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November 24, 1986

ATTORNEY GENERAL

Honorable Richard G. Moral:zs, Sr. Opinion No. JM-579

Webb County Attorney

1104 Victoria Re: Time at which a newly elected

Laredo, Texas 78040 Justice of the peace takes office,
when he is elected to a position
previously filled by appointment

Dear Mr. Morales:

You inquire about the date when the person elected justice of the
peace in the November general election should take office. You inform
us that the incumbent was appointed to £ill a vacancy in the ocffice
and ask whether the newly elected individual will take office on
January 1, after he is sworn in, or immediately after he is declared
the winner in the November general election.

Article 2355, V.T.C.S., provides that the commissioners court
shall have power to fill vacancies in the office of justice of the
peace, "and the person chosen shall hold office until the next general
election." V.T.C.S. art, 2355; see also Tex. Const. art. V, §28.
Article 17, V.T.C.S., states more speclfically when officers elected
at a general election take office:

The regular terms of office for all elective
state, district, county and precinct cffices of the
State of Texas, excepting the offices of Govermnor,
Lieutenant Governor, State Senator, and BState
Representative, shall begin on the first day of
January next following the general election at
which said respective offices are regularly filled,
and those who ure elected to regular terms shall
qualify and assime the duties of their respective
offices on the {irst day of January following their
election, or as soon thereafter as possible.
Persons elected to unexpired terms in the wvarious
state, district, county and precinct offices shall
be entitled to gqualify and assume the duties of
thelr respective offices immediately upon receiving
a certificate of election, which certificate shall
be issued imnediately following the official
canvass of the results of the election at which

p. 2590



Honorable Richard G. Morales, Sr. - Page 2 (JM-579)

they were elected, and they shall take office as
soon thereafter ae possible. (Emphasis added).

v.T.C.S., art, 17. Thus, a person elected at the general election to
fill an unexpired term talies office as soon as he can qualify after
the election, while a persion who is elected to z new term beginning
January 1 may not qualify or assume the  duties of office until that
date. See Attorney General Opinions MW-521 (1982); M-742 (1970).

The candidate elected to a new term has no right to serve any
portion of the term which ends December 31. Ex parte Sanders, 215
5$.W.2d 325 (Tex. 1948); Anierson v. Parsley, 37 S.W,2d 358 (Tex. Civ.
App. - Fort Worth 1931, wrir ref'd). The appointed incumbent will in
such case continue to hold the office from the general election until
the newly elected justice of the peace qualifies on or after January
1. His continuance in office 1s required by article XVI, section 17,
of the Texas Constitution, the "holdover" provision, which states that

[a}ll officers within this State shall continue to
perform the duties of their offices until their
successors shall te duly qualified.

Tex. Const. art. XVI, §17.

Attorney General Opinion M-742 (1970) explains the apparent in-
consistency between article 17, V.T,C.S5., and the constitutional and
statutory provisions which specify that persons appointed to a vacancy
shall serve until the next general election:

The primary purpose and intent of those pro-
visions of sect:on 28 of article V and article
2355, which specify that persons appointed to
vacancies in the offices named therein shall serