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Dear Mr. Curry: 

You inquire wmsther a commissioners court may amend its sub- 
division ordinance to exempt certain kinds of subdivisions from the 
provisions of article 6702-1, section 2.401, V.T.C.S. Your question 
is raised by the fac,t that a commissioners court by order established 
"minimum requirements for the laying out, design, and construction of 
streets, roads, parks, and other areas to be dedicated to public use 
within subdivisions or additions" lying outside the corporate limits 
of cities and towns in the county as a requisite to approval and 
authorization of ary map or plat of such subdivisions or additions. 
Subsequently, the commissioners court issued an amendment to its 
subdivision ordinmce which provides, in part, that the order 
establishing minimm requirements requisite to approval and authoriza- 
tion of a map or plat of a subdivision or addition outside the 
corporate limits of a city or town shall not apply to the following 
divisions: 

1. 

2. 
heirs, 

3. 

4. 

5. 

Di'rLsion of land by order of Court. 

DivLsion of inherited property between 
by agreement or by action in probate. 

Dtirision by gift or bequest. 

Division by sale to an adjoining owner. 

Dtirision of a tract into smaller tracts all -- _--. 
of which smaller tracts exceed twenty (20) acres 
per tract. 

6. Division of a larger tract into not more 
than three (3) smaller tracts, however said 
division of the larger tract or smaller tracts 
subdivided shall not occur more frequently than 
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once each 12 mlxlths. Subsequent divisions of 
smaller tracts subdivided shall be subject to the 
limitation imposed on the larger tract as to 
number of smaller tracts (3) which may be sub- 
divided in one 12 month interval. 

We conclude that, within the authority granted by article 6702-1, 
a commissioners court may amend and change its own minimum require- 
ments that are requisite to its approval and authorization of a map or 
plat of a subdivision located outside the corporate limits of a city, 
but a commissioners court may not enact exemptions to provisions of 
the state statute. 

The approval of maps and plats of subdivisions located outside 
the corporate limits of a city is governed by section 2.401 of article 
6702-l. V.T.C.S., which is the County Road and Bridge Act, and article 
6626aa. V.T.C.S. See Attorney General Opinion .JM-365 (1985). Article 
6626aa provides thxin are,as under a city's extraterritorial juris- 
diction as defined by article 970a. V.T.C.S., no plat shall be filed 
with the-county clerk withmxlt the authorization of both the city and 
county. Section 2.401 of article 6702-1, V.T.C.S., provides, in part, 
that 

(b) The owne:: of any tract of land situated 
without the corp;cate limits of any city in the 
State of Texas, &o may hereafter divide the same 
in two or more p&s for the purpose of laying out 
any subdivision of any such tract of land, or an 
addition without ihe corporate limits of any town 
or city, or for laying out suburban lots or 
building lots, and for the purpose of laying out 
streets, alleys, or parks, or other portions 
intended for pubMc use, or the use of purchasers 
or owners of lots fronting thereon or adiacent 
thereto, shall cause a pla; to be made thireof, 
which shall accu.%tely describe all of said sub- 
division or addition by metes and bounds and 
locate the same with respect to an original corner 
of the original survey of which it is a part, 
giving the dimewions of said subdivisions or 
addition and the dimensions of all lots, streets, 
alleys, parks, or other portions of same intended 
to be dedicated to public use or for the use of 
purchasers or owxxs of lots fronting thereon or 
adjacent thereto. , . . 

(c) Every suc'h plat shall be duly acknow- 
ledged . . . sk!ct to the provisions contained 
in this section,- such plat shall be filed for 
record and be recorded in the office of the county 
clerk of the coun'y in which the land lies. 
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(d) The commissioners court of the county may, 
by an order duly adopted and entered upon the 
minutes of the court, after a notice published in 
a newspaper of gezeral circulation in the county, 
be specifically authorized to make the following 
requirements: 

(1) to provide: for right of way on main artery 
streets or roads within such subdivision of a 
width of not less than 50 feet nor more than 100 
feet; 

(2) to providti for right of way on all other 
streets or roads in such subdivision of not less 
than 40 feet nor mclre than 70 feet; 

(3) to provide that the shoulder-to-shoulder 
width on collectors, or on main arteries within the 
right of way be not less than 32 feet nor more 
than 56 feet; 

(4) to provide for the shoulder-to-shoulder 
width on all othl?r streets or roads within such 
subdivision within the right of way to be not less 
than 25 feet nor uclre than 35 feet; 

(5) to promulgate reasonable specifications to 
be followed in the construction of any such roads 
or streets within such subdivision, considering 
the amount and kin?! of travel over said streets; 

(6) to promul];ate reasonable specifications to 
provide adequate drainage in accordance with 
standard engineering practices for all roads or 
streets in said subdivision or addition; 

