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Opinion No. JM-121 

Rs: Approval of maps or plats 
by city council or city planning 
cmssion under article 974a. 
V.T.C.S. 

Dear Mr. Miller: 

You have requested our opinion on several questions concerning a 
city’s authority to extend tte subdivision ordinance into approved 
subdivision plate within the city’s extraterritorial jurisdiction 

~[hereinafter RTJ]. You have asked what cltandards a city may or is 
required to adopt in Its approval process of subdivision plats in ~the 
ETJ. You have also aeked whether a city may adopt a different set of 
standard8 for subdivisions located within the ETJ AS opposed to those 
located within the city limits and whether the city may adopt 
different standarda within the RTJ itself for aubdlvl6lons dependirig 
upon the proximity of a rubdlvialon to the corporate limits of the 
city. In your final question you ask whether a city may require a 
subdivision to be brought up to city standards as A condition for 
annexation or furnishing services to the area. 

Many of your questions up be l nawered by article 6626~. 
‘i7.T.C.S.. A. -ended during the most recent legislative session. Actr, 
.1983, 68th Leg.. :ch. 327. at 1717. This statute, formerly applicable 
only to count1es.uader 190.000 population , controls the plat approval 
proceaa and the RTJ for ell countlen vith an exception not pertinent 
to your inquiry. We note that the former version of article 6626a WAS 

placed in the county road end bridge act without amendments. Acta 
1983, 68th Leg., ch. 288, 12.402. at 1459. Rowever, eince chapter 
327 is a later enactment of the came legislative session. we believe 
that it controls over the subdivision regulation provisions. sections 
2.401 and 2.402, of the county Road and Bridge Act. 

Article 6626~ nov provides in part as follows: 

Sec. 1. (A) [applies to all counties1 

(b) The owner of any tract of land situated 
without the corporate limit6 of any city in the 
State of Texan. who may hereafter divide the same 
in two (2) or more parts for the purpose of laying 
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out any subdivision of any tract of land. or an 
additton without the corporate limits of any tom 
or city, or for laying out suburban lots or 
building lots. and for the purpose of laying out 
streets, AllS,‘S. or parks, or other portions 
intended for public use, or the use of purchasers 
or ounere of lots fronting thereon or adjacent 
thereto, shall cause a plat to be made thereof, 
which shall accurately describe all of said 
subdivision or . . . giving the dimensions thereof 
of said subdivision or addition and the dimensions 
Of Ally lots, streets, alleys, parks, or other 
portions of same. intended to be dedicated to 
public use or for the use of purchasers or owners 
of lots fronting thereon or adjacent thereto, 
provided. however, that no plat of any subdivision 
of any tract of land or any addition shall be 
recorded’unless the same shall accurately describe 
all of said subdivision . . . . 

Section 3 of article 6626~ grants to the commissioners court the 
authority to adopt requirements for the streets right-of-way in 
subdivisions In addition to the “shoulder-to-shoulder” width. Section 
3(e) grants the commissioners court the authority to adopt “reasonable 
specificationsl’ for “road construction within the SubdivIsion” and 
section 3(f) gives the county Authority to- adopt road drainage 
regulations. The subdivider may also be required to post a bond with 
a county in an amount not to exceed the estimated cost of road 
constructlon. Id. 53(g). - 

The commissioners Court may refuse to approve a subdivislon plat 
unless it meets with the county’s subdivision road standards. Id. 54. 
Section 4A(a) is A new provision and specifically authorit= the 
county to sue for injunction and damages in the event that the 
county’s road specification are ViOlAtAd. It also declares A 
violation of the regulations adopted by the commissioners court to be 
A class “B” misdemeanor. 

Article 6626a.a. V.T.C.S., .is A new statute adopted this year. 
Acts 1983. 68th Leg., ch. 327. 52. at 1720. It provides in part in 
section 2 AS follows: 

under t extraterritorial 
:~rifE:;on as defin:d b:“&rsticlr 970a] no plat 
shall be filed with the county clerk without the 
authorization of both the city and the county. 
Inside said extraterritorial jurisdiction, the 
city shall have independent authority to regulate 
subdivisions under [article 970a) and [974a] and 
other statutes applicable to cities: and the 
county shall have independent authority to 
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regulate subdivisions under [article 6626a] and 
other statutes applicable to counties. Inside 
said extraterritorial jurisdiction vhenever such 
city regulations conflict with such county 
regulations. the more stringent provisions of such 
regulations shall govern; and in unincorporated 
areas outside said extraterritorial jurisdiction 
city shall have no authority to regulate 
subdivisions or to authorize the filing of plate, 
except AS provided by The Interlocal Corporation 
Act [article 4413 (32~11. 

