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Dear Dr. Bernsteir:

Opinion No. JM-502

Re: Whether the reporting require-
ments of section 4(a) of article
4512.8, V.T.C.5., the Texas Abortion
Facility Reporting and Licensing Act,
apply to both licensed and unlicensed
facilities

You ask aboul: the scope of the reporting requirements set out in

the Texas Abortion Facility Reporting and Licensing Act,

4512.8, V.T.C.S.

The act sets
apply to any "facility":

Sec. &, (a)

out the following reporting requirements,

Each facility mnust

article

which

submit an

annual report to the [Department of Health] on
each abortion that is performed at the facility on

a form provided by the department.
shall rot identify by any means

The report
the physician

perform:.ng the abortion or the patient on whom the

abortion was performed.

The report shall include

the foll.owing information:

(1) whether or not the facility at which the

abortion is
article;

(2) patient's year of birth,

performed is

licensed under this

race, marital

status, and state and county of residence;

(3) type of abortion procedure;

{(4) the date the abortion was performed;

(5) whether the patient survived the abortion,
and if the patient did not survive, the cause of

death;
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(6) the pericd of gestation based on the best
medical judgment of the attending physician at the
time of the procedure;
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(8) the number of previous live births of the
patient;

(9) the wnumber of previous iInduced abortions
of the patient.

(b) All information and records held by the
department under the provisions of this article
shall be strictly confidential and not considered
open records for the purposes of Chapter 424, Acts
of the 63rd Legislature, Regular Session, 1973, as
amended (Article 6252-17a, Vernon's Texas Civil
Statutes). Such information shall not be released
or made public upon subpoena or otherwise, except
that release may be made under the following
circumastances:

(1) release is made for statistical purposes
only, so that no person, patient or facility may
be identified; or

(2) release is made with the consent of each
person, patient and facility identified in the
information releasad; or

(3) release i3 made to medical personnel,
appropriate state agencies, or county and district
courts to enforce the provisions of this article.

(¢} A violation of this section is punishable
as a Class A misdemeanor.

Art. 4512.8, §4. The act defines "facility" as "a place where
abortions are performed." Art. 4512.8, §2(1).

The act also provides that a person may not establish or operate
a "facility" without "the appropriate license 1ssued under this
article." Art. 4512.8, §5. Section 6(f), however, provides:

Nothing in this article shall be construed to

require a facllity 1licensed wunder the Texas
Hospital Licensing Law (Article 4437f, Vernon's
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Texas Civil Statutes) or the office of a physician
licensed under tte Medical Practice Act (Article
4459b, Vernon's Taxas Civil Statutes) to obtain a
license under this article, unless such office is
utilized primarily for the purpose of performing
abortions. (Emphiasis added).

You ask:

Do the reporting requirements set forth in
section 4(a) of article 4512.8, V.T.C.S., apply
only to licensed facilities or to both licensed
facilities and ttose facilities which are exempt
from licensure under section 6(f) of that act?

We conclude that the reporting requirements apply to any place
where abortions are performed, including a place licensed under the
Hospital Licensing Law, article 4437f, V.T.C.S., or a place that is
the office of a physician licensed under the Medical Practice Act,
article 4495b, V.T.C.S. Section 6(f) exempts certain places from the
licensing requirements only. Also, it refers toc the places exempted
as "facilities." 1In other words, the licensing exemption only makes
certain places exempt from Licensing requirements. It does not exempt
those places from the d:finition of "facility." The reporting
requirements apply to any "facility"” —- in other words, to any "place
where abortions are performed." Therefore, the plain language of
article 4512.8 requires us to conclude that the reporting requirements
of article 4512.8 apply to any facility licensed under the Hospital
Licensing Act and any facility that is the office of a physician who
is licensed under the Medi:al Practices Act as well as any facility
licensed under article 4512.8. Also, section 4(a)(l) requires
reporting of whether the "facility" "is licensed under this article.”
This would be surplusage unless unlicensed facilities had to report.

Also, we think there :ils an obvious reason for exempting certain
facilities from the licensing requirements but not from the reporting
requirements. The exemption from the licensing requirements under
article 4512.8 applies only to facilities licensed under the Hospital
Licensing Law or to the of:iices of physicians who are licensed under
the Medical Practices Act. Apparently the legislature determined that
"double licensing" is unnecessary or undesirable because the licensing
requirements of those act3 ensure the standards of care that the
licensing requirements of srticle 4512.8 are intended to ensure. The
reporting requirements of article 4512.8, on the other hand, are at
least in part for statistical purposes. See art. 4512.8, §4(b)(1l).
It wakes sense to compile statistics regarding abortions from all
facilities at which abortions are performed, not just those licensed
under article 4512.8.
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Therefore, we conclude that the reporting requirements of article
4512.8 apply to any place where abortions are performed, regardless of
whether the place is exempt from the licensing requirements of article
4512.8.

SUMMARY

The reporting requirements of article 4512.8,
section 4, V.T.C.S., apply to all facilities at
which abortions are performed, not just to those
facilities licensid under article 4512.8, V.T.C.S.

Veryltruly your

AN,

JIM MATTOX
Attorney General of Texas

JACK HIGHTOWER
First Asaistant Attorney General

MARY KELLER
Executive Agsistant Attorney General

ROBERT GRAY
Special Agsistant Attorney s5eneral

RICK GILPIN
Chairman, Opinion Committee

Prepared by Sarah Woelk
Assistant Attorney General
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