(7) to require! the owner or owners of any such 
tract of land which may be so subdivided to give a 
good and sufficient bond for the proper construc- 
tion of such roads or streets affected, with such 
sureties as may be approved by the court. In the 
event a surety 'sand by a corporate surety is 
required, such bold shall be executed by a surety 
company authorizead to do business in the State of 
Texas. Such bond shall be made payable to the 
county judge or his successors in office, of the 
county wherein scch subdivision lies, and condi- 
tioned that the owner or owners of any such tract 
of land to be subdivided will construct any roads 
or streets withir: such subdivision in accordance 
with the specifications promulgated by and within 

p. 2461 



Ronorable E. Bruce Curry - Eage 4 (JM-534) 

a reasonable time as may be allowed by the com- 
missioners court cf the county. The bond shall be 
in such an amount as may be determined by the 
commissioners court not to exceed the estimated 
cost of constructi,ng such roads or streets. 

(e) The comudssioners court of the county 
shall have the a&ority to refuse to approve and 
authorize any map ';;r plat of any such subdivision, 
unless such map o:Eplat meets the requirements as 
set forth in this section and there is submitted 
at the time of a&oval of such map or plat such 
bond as may bt? required by this -section. 
(Emphasis added). 

The platting requirements o:? article 6702-l apply to the divisions of 
land into two or more parts for the purposes specified in subsection 
(b) . 

It is well established that a county commissioners court 
possesses only the powers c:onferred either expressly or by necessary 
implication by the constitution and statutes of this state. See Tex. 
Const. art. V, 518; Canales v. Laughlin, 214 S.W.2d 451, 453(Tex. 
1948). We are not aware of any statute that gives a county the power 
to enact exemptions to the provisions of article 6702-l that require 
the preparation and filing elf record of a plat by an owner who divided 
land outside a city into two or more parts for the purposes specified 
in subsection (b). See Attorney General Opinion JM-508 (1986). Cf. 
Lacy v. Huff, 633 S.=d 605, 610 (Tex. App. - Houston 114th Dist.] 
1982, writ ref'd n.r.e.) (requirements of statute authorizing cities 
to regulate subdivision development are applicable to owner who sought 
to divide lot into two 10,:s). When an order of the commis~sioners 
court conflicts with a proper legislative act, the order must give 
way; the act of the legislsture prevails. Brown v. Meeks, 96 S.W.2d 
839, 842 (Tex. Civ. App. - !;rm Antonio 1936, writ dism'd). 

A map or plat of a subdivision or addition outside the corporate 
limits~of a city must have bseen approved by the county before it can 
be filed and recorded by the county clerk. See Property Code 512.002; 
Trawalter v. Schaefer, 179 :S.W.2d 765 (Texx944); Attorney General 
Opinion JM-508 (1986). If a person who seeks to file and record a 
plat has complied with the statutory requirements outlined in section 
2.401 of article 6702-l. approval and filing of the plat becomes a 
mere ministerial duty. Eee Commissioners Court v. Frank Jester --- 
Development Co., 199 S.W.2d 11004, 1007 (Tex. Civ. App. - Dallas 1947, 
writ ref'd n.r.e.); Attorney General Opinion JM-317 (1985). See also, 
City of Corpus Christi v. Un:itarian Church, 436 S.W.2d 923, 927 (Tex. 
Civ. App. - Corpus Christi 1x168. writ ref'd n.r.e.1. 

Subsection (d) of section 2.401, however, expressly authorizes 
a commissioners court to establish by order the minimum requirements 
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specified in subsection (d) as requirements that are necessary for the 
county's approval of maps or plats of subdivisions outside the 
corporate limits of a city. The commissioners court exercises the 
legislative power of the county and has the power to amend an order 
made in its legislative capacity, insofar as the amendment conforms to 
the authority granted by statute and does not impair vested rights or 
violate other constitutional provisions, such as the equal protection 
clause of the Fourteenth Asendment of the United States Constitution. 

Hence, it is our opinion that, to the extent authorized by 
article 6702-l. section 2.401, a commissioners court may amend its 
minimum requirements that are requisite for its approval of sub- 
division plats, but it ma!' not exempt certain kinds of subdivisions 
from the provisions of article 6702-1, section 2.401, that require 
owners who divide land into two or more parts for the purposes 
specified in section 2.40:.(b) to file a plat for recording In the 
office of the county clerk. 

SUMMARY 

A commissione:rr; court is authorized to amend 
its subdivision 'xdinance to make changes in the 
minimum requirements specified in section 2.401(d) 
of article 6702-I., V.T.C.S., which are enacted as 
requirements necessary for the county's approval 
of maps and plat!; of subdivisions located outside 
a city. A commis:sioners court may not amend its 
subdivision ordinance to exempt certain kinds of 
subdivisions from the provisions of section 2.401 
that require an owner to prepare and file a plat 
when land located outside a city is divided into 
two or more parl:s for the purposes specified in 
section 2.401(b). 
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