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Opinion No. .JK-536 

Re: Validity of a “tax clearance” 
account for excess property tax 
payments 

Dear Mr. Garrison: 

Pou ask us the following questions: 

Are there any legal objections to the Tax 
Assessor-Collector of Ector County, Texas, having 
a ‘tax el,earance’ account into which are deposited 
excess llroperty tax payments and from which are 
withdrawn amounts necessary to make up property 
tax paynents which are short? If there are no 
legal ol jectlons, does the Tax Assessor-Collector 
have the authority to create such an account or 
does thJs require approval from anyone -- ‘such as 
the Ectcr County Commissioners Court? 

By your use of the phrase “tax clearance” account and the 
authorities which you cite in the brief accompanying your request, we 
understand you to ask whether such an account may be established that 
would serve to satisfy, from the overpayments of taxpayers, the tax 
liabilities of those taxpayers who fall to tender sufficient payxent. 
We conclude that no such account may be established. Because we do 
so, we need not answer your second question. 

You have provided us with the following information relevant to 
your request: 

The ‘tax clearance’ account concept is used by 
four ccunties’ tax officials whom I contacted. 
They sa:Ltl that it is justified by convenience, the 
money aid effort spent to return overage/shortage 
checks, and revenue lost from not immediately 
deposlt:lug tax payments into the county treasury. 
The amomt of excess might be noted for audit and 
account,Lng purposes. Each county set a monetary 
limit, such as $10.00, below which a refund would 
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be sent only upon taxpayer request. Apparently, 
under the Properi:y Tax Code, a refund of excess 
payment is not required unless and until a tax- 
payer requests it. The excess amount would be 
deposited into !:he tax clearance account. Tax 
payments which are ‘short’ by no more than a set 
amount, such as $2.00. are acceptad. The shortage 
is noted for auditing and accounting purposes. 
Money is trans:iarred from the tax clearance 
account to make up the shortage. 

Article VIII, section 10, of the Texas Constitution provides the : 
following: 

910. Release’ from payment of taxes 

Sec. 10. The Legislature shall have no power 
to release the inhabitants of, or property in, any 
county, city or town from the payment of taxes 
levied for Stats or county purposes, unless in 
case of great public calamity in any such county, 
city or town, when such release may be made by a 
vote of two-thirds of each Rouse of the Legisla- 
ture. 

Article III, section 55, of the Texas Constitution provides the 
following: 

$55. Release or extinguishment of indebtedness to 
state, county, subdivision or municipal corpora- 
tion 

Sec. 55. The Legislature shall have no power 
to release or extinguish, or to authorize the 
releasing or sxt:lnguishing. in whole or in part. 
the indebtednesri,, liability or obligation of any 
corporation or jadividual. to this State or to any 
county or defired subdivision thereof, or other 
municipal corporation therein, except delinquent 
taxes which have! been due for a period of at least 
ten years. 

While penalty and interest owed on delinquent taxes may be waived 
if it is so provided by l~aw. Jones v. Williams, 45 S.W. 2d 130 (Tex. 
1931) ; Attorney General Dpinion JM-311 (1985), taxes themselves, 
whether current or delinquent. clearly may not be. Smith v. State, 
420 S.W.2d 204 (Tex. Civ. App. - Austin 1967). aff’d. 434 S.W.2d 342 
(Tex. 1968). State v. Pkneer Oils Refining Co., 292 S.W. 869 (Tex. 
1927). By utillaing any &ess tax monies paid to the taxing units to 
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offset the shortage of tho!re who fail to tender the full amount, the 
tax assessor-collector would be impermissibly waiving or releasing the 
debts owed by those who fa!.led to tender the sufficient amount. The 
legislature Is clearly prohibited from authorizing such a practice by 
article III. section 55, and article VIII, section 10. of the Texas 
Constitution. Since the legislature may not authorize the practice, 
it follows that neither the commissioners court *or the tax 
assessor-collector may do so. 

Even if the practice about which you inquire were established 
only for purposes of more efficient accounting, &, if no attempt 
were made to release or extinguish the tax liabilities of those 
taxpayers who tendered an insufficient amount, the practice would 
still be statutorily impermissible. In your letter, you state that 
tenders of payment which are less than the amount imposed by, for 
example, $2.00 are acceptoil. There are only two means by which a 
tender of less than the amount imposed may be accepted~. First, 
section 31.03 of the Tax C,ode authorizes a split payment whereby a 
taxpayer.who tenders one-half of the taxes owed by December 1 may 
tender the remaining half by July 1 with no accrual of penalty or 
interest. Second, section 31.05 of the Tax Code authorizes discounts 
of certain specified percer.tages for payments tendered before January. 
There is no other provision which permits acceptance of any amount 
tendered that is less than the amount of taxes imposed. 

Accordingly, we, conclude that the county tax assessor-collector 
may not establish a “tax c,learance” account in which excess property 
tax payments may be depo,;:Lted and then withdrawn to offset those 
property tax payments which are less than the amount imposed. 

SUMMARY 

A county tax assessor-collector may not esta- 
blish a “tax cl,carance” account in which excess 
property tax payments may be deposited and then 
withdrawn to offeiet those property tax payments 
which are less tham the amount imposed. 

JIM HATTOX 
Attorney General of Texas 

JACK HIGHTOWER 
First Assistant Attorney General 
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NARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
chairman, opinion Cdttee 

Prepared by Jim Moellinger 
Assistant Attorney General 
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