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Dear Representative Criss: 

You inquire about the denial of a merit pay increase to an 
employee of the Texas DeIlartment of Corrections. The employee was 
hired in September, 1983 and, during the year that followed, was 
absent on an approved woI.uz's compensation claim for about two and 
one half months. In Septmber 1984, she received a one-year service 
pin and began receiving huardous duty pay, but was denied a merit pay 
increase because of her absence on the worker's compensation claim. 
You ask whether the department may refuse to consider an employee for 
a merit pay raise solely bmause the employee was absent for recupera- 
tion from a work-related yinjury for which the employee's worker's 
compensation claim was appmved. 

Article 6813b, V.T.C.:;., provides, in part, that 

[8]11 salaries o:E all State officers and State 
employees. incl.uding the salaries paid any 
individual out of the General Revenue Fund, shall 
be in such sums or amounts as may be provided for 
by the Legislature in the biennial Appropriations 
Act. 

V.T.C.S. art. 6813b, §l. The Position Classification Act of 1961. 
article 6252-11, V.T.C.S., provides that the salaries of full-time 
employees, with certain exceptions, "shall also conform with the 
Position Classification Plan hereinafter described and with the salary 
rates and provisions of the applicable Appropriations Act. . . ." 
V.T.C.S. art. 6252-11, 82; see Attorney General Opinion H-105 (1973). .- 

Since the employee in question was hired in September, 1983, the 
General Appropriations Act for the 1983-85 biennium governs her com- 
pensation. Provisions re:Lating to the Position Classification Plan 
are set out in section 1 of article V of the 1983 General Appropria- 
tions Act. Acts 1983, 63th Leg., ch. 1095, art. V, 91, at 6171. 
Article V, section 1 state; in part: 
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a. SALARY RATES FOR CLASSIFIED POSITIONS. For 
each fiscal year beginning September 1, 1983, 
within the limitation of funds available for 
salaries of clarlsified positions, annual salary 
rates for class,ified positions shall be in 
accordance with the above Classification Salary 
Schedules. 

. . . . 

d. MERIT SALKRY INCREASES. It is expressly 
provided that c.gency administrators may grant 
merit salarv inc'reases to classified emulovees 

_ I 

whose job perf,Drmance and productivity is 
consistently abtnre that normally expected or 
required. Such merit increases shall be subject 
to the following restrictions. (Emphasis added). 

The restrictions enumerated under section Id. pertain to the 
source of funds, the maximtmL monthly expenditure rate for merit salary 
increases, merit increases; for line item positions, accounting and 
reporting, and the application of merit increases throughout the 
agency's classified salary g;rouping. Finally, the following provision 
states conditions for elig~.bility for merit increases: 

(7) For an eszloyee to be eligible for a merit 
salary increase, t:he following additional criteria 
must be met: (g) the employee must have been 
employed by the %gency for at least six months. 
(b) at least 6 m&ths must have elapsed since the 
employee's last promotion or merit-increase, and 
(c) agency criteria for granting merit salary 
increases must :include specific criteria and 
documentation to s;ubstantiate the granting of more 
than a one s tt!p merit increases. (Emphasis 
added). 

Acts 1983, 68th Leg., ch. :.Cl95, art. V, §ld.(l), at 6196. 

The employee in question had been employed by the Department of 
Corrections for a calendar year before she was considered for a merit 
pay increase. Thus, even :.i! her two and one half months of absence on 
an approved compensation c1.ai.m were not counted, she still had been 
"employed by the agency fcmr at least six months." Nevertheless, you 
express general concern ;ibout whether time spent off work for a 
worker's compensation claim must be considered in determining eligi- 
bility for consideration for: a merit pay raise. 

We do not believe that the quoted provision requires the 
employee's presence each working day for six months. Attorney General 
Opinion H-105 (1973) addressed an appropriations act provision which 
awarded pay increases to state employees with five or more years 
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"total continuous service' as of a particular date. See Acts 1973, 
63rd Leg., ch. 659, art. 'J:, §la.(l), at 2191. Some state employees, 
although hired more thar. five years previously, had experienced 
interruptions in their five years' service by prolonged illness. The 
opinion pointed out the distinction between "service" and 
"employment": 

Those who remai;Il%d in its [the state's] employ 
but, for instancm>, were on vacation (certainly not 
'serving') would interrupt their service and would 
not 'continuous:.y serve' the State. (Emphasis 
added). 

Thus, the phrase "employed by the state" means that the employment 
relationship exists, and rot that the employee serves the state each 
working day, without authorized absences. If the employee remains on 
the payroll, or if tbe employment relationship is otherwise 
demonstrated, he is still employed while absent on leave. Attorney 
General Opinion H-105 further decided, based on legislative intent, 
that the appropriations ac'c provision required 

five years of se:?rice unbroken by any unauthorized 
or unreasonable absences. Holidays, days on sick 
leave, week-ends, emergency leaves and other 
approved leaves, with or without pay, do not break 
the continuity o:E service. 

Two opinions of thi!; office construing the nepotism statute, 
article 5996a. V.T.C.S.. also support our interpretation of the merit 
pay provision. In Lettszr Advisory No. 151 (1978) this office 
construed the exception in article 5996a, V.T.C.S., for persons who 
had "been continuously employed" by a governmental body for two years 
before the election or appointment of an officer or board member 
related to them within 21 prohibited degree. The Letter Advisory 
quoted from Cox v. Brown, ,jO S.W.2d 763, (MO. App. 1932), in which the 
Missouri Court of Appeals ,stated that 

[t]o be employetl in anything means not only the 
act of doing it, but also to be engaged to do it. 
or: to be under contract or orders to do it. 

Unemolovm 
1946 
989 
App. 1925, judgmi 
"hired"). The Let1 

Cox v. Brown, 50 S.W.2d at 764. Accord, Rousseau v. Teledyne Movible 
Offshore. Inc., 619 F. Supp. 1513, 1517 (W. D. La. 1985); Bigger v. 

,ent Compensation Commission, 46 A.2d 137 (Del. Super. Ct. 
), aff'd. 53 A.2d 761 zlel. 1947); In re Cormicks Estate, 160 N.W. 
(Neb. 1916). See Rose v. Clutter, 271 S.W. 890, 891 (Tex. Comm'n --- 

. adopted) ("employed" has the same meaning as 
:er Advi!lory concluded that 

a school district employee who is between terms 
but has had his contract renewed for the 
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succeeding schoo!. year is employed within the 
meaning of the nepotism statute. 

In Attorney General Opinion Hi-45 (1983) we dealt with the 
Nepotism Act proviso for persons "continuously employed" prior to the 
time their relatives became officers of the governmental body. We 
reaffirmed the conclusion of Letter Advisory No. 151 that an 
individual may be continuously in the employ of the school district 
even though not rendering services at all times throughout the year. 

We conclude that the employee would have been "employed by the 
agency for at least six months" under the merit pay provision of the 
1983 General Appropriations Act if she had been hired six months prior 
to the time of merit pay coneideration and had remained on the payroll 
or otherwise continued to o~:cupy the status of an employee during that 
time. The two and one half months' absence to recuperate from a 
compensable work-related inj,ury should not be subtracted from the six 
months' employment, and she should not be refused consideration for 
merit pay because of that a',sence. 

The 1983 General Appr~,priations Act provides that merit salary 
increases may be awarded to "classified employees whose job per- 
formance and productivity ia consistently above that normally expected 
or required." A merit pay increase is thus awarded on the basis of 
performance. See Attorney General Opinion H-106 (1973). It may be 
the case that= employee has not actually worked for a sufficient 
length of time to determine whether the employee's performance exceeds 
expectations. All conditicns for the award of merit pay must be met 
in order for an employee to receive it. 

SUMMARY 

Under the merit pay provision of the 1983 
General Appropriations Act, an employee has been 
"employed by the agency for at least six months" 
if he was hired at least six months previously and 
has remained on the payroll or otherwise continued 
to occupy the status of an employee. If the 
individual is absent on an approved worker's com- 
pensation claim i!or a portion of the six months' 
employment, he has not for that reason failed to 
have been employed by the agency for six months. 

Attorney General of Texas 

JACK HIGHTOWKR 
First Assistant Attorney General 
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MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
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