
THIC ATTORNEY GESERM, 
OF TEXAS 

November 27, 1990 

Honorable Bob Bullock 
Comptroller of Public Accounts 
L.B.J. State Office Bldg. 
Austin, Texas 78774 

Dear Mr. Bullock: 

LO-90-96 

You have requested our opinion regarding the compensa- 
tion and emoluments due to certain state officials who are 
called into active military service by the federal govern- 
ment. Article 6829a, V.T.C.S., provides: 

Sec. 1. Any person holding a State or 
District office in the State of Texas, whether 
as a member of the executive, legislative or 
judicial departments, when called into the 
military service of either the State 
National Governments, is hereby authorized to: 
file with the Comptroller of Public Accounts 
of the State, a statement or certificate in 
writing, to the effect that he waives the 
payment of his salary or pay or the emoluments 
of his said office during the period of his 
military service and authorizing the payment 
of such salary, pay or emoluments of his 
office to any other person, who, under the 
provisions of any law of this State is ap- 
pointed or elected to temporarily fill such 
civil office during the absence of such 
officer, such waiver or assignment to termi- 
nate immediately upon the release or discharge 
of said officer from such military service. 

Sec. 2. Such waiver or assignment shall be 
sufficient authority for the Comptroller of 
Public Accounts of the State of Texas to issue 
State warrants and to pay such person so 
holding such officer's position during his 
absence in military service out of appropria- 
tions made by the Legislature for such office. 
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Sec. 3. The filing with the Comptroller of 
Public Accounts of the State of Texas of such 
waiver or assignment provided for in this Act 
shall never be construed by any Court of this 
State to be a resignation from his office by 
the person entering the military service of 
the State or National Governments or that his 
office is vacant by reason thereof. 

This statute, enacted in 1943 and never amended, is limited 
in its application to state and district officers. It does 
not address the status of emdoveea called into military 
service. 

You express concern about a possible conflict between 
article 6829a and section 431.005 of the Government Code, 
which provides: 

(a) A person who is an officer or employee 
of the state, a municipality, a county, or 
another political subdivision of the state and 
who is a member of the state military forces 
or a reserve component of the armed forces is 
entitled to leave of absence from the person's 
duties on a day on which the person is engaged 
in authorized training or duty ordered or 
authorized by proper authority. During a 
leave of absence the person may not be sub- 
jected to loss of time, efficiency rating, 
vacation time, or salary. 

(b) Leaves of absence under Subsection (a) 
may not exceed 15 days in a federal fiscal 
year, except that a member of the. legislature 
is entitled to pay for all days that the 
member is absent from a session of the legis- 
lature and engaged in training and duty as 
provided by Subsection (a). 

(c) A state employee who is a member of the 
state military forces or a reserve component 
of the armed forces and who is ordered to duty 
by proper authority is entitled, when relieved 
from duty, to be restored to the position that 
the employee held when ordered to duty. 

This statute was first enacted in 1949. Acts 1949, 51st 
Leg., ch. 523, at 954. It was amended in 1953; Acts 1953, 
53d Leg., ch. 227, at 584, and again in 1965: Acts 1965. 
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59th beg., ch. 690, section 7, at 1601, before being codi- 
fied in its present form. 

We perceive no conflict between article 6829a and 
section 431.005. Article 6829a merely codifies the common 
law rule that an emolument of an office is an incident to 
the title of that office. See )&&well . Gal eston County 
186 S.W.Zd 273 (Tex. Civ. App. - Ga3[vestog 1945 wriC 
ref'd). The incumbent of an office is entitled co its 
emoluments during the term for which he is elected or 
appointed. Rastroo Countv v. Hearn 8 S.W. 302 (Tex. 1888). 

Attorney General Opinio; J&704 (1987); JM-333 

We need not address here the question of whether 
section 431.005 applies to individuals called into federal, 
.as opposed to state, military service. Even if that provi- 
sion applies to federal military service, article 6829a 
would prevail as to officers, since it deals only with state 
and district officers, and hence is the more specific 
enactment. Jiidalao County Water Control h Imtxov. Dist. v. 
Hid la0 County 134 S.W.Zd 464 (Tex. Civ. App. - San Antonio 
193:, writ ref:d) ; Citv of Marshall v. St te 
shall, 127 S.W. 1083 (Tex. Civ. App. 191:, 

Bank f Mar- 
writ Oref'd): 

mris Countv Drainaae Dist. v. Houston 35 S.W.Zd 118 (Tex. 
Comm'n App. 1931, no writ). 

,' 

Accordingly, a state or district officer called into 
the military service of the United States may waive his 
salary and emoluments and authorize their payment to any 
person temporarily serving in his office, if applicable, but 
he is not required to do so. 

Very truly yours, 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 

Rick Gilpin, Chairman 
opinion Committee 

Prepared by: Rick Gilpin 
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