
Mr. Fred Toler 
Executive Director 
Texas Commission on Law 

Enforcement Officers 
Standards and Education 
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Austin, Texas 70754 

Dear Mr. Toler: 

Lo-go-101 

you ask about several provisions in subchapter E of 
chapter 415 of he Governments Code relating to the Law 
Enforcement Management Institute (hereinafter, the "insti- 
tute"). 

Section 415.092 states that the institute "is created 
for the training of police management personnel.m The 
institute is governed by a nine member board of directors 
(hereinafter themboard"), one member being appointed by each 
of the nine commissioners of the Commission on Law Enforce- 
ment Officer Standards and Education. &S Govlt Code subch. 
A, ch. 415 (providing for the composition and powers of the 
commission. ) 

.Your first question relates to appointments to the 
board. Subsection (a) of section 415.095 provides that 
"members of the board hold office for two-year terms, with 
each member's term expiring February 1 of each odd-numbered 
year.H Subsection (c) of section 415.095 provides that "(a) 
member may not serve more than one full term." You advise 
that board members were appointed in 1989 to full terms 
which will expire on February 1, 1991. In 1990, one of the 
board members vacated his position and another person was 
then appointed to serve the unexpired portion of the term, 
i.e., until February 1, 1991.1 You ask whether the board 

1. &.g Gov't Code. 5 415.095(b) (providing that if a 
vacancy on the board occurs during a term; the commissioner 
who appointed the-member vacating the office shall appoint a 
replacement to serve the unexpired portion of the term). 
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who was appointed in 1990 to serve out the unexpired term 
ending~in February 1991, may be "reappointed" in February 
1991 for a full term ending February 1, 1993. 

We think subsection (c) would permit the person you are 
concerned about, so long as he is otherwise eligible and 
has,not previously served a full term, to be appointed to a 
full term in 1991 and to serve out that full term. m 
S 415.093(d) (eligibility for appointment to board). 

Although it-is possible that subsection (c) of section 
415.095 may be read to prohibit a person serving BD~ more 
time on the board than one full term, we think the effect of 
subsection (c) is rather to prohibit a person serving two or 
more full terms on the board, but to permit service of one 
full term in addition to a portion of a term. 

you also ask about the scope of the language in subsec- 
tion (d) of section 415.090 of the Government Code, which 
provides with regard to "institute training programs': 

The board shall establish reasonable 
charges for participation in institute 
training programs by participants who are not 
residents of this state. The participation 
costs of participants who are residents, 
including tuition, books;room, board, and 
travel costs, shall be paid from the Law 
Enforcement Management Institute fund. 

Se also GoVt Code 55 415.098(e) (mparticipation in the 
in%itute training programs is open to every eligible 
resident of this state"); a subsection (a) ("board shall 
develop the institute's curriculum, select instructors, 
establish admission standards, determine scholarship crite- 
ria", etc.) ; 415.099 ("Law Enforcement Management Institute 
Fund is in the state treasury"). 

YOU say the institute plans a large number of programs, 
some of which will be co-sponsored with other organizations. 
You ask: 

1. noes the word \shall' in the second 
sentence of this subsection require the 
Management Institute to pay the costs in- 
curred by participants of all its training 
programs, or may the Wanagement Institute 
sponsor certain training programs for which 
it pays no participation costs, even the 
participants incur costs while attending the 
training program? 
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2. When the institute co-sponsors a, program 
in conjunction with other organizations, is 
the Institute required to pay the partic&- 
pants' participation costs for these pro- 
grams? 

We ~think it is clear under subsection (d) that the 
participation costs for participation in "institute training 
programsw~by residents of this state are to be paid from the 
Law Enforcement Management Institute Fund. Whether a par- 
ticular Hprogramn with which the institute might have some 
involvement would be an winstHzute training program," within 
the meaning of section ~415:090, for which the participation 
costs of residents are to be paid from the Law Enforcement 
Management Institute Fund would depend on the factual nature 
of such program. 

Very truly yours, 

z&&$&g& 
Letter Opinion Section 

Opinion Committee 

Prepared by: William Walker 

APPROVED: OPINION COMMITTEE 

SW/RG/WW/mc 

Ref.: RQ-2101 
IDX 10303 


