
December 6, 1990 

Honorable Juan J. Hinojosa 
Chairman 
Local and Consent Committee' 
Texas Rouse of Representatives 
P. 0. BOX 2910 
Austin, Texas 78768-2910 

Dear Representative Hinojosa: , 

M-90-106 

You have requested our opinion as to whether a state 
employee or an employee of a junior college district may 
receive compensation for serving as a city council member.. 

Article 16, section 40, of the Texas. Constitution 
provides: 

State employees or other individuals who 
receive all or pa* of their compensation 
either.directly or indirectly from funds of 
the State of Texas and who are not State 
officers, shall not be barred from serving as 
members of the governing bodies of school 
districts, cities, towns # or other local 
governmental districts; provided. ho ver. 
that such State emulovees or other indiv%als 
* sha as m mbers 
of odieg. 

Junior colleges receive a substantial appropriation 
from the legislature. General Appropriations Act, Acts 
1989, 71st Leg., ch. 1263, art. III at 5570. Thus, it may 
fairly be said that an employee of a junior college receives 
at least a portion of his compensation "either directly or 
indirectly from funds of the State of Texas." As a result, 
such an individual may not be paid a salary for serving as a 
member of a local governing body. 
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We conclude that a state employee or an employee of a 
junior college district may not receive compensation for 
serving as a member of a city council. 

Yours very truly, 

pi; ( cc; I ;N- 
Rifk.Gilpin,' fl hairman 

;yz;;z&($ 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 
opinion Committee 

RG/SW/lcd 
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