg. See also DeM&itt Robison 116 S.W. 7;; 
(Tex. 1909). However, under Spz&k-WexicAn law which 
governs abutting Spanish or Mexican grants, the iandward 
line of the shore is that of mean higher high tide, rather 
than the mean high tide of the Anglo-American law. Luttes 
V. at . Therefore, grants made since the adoption 
of the ~~~~law as the Nle of decision in this state 
extend to the line of ordinary high tide, Galveston City 
Surf Bathina Co. v. Heidenhiemer, m: Citv of Galveston 
v. Wenard, sunra, while those made prior to that time reach 
to the line of mean higher high tide. buttes v. State, 
suma. 

1. Subsection (d) of section 11.012 of the code 
provides: 

None of the provisions of this section may be 
construed to relinquish any dominion, sovereignty, 
territory, property, or rights of the State of Texas 
previously held by the state. (Footnote added.)111 
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In the fact situation about which you ask, you describe 
the persons "to whom the property is formally deededw as 
*grantees. w Whether the real property about which you ask 
is, in fact, submerged land, and, if not, whether any grant 
by the state of such property includes the real property at 
issue are questions of fact that cannot be determined in the 
opinion process. Accordingly, we decline to answer your 
request. 
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