
Nowmber 5, 1986 

Honorable Bob Bush 
Chairman 
Committee on Judiciary 
Texas House of Representat:Lves 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 78769 

Opinion No. JM-573 

Re: Whether a municipal housing 
authority may participate in the 
Consolidated Supply Program of the 
Department of Housing and Urban 
Development without complying with 
competitive bidding statutes 

Dear Representative Bush: 

You inquire whether t.he competitive bidding requirements of the 
Department of Housing and 1Jrban Development [HUD] for its Consolidated 
Supply Program [CSP] meet: the bidding requirements of state law, 
thereby allowing municipal housing authorities to participate in the 
Consolidated Supply Program in lieu of seeking competitive bids. We 
conclude that participation in the CSP would not constitute compliance 
with the requirements of competitive bidding specified in Texas 
statutes. 

The basic concept c,f the CSP is that HUD enters into an 
open-ended contract with suppliers of common use items under which 
housing authorities are entitled to make purchases. The housing 
authorities deal directly with the suppliers listed in a CSP contract. 
All purchase orders, bil:.ing. and payments are handled by direct 
contact between the hous::ng authorities and the suppliers without 
further HUD involvement. Copies of CSP catalogs listing current 
contracts and ordering in:iormation are published by HUD and distri- 
buted to housing authoritiw. See HUD Handbook 7460.8. - 

A contract between HUI) and a supplier normally is for a period of 
one year. It is awarded on the basis of competitive bids submitted by 
suppliers to HUD in response to formal invitations for bids published 
by HUD "in appropriate mei:La." The notice published in appropriate 
media announces that HUD will commence negotiating for the purchase 
agreements for the current year and that offers from suppliers will he 
received covering specified supply items until a closing date. The 
supplier certifies that tvr supply item is being made available to 
housing authorities through a purchase agreement at discounted prices 
that are lower than those at which the housing authorities could 
purchase comparable quawities of those items from the supplier 
through other purchasing ch,annels. Consolidated supply contracts are 
awarded to responsible bidders whose bids are at or below the average 
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price for the supply item. If less than three bids are received, the 
average or below method of award is not used and the award is made to 
responsible bidders whose! prices are reasonable. A consolidated 
supply contract does not obligate HUD or any housing authority to 
purchase any number or anount of the supply items covered by the 
contract. If there are two or more consolidated supply contracts 
covering items supplied uder the same specification and the contracts 
provide for a price differential, a housing authority shall place in 
its files a justification if it purchases from a supplier other than 
the one offering the lowest price. See 24 C.F.R. PS965.601-965.605 - 
(1985) . 

This office prev1ousl.y concluded that housing authorities, as 
divisions of cities, are subject to the competitive sealed bidding- 
requirements of article 2368a. V.T.C.S. Attorney General Opinion 
MW-132 (1980). In addj.t:ion, article 2368a.3, V.T.C.S., which 
specifies competitive bidding procedure for public works contracts, 
expressly applies to housin:S authorities. It is our opinion that the 
bidding procedure used by HUD for consolidated supply contracts would 
not constitute compliance with the requirements of the state bidding 
statutes for contracts thai: are subject to those statutory procedures. 

The competitive sealed bidding procedure provided in article 
2368a for cities "shall be used for the award of all contracts subject 
to its provisions." with a different procedure provided for high 
technology procurements. V.T.C.S. art. 2368a 52(b). Article 2368a. 
section 2(b) provides, in part. that 

[wlhenever the competitive sealed bidding pro- 
cedure applies to a proposed contract, notice of 
the time and plac#e when and where such a contract 
shall be let shaL:L be published in such city once 
a weak for two (2) consecutive weeks prior to the 
time set for 1elXing such contract, the date of 
the first publicittion to be at least fourteen (14) 
days prior to the date set for letting said 
contract; and sr.id contract shall be let to the 
lowest responsib:Le bidder. . . . If there is no 
newspaper published in such city, then the notice 
of letting such contract shall be given by causing 
notice thereof to be posted at the city hall for 
14 days prior to the time of letting such 
contract. 

Article 2368a.3, V.T.C.S., provides that a housing authority, 
among other governmental entities, is required to award a contract for 
the construction, repair, or renovation of a structure, road, highway, 
or other improvement or addition to real property, on the basis of 
competitive bids. the advertisement of which must be published locally 
and within specified dates. It also provides for mailing notices for 
bids to requesting organiz;~tions not later than the date on which the 
first newspaper advertisemczt is published and mandates the opening of 
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bids at a public meeting cr at the office of the governmental entity. 
See V.T.C.S. art. 2368a.:3:, 111-4. Unless all bids are rejected, 
Gtracts shall be awarded to the lowest responsible bidder, 

but a contract may not be awarded to a bidder who 
is not the lowest bidder unless prior to the award 
each lower bidder is given notice of the proposed 
award and is giv~$n an opportunity to appear before 
the governing bcdy of the governmental entity or 
the designated representative of the governing 
body and present evidence concerning the bidder's 
responsibility. 

Id. 15. - 

Article 2367a, secticn 1, V.T.C.S., provides that where bidding 
is required and two or more responsible bidders submit the lowest and 
best bids for the proposed city or district contract and the bids are 
identical, one bidder shall be selected by the casting of lots. 