This uew statute -states that a city has authority to regulate 
subdivisions pursuant to articles 970. and 9748 but that the city has 
uo authority to regulate eubdlvleione outside of the city’s ETJ. 
Article 970.. V.T.C.S.. the Municipal Annexation Act, eetabliehee the 
ETJ of the city of Big Spring at one mile. Id. 13(A)(2). Section 4 
of the Municipal Annexation Act permits 7 city to extend Its 
subdivision ordinance into its ETJ: 

The governing body 9f any city may extend by 
ordinance to all of the area under its 
extraterritorial jurisdiction the application of 
such c*ty’s ordinance eetebllshing rules and 
regulations governing plate and the subdivision of 
land; provided, that any violation .of any 
provision of any such ordinance outside the 
corporate limits of the city, but within such 
city’s extraterritorial jurisdiction. shall not 
constitute A misdemeanor under such ordinance nor 
shall any fine provided for in such ordinance be 
applicable to a violation within ruch SXtrA- 

territorial jurisdiction. However, any city vhf& 
extends the AppliCAtiOn Of Its ordinance 
establishing rules and regulations governing plate 
And the subdivision of land to the area under its 
extraterritorial jurisdiction shall have the right 
to Institute an action in the district court to 
enjoin the violation .of any provision of such 
ordinance in such extraterritorial jurisdiction. 
and the district court shall have the power to 
grant any or all types of injunctive relief in 
such cases. 

Article 974a. V.T.C.S.. on the other hand, provides for city plat 
approval of subdivisions within five miles of the city limits. 
Section 1 of article 974. requires developers of subdivisions within 
five miles of a city’s corporate limits to prepare a plat for city 
approval. Section 4 of the statute provides that the city must 
approve a subdivision plat within five miles if the subdivision 
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conforms to the city’s general growth plan. The section provides in 
full AS fOllOws: 

If such plan or plat, or replat shall conform 
to the general plan of said city and its streets. 
alleys, parks, playgrounds, and public utility 
facilltiee. including those which have been or may 
be laid out. and to the general plan for the 
extension of such city and of its roads. streets, 
and public highways within said city and within 
five miles of the corporate limits thereof, regard 
being had for access to and extension of sewer and 
water mains and the instrumentalities of public 
utilities. and if same shall conform to such 
gAnArA1 mleS And regulatione. if any. governing 
plats and subdivieione of land falling within its 
jurisdiction as the governing body of such city 
may adopt and promulgate to promote the health, 
safety. morale or general welfare of the 
community, and the safe, orderly and healthful 
development of Said cormaunity (which general rules 
and regulations for e&d purposes such cities are 
hereby authorized to adopt and promulgate after 
public hearing held thereon). then it shall be the 
duty of said City Planning Coannission or the 
governing body of such city. AS the case Mayo be, 
to endorse approval upon the plat, plat or replat 
submitted to it. 

Section 4. to simply paraphrase, requires the city to approve a 
subdivision plat if it is in harmony with the city’s subdivision 
ordinance. Article 6626 also provides for municipal approval of 
subdivlelon plats within five miles of the corporate limits of any 
municipAllty. The five mile ,range for city approval of subdivision 
plats contained in articles 6626 and 974a is not explicitly repealed 
by the new statute. article 6626~~. However, we believe that the five 
mile range is impliedly repealed and a city may not exercise any plAt 
approval authority outside of its AXtrAterritOriAl jurisdiction which 
for some cities may be lees. than five miles. Article 6626aa 
explicitly states that outside of the ETJ a city has no authority to 
regulate subdivisions or to approve plats. 

We believe that a city is not authorized to adopt a lesser set of 
standards for the approval of subdivisions within the city’s ETJ. 
Article 970a provides for the extension of the city’s subdivision 
ordinance. Regardless of whether a city has extended its subdivision 
ordinance or not into Its ETJ, article 974a requires a city to approve 
any subdivision plat therein If it conforms to the city’s “general 
plan” for Streets, parks, utilities, and the like, and also if the 
subdivision plat conforms to the 
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general rules and regulations, if any. governing 
plate and subdivisions of land falling vithin its 
jurisdiction as the governing body of such city 
may adopt and promulgate. 

Id. Any rules that a city adopts concerning the approval of 
rubdivieion plats must relate to the promotion of the “health. safety. 
morals or general welfare of the community, and the safe, orderly and 
healthful development of said community.” Id. Obviously, this is a - 
broad grant of authority. 

Our determination that a city may not adopt different standards 
for subdivieion plat approval in them ETJ makes it unnecessary to 
answer your inquiry concerning the authority of A city to require the 
subdivision to be brought up to standards before annexation. 

SUMMARY 

A city may approve or disapprove subdivision 
plate vithin that city’ a extraterritorial 
jurisdiction established under article 970a if the 
plats conform to 
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