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Dear Senator Mauzy: 

You advise that a person who will complete 20 continuous years of 
service as a district judge approximately two months before the person 
is 71 years of age does not wish to retire prior to becoming 71 years 
old. You have asked whether, in order to be eligible for retirement 
benefits that include an additional ten percent of the applicable 
salary, a person who has 20 years of service credited in the judicial 
retirement system must retire before he is 71 years old or my retire 
at any age. 

In our opinion, such a person is eligible for the ten percent 
increase in his annuity under the judicial retirement system only if 
he retires prior to age 71. YOU also inquire about the 
constitutionality of that provision under the due process and equal 
protection clauses of the United States and Texas Constitutions. We 
believe that the provision does not violate the equal protection or 
due process guarantees. 

The Texas Constitution directs the legislature to provide for the 
retirement and compensation of justices and judges of the appellate 
and district courts and to set the benefits of the judicial retirement 
system. See Tex. Const. art. V, §l-a; art. XVI, 967(d). A member of 
the judicial retirement system is eligible to retire and receive a 
base service retirement annuity equal to 50 percent of the state 
salary being paid a judge of a court of the same classification as the 
court on which the retiree last served if the member: 

(1) is at least 65 years old, currently holds 
a judicial office, and has at least 10 years of 
service credited in the retirement system, the 
most recently performed of which was for a 
continuous period of at least one year; 
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(2) is at least 65 years old and has at least 
12 years of service, continuous or otherwise, 
credited in the retirement system, regardless of 
whether the member currently holds a judicial 
office; or 

(3) has at least 20 years of service credited 
in the retirement system, the most recently 
performed of which was for a continuous period of 
at least 10 years, regardless of whether the 
member currently holds a judicial office. 

V.T.C.S. title llOB, §44.101(a). See V.T.C.S. 944.102(a). 

Section 2(a) of article 6228b. V.T.C.S., which has been codified 
in sections 44.101 and 44.102, title llOB, provided, in part, that if 
a member of the judicial retirement system has not been out of 
judicial office for more than one year at the time he applies for 
retirement benefits, 

Ialn additional ten percent (10%) of the 
applicable salary shall be added to the base 
retirement payments to the following judges: (1) 
those eligible for retirement under any provisions 
of this Act as amended who retire at or before age 
seventy (70); (2) those who are not eligible by 
length of service to retirement benefits at age 70 
but who retire immediately upon becoming eligible. 

See Acts 1967, 60th Leg., ch. 
415 at 1117. 

692 at 1808; Acts 1977, 65th Leg., ch. 

Section 44.102(b) now provides: 

(b) Except as provided by Subsection (c) of 
this section, the retirement system shall increase 
by 10 percent of the amount of the applicable 
state salary under Subsection (a) or (d) of this 
section, the annuity of a member who retires: 

(1) before becoming 71 years old; or 

(2) at any age immediately after becoming 
eligible to retire under Section 44.101 of this 
subtitle. 

This is a non-substantitive recodification. 
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"A fundamental rule in the construction of statutes is to 
ascertain and give effect to the intent of the Legislature." Jesse* 
Associates, Inc. v. Bullock, 531 S.W.2d 593, 599 (Tex. 1975). We 
believe the legislature clearly intends to encourage judicial 
retirement at not later than age 70 by increasing by ten percent the 
annuity of a judge who retires before age 71. See Abraham, The 
Judicial Retirement Amendment, 29 Tex. B.J. 1005 (1966). However,: 
is apparent from the words of the Judicial Retirement Act that the 
legislature also intends that a judge who is not eligible for judicial 
retirement benefits at age 70, may retire at any age and receive the 
ten percent increased annuity, if he retires immediately after 
becoming eligible. See Attorney General Opinion H-537 (1975). Since 
the person in question may retire before age 71 and receive a base 
service retirement annuity under each category of eligibility 
specified in section 44.101(a), title 1lOB. we believe the plain 
language of the statutory law codified as section 44.102(b), title 
1lOB. requires that person to retire before becoming 71 years old in 
order to qualify for the additional annuity authorized by the latter 
section. 

We turn to the question of whether the statutory law codified in 
544.102(b) violates the equal protection or due process guarantees of 
the state and federal constitutions. 

Article I, section 19, of the Texas Constitution, reads as 
follo"s: 

No citizen of this State shall be deprived of 
life, liberty, property, privileges or immunities, 
or in any manner disfranchised, except by the due 
course of the law of the land. 

The 5th and 14th amendments to the United States Constitution 
read, in part, as follows, respectively: 

No person shall. . . be deprived of life, liberty, 
or property, without due process of law; nor shall 
private property be taken for public use, without 
just compensation. 

U.S. Const. amend. 5. 

No State shall make or enforce any law which shall 
abridge the privileges or immunities of citizens 
of the United States; nor shall any State deprive 
any person of life, liberty, or property, without 
due process of law; nor deny to any person within 
its jurisdiction the equal protection of the laws. 
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U.S. Const. amend. 14, §l. 

The facts before us do not raise a question of the 
constitutionality of mandatory retirement. However, several federal 
courts and state courts in other jurisdictions have held that 
mandatory retirement of state judges at age 70 is rationally related 
to the furthering of several legitimate state objectives, does not 
violate equal protection, and does not deprive a person of "liberty," 
"property," or any due process rights. Age is not a suspect 
classification for equal protection purposes and does not require 
strict judicial scrutiny. The interest of officials in public 
employment is not a fundamental interest. See Malmed v. Thornburgh, 
621 F.2d 565, (3rd Cir. 1980); Trafelet v. Thompson, 594 F.2d 623 (7th 
Cir. 1979); Rubino v. Ghezzi, 512 F.2d 431 (2nd Cir. 1975); O'Neil v. 
Balm, 568 S.W.2d 761 (MO. 1978); Aronstam v. Cashman, 325 A.2d 361 
wt. 1974); Nelson v. Miller, 480 P.2d 467 (Utah 1971); Boughton v. 
Price, 215 P.2d 286 (Idaho 1950). 

By analogy, we conclude that the principles which uphold the 
constitutionality of provisions that mandate involuntary retirement of 
state judges at age 70 also would support the constitutionality of 
provisions that encoutage and compensate voluntary retirement of state 
judges at age 70. Further, we believe that a person who voluntarily 
chooses to continue serving as a judge past age 70 instead of choosing 
to retire and receive the added annuity as compensation for retiring 
at age 70 does not earn or acquire the right to receive the ten 
percent additional retirement annuity and is not thereby deprived of a 
right without due process of law. Under section 44.102(b), judges 
similarly situated are given the same treatment. Accordingly, we 
believe that section 44.102(b) is not unconstitutional. 

SUMMARY 

A judge who has 20 years of service credited in 
the judicial retirement system before he is 71 
years of age is eligible for the ten percent 
additional retirement annuity authorized by 
section 44.102(b), title llOB, V.T.C.S., only if 
the judge retires prior to becoming 71 years old. 
Section 44.102(b) does not violate the equal 
protection and due process guarantees of the state 
and federal constitutions. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 
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