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Honorable Oscar H. Mauzy 
Chairman 
Committee on Jurisprudence 
Texas State Senate 
P. 0. Box 12068 
Austin, Texas 78711 

Dear Senator Mauzy: 

Opinion No. ~~-548 

lb?: Whether the Texas Department 
of Corrections may require com- 
pletion of one year of service 
before awarding hazardous duty pay 

You have asked our opinion in regard to the validity of the Texas 
Department of Corrections' policy of requiring its employees to 
complete one year of employment before they may become eligible to 
receive hazardous duty pay. Article 6252-20b, V.T.C.S., provides: 

All commissioned law enforcement personnel of 
the Department of Public Safety, all commissioned 
law enforcement personnel of the State Purchasing 
and General Services Commission, all commissioned 
security officers of the State Treasury, all com- 
missioned law enforcement personnel of the Texas 
Alcoholic :Beverage Commission, all law enforcement 
officers .commissioned by the Texas Parks and 
Wildlife commission, all commissioned peace 
officers of state institutions of hieher educa- 
tion, antl all law enforcement personnel commis- 
-sionedF-the Texas Department of Corrections, and 
all emplo@es or officials of the Board of Pardons 
and Paroles who have routine direct contact with 
inmates cf any penal or correctional institution 
or with administratively released Drisoners 

of existing hazardous duty or longevity pay. 
(Emphasis iadded). 

You have only asked {about the construction of this act from the period 
beginning September 1, 1983 to the present. The General Appropria- 
tions Act for the biennium beginning September 1, 1983, provides: 
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27. . . . tha! Department of ,Corrections is 
authorized to pay hazardous duty pay at a rate of 
Seven Dollars ($7.00) per month for each year of 
State service up to and including the 30th year 
for the following classifications: Warden II, 
Warden I, Assistant Warden, Major of Correctional 
Officers, Captain of Correctional Officers, 
Lieutenant of Ccxrectional Officers, Sergeant of 
Correctional OffJcers, Correctional Officer III, 
Correctional OffJ.cer II and Correctional Officer 
I. Employees in other classifications who work 
within the prisor, compound or whose work requires 
daily contact r.ith inmates may also receive 
hazardous duty pay; however, the total number of 
employees in other classifications eligible to 
receive hazardous; duty pay shall not exceed 500 
non-unit employe=s. A list of such employees 
shall be filed annually with the Governor's Office 
of Management and Budget and the Legislative 
Budget Board. (Emphasis added). 

Acts 1983, 68th Leg., ch. 1095, at 5794. The General Appropriations 
Act for the biennium beginning September 1, 1985, provides in part: 

The Department of Corrections is authorized to nav 

A. All persons t,lassified as Correctional Officer 
I through Warden. . . . (Emphasis added). 

Acts 1985, 69th Leg., ch. %O, at 7353. 

You have informed us that TDC policy states that, when a new 
correctional officer is eq?loyed, the new employee is classified as a 
Correctional Officer I for a one-month training period, and then as a 
Correctional Officer II for a six-month probationary period, and then 
as a Correctional Officer III. However, under the TDC hazardous duty 
policy, no correctional o!ificers are granted hazardous duty pay for 
the first five months of occupying these positions. The issue is, 
therefore, whether the phrase "for each year of state service" as used 
in article 6252-20b, and the Appropriations Act require that a 
correctional officer &ete one year of employment with TDC before 
the employee is entitled tohazardous duty pay. For the following 
reasons, we conclude that article 6252-20b, V.T.C.S., which authorizes 
TDC to require its employet?s to complete one year of employment before 
they may become eligible te) receive hazardous duty pay; is valid. 

p. 2427 



Honorable Oscar H. Mauzy - :?age 3 (JM-548) 

The TDC is an admixtstrative agency of the state and is 
authorized to promulgate riles and regulations which are not incon- 
sistent with its enabling act and other state statutes. See V.T.C.S. 
art. 6166a et. seq. (enabling act); V.T.C.S. art. 6252xa, 93(l) 
(definition of state agency); Stanfield v. Texas Department of Public 
Safety, 422 S.W.2d 14 (TEx. Civ. App. - Dallas 1967, writ ref'd 
n.r.e.). Article 6252-2Ob, V.T.C.S., specifically authorizes TDC to 
award hazardous duty pay tl) "all law enforcement personnel" entitled 
to receive it. However, these law enforcement officials must also 
meet the required statutory time of service with the department. 

It is our opinion tha: the legislature's use of the words "for 
each year of state service" is unambiguous and its meaning is clear 
and obvious. Wall V. Wall, 172 S.W.2d 181 (Tex. Civ. App. - Amarillo 
1943, writ ref'd w.o.m.1. The legislature specified the minimum 
amount of time, one year, ::n which an employee must serve before the 
benefit may be awarded. Wz are not at liberty to enlarge or modify 
this time period. The enployee must have completed one year of 
service before he can be awsrded these benefits. 

Moreover, this office has consistently held that when the length 
of service is used to establish state employee benefit entitlements in 
state statutes and approgtriations acts, the specified amount of 
service means the completion of the period of time specified. See 
Attorney General Opinions IfiJ-282 (1980); H-341 (1974); M-984 (1971). 
Accordingly, TDC is authorkzed to require its employees to complete 
one year of employment beEore they may become eligible to receive 
hazardous duty pay. 

SUMMARY 

Article 6252-2X,, V.T.C.S., authorizes the Texas 
Department of Corrections to require its employees 
to complete one )'ear of employment before they may 
become eligible t3 receive hazardous duty pay. 

Very truly your , L-l-b . 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

JACK HIGHTOWER 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 
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RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Tony Guillory 
Assistant Attorney General 
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