Compliance with statutory procedure for competitive bidding is 
mandatory. See Limestone l:ounty v. Knox, 234 S.W. 131. 134 (Tex. Civ. 
APP. - Dallas921, no w&:). In Niles v. Harris County Fresh Water 
Supply District No. lA, 3:6 S.W.2d 637 (Tex. Civ. App. - Waco), writ 
ref'd, 339 S.W.2d 562 (19611:1. 
question to be let to the 

where a statute required the contract 
"lowest responsible bidder" after publica- 

tion of notice, the court stated that "the prime purpose of such a 
provision is to stimulate competition and compliance with it is 
mandatory. The term 'lowest responsible bidder' involves compliance 
with statutory requiremen:rr relating to competitive bidding." The 
Texas Supreme Court has s,:ated that noncompliance with the mandatory 
statutory procedures for competitive bidding cannot be excused on the 
ground that no one is actually hurt by the violation. See Texas -- 
Highway Commission v. Texas Association of Steel Importers, Inc., 372 
S.W.2d 525, 529 (Tex. 1963). Earlier, another court in Headlee v. 
Fsyer, 208 S.W. 213. 217-18 (Tex. Civ. App. - Dallas 1918, writ 
dism'd) stated that 

[the competitive bidding] act requires the publi- 
cation of notice of the intention to award the 
contract, either, in a newspaper or by posting 
notices at the courthouse door. . . . It follows 
then that the commissioners' court having adjudged 
that it would rc:ceive bids on February 14th. and 
having failed to make publication of that fact, 
there was in the legal sense no publication at 
all, and, there being no publication at all, the 
fact that bidde,rs did attend and no injury 
resulted is of no consequence, since by the act 
every contract let without publication is void. 
Otherwise, the purpose of the Legislature could in 
every similar case be defeated by showing that no 
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injury resulted. The lawmaking authority has 
decreed that the publication shall be made in any 
event, and while it may appear in this case that 
what was intended has been accomplished, we feel 
that the fact xi11 not warrant us in sweeping 
aside the vital r,equirement of the law. 

The legislature expressly has exempted certain contracts from the 
requirements of competitirr bidding. Article 2368a, section 2(a) 
provides that, except in the case of exempted procurements, no city 
with a population of 5O.OOC or more shall make a contract requiring an 
expenditure or payment exceeding $10,000 without submitting the 
proposed contract to competitive sealed bidding. In the case of a 
city with a population of less than 50,000, a contract for $5,000 or 
less is not subject to cmnpetitive sealed bidding. The statutory 
exempted procurements include: 

(1) procurements made in case of public 
calamity. where it becomes necessary to act at 
once to appropriate money to relieve the necessity 
of the citizens or to preserve the property of the 
city; 

(2) .procurements necessary to preserve or 
protect the put'lic health or safety of the 
citizens of the city; 

(3) procurements made necessary by unforeseen 
damage to public property, machinery, or equip- 
ment ; 

(4) procurements for personal or professional 
services; 

(5) procurements for work done and paid for by 
the day, as such ,irork progresses; 

(6) the purchase of land or right-of-way; and 

(7) procurements where the functional require- 
ments of the city can be satisfied by only one 
source. 

V.T.C.S. art. 2368a. 91. ALno, section 122.014 of the Human Resources 
Code exempts the procurement of products or services of blind or other 
severely disabled persons from competitive bidding procedures. See - 
Attorney General Opinions .Jl4-444 (1986); JM-385 (1985). 

Accordingly, funds for 'purposes such as the protection of public 
health may be expended witbout competitive bids, and the requirement 
of publication of notice of the letting of a contract is dispensed 
with when such an exception exists. See Browning-Ferris, Inc. v. City - 

? 
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of Leon Valley, 590 S.W.2d 729, 734 (Tex. Civ. App. - San Antonio 
1979, writ reffd n.r.e.). Obviously, as expressly provided by article 
2368a. the statutory procedures for competitive bidding do not apply 
to cities with a populatior. of 50,000 or more for contracts of $10,000 
or less or to cities with a population of less than 50,000 for 
contracts of $5,000 or less. 

The only exceptions to the competitive bidding requirements are 
those contained in the statutes themselves. See Attorney General 
Opinions JM-186 (1984); PICI-,535, MW-439 (1982). We are aware of no 
special exception from the state's bidding requirements that are 
applicable to municipal housing authorities for contracts to purchase 
common use items and equ!.pment. The Housing Authority Law itself 
contains no special bidd1r.g procedures for housing authorities that 
differ from the general law provisions for competitive bidding and no 
exceptions or exemptions from competitive bidding for housing 
authorities. See V.T.C.S. art. 1269k. While this office does not 
construe the chzer powers of a city in the opinion process, we point 
out that article 2368a, section 2(e), V.T.C.S., provides that provi- 
sions in reference to notlce, advertisements of notice, requirements 
as to the taking of sealed bids based on specifications for public 
improvements or purchases, and the manner of letting of contracts, as 
contained in the charter of a city, if in conflict with the provisions 
of article 2368a. shall be followed in such city notwithstanding any 
other provision of article 2368a. Also, article 2368a.3, section 7(a) 
provides that to the extent a municipal home-rule charter conflicts 
with that act, the charter prevails. 

SUMMARY 

As to contrz.cts that are subject to the 
competitive bidi.ing requirements specified in 
Texas statutes for contracts entered into by 
cities, the comIletltive bidding of the federal 
Department of Housing and Urban Develcpment for 
its Consolidated Supply Program would not con- 
stitute compliance with or a substitute for the 
state's bidding r,equiremants and would not permit 
municipal housin:g authorities to participate in 
the Consolidated Supply Program without seeking 
competitive bids. 

Very truly you L-l /ili%h k 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

JACK RIGHTOWRR 
First Assistant Attorney Gen,eral 
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MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Nancy Sutton 
Assistant Attorney General 
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