
November 29, 1990 

Honorable Nathan B. Rheinlander 
Coma1 County Attorney 
150 N. Seguin, Suite 318 
New Braunfels, Texas 78130 

Dear Mr. Rheinlander: 

Lo-90-98 

you inform us that, pursuant to chapter 324 of the 
Local Government Code, a park district was created in Coma1 
County. The district imposes the tax authorized by section 
324.099 of the code. On behalf of the district, you ask 
three questions regarding the scope and proper construction 
of section 324.099. 

Section 324.099 of the Local Government Code provides 
in pertinent part: 

(a) The district may levy and co1 
taxes and issue revenue permits to carry 
any purposes prescribed by this chapter 
to pay the obligations of the district. 

(b) The taxes that a district may 
apply only within the district and are: 

ect 
out 
and 

evy 

(1) 9 tax on the price paid for a 
camping or picnic space or river inaress . . 
r a ae at rate 

&eaEe=esEan gizi epeEAent established 
not 
by 

the board, imposed on each person who, 
under a lease, concession, permit, right 
of access, license, contract, or agreement 
pays for the use or possession of a 
camping or picnic space or for river 
ingress or egress privileges costing at 
least $1 each day: 

(2) a tax imposed by resolution of the 
board at a rate not greater than four 
percent on the cost of occupancy of a 
hotel if the cost of occupancy is $2 or 
more each day; a tax is not imvosed if the 
accommodations are leased or contracted to 
one na*v for at least 30 consecutiva 
m: and 
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(3) a tax imDosed bv resolution of the 
board at a rate not areater than five Der- 
cent on the Drice Daid for recreational 
auide or shuttle services or on the rental 
of anv Darkina sDace and anv water-orient- 
.& recreational eahnmt. incU$imt 
canoe, tube, raft, boat, or sailing craft 
intended for use on public inland water in 
the district: boat sliDs: fishing tackle: 
and life jackets. 

First, you ask: 

Is a marina-located within.the District on 
Canyon Lake, which is operating for profit 
under a lease with the United States Depart- 
ment of Amy, required to collect the 
District's tax on the rental of its boat 
slips? 

Subsection (a) of section 105 of Title 4 of the United 
States Code provides: 

No person shall be relieved from liability 
for payment of, collection of, or accounting 
for any sales or use tax levied by any State, 
or by any duly constituted taxing authority 
therein, having jurisdiction to levy such a 
tax, on the ground that the sale or use, with 
respect to which such tax is levied, occurred 
in whole or in part within a Federal area : 
and such State or taxing authority shall have 
full jurisdiction and power to levy and 
collect any such tax in any Federal area 
within such State to the same extent and with 
the same effect as though such area was not a 
Federal area. 

&9 Polar Ice Cream 8 Creamerv Co. v. Andrews, 375 U.S. 361 
(1964): Bullock v. General Dynamics CorD., 533 S.W.2d 118 
(Tex. Civ. App. - Austin 1976), aff'd General Uvnamics CorD. 
v. Bullock 547 S.W.2d 255 (Tex. 1977), 
U.S. 1009 '(1977). 

cert. denied 434 
The answer to your first question is 

controlled by the clear terms of the federal statute. 
Accordingly, we answer your first question in the 
affirmative. 

Your second question asks: 

Is the rental of a boat slip for 30 days, 
or a period of time in excess of 30 days, 
taxable by the District? 

Subdivision (2) of subsection (b) provides that a tax 
under section 324.099 may not be imposed on the cost of 
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occupancy of a hotel if the accommodations are leased for a 
period of at least 30 consecutive days. It is suggested 
that, since subdivision (2) so provides, no tax may be 
imposed under subdivisions (1) and (3) for the right of 
river ingress and egress and for rental of a boat slip if 
the right of ingress or egress or the rental of the boat 
slip is for a period of at least 30 days. 

We disagree. We conclude that, by the clear terms of 
the section, subdivisions (1) and (3) impose a tax without 
regard for the length of time that a person may have a right 
of river ingress or egress or the length of time that one 
may rent a boat slip. 

Your final question asks: 

Is a non-profit organization that holds a 
Certificate of Exemption, issued by the State 
Comptroller's Office, required to pay the tax 
imposed by the District on camping and water 
oriented rental equipment? 

Qualifying religious, educational, and public service 
organizations are exempted from the reach of the taxes 
imposed by chapter 151 of the Tax Code, the Limited Snles, 
Excise, or Use Tax. You suggest that such organizations are 
also exempt from the reach,~of the section 324.099 tax, 
because the section 324.066 ~tax is analogous to a sales and 
use tax. 

Regardless of whether the section 324.099 tax is 
analogous to a sales and use tax, organizations that qualify 
as exempt under chapter 151 are not exempt from the reach of 
the section 324.099 tax, absent a statute so providing. see 
Attorney General Opinion 3X-865 (1988). Accordingly, we 
answer your third question in the negative. 

-A??I@tap 

im Moellinger 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

APPROVED: Rick Gilpin, Chairman 
Opinion Committee 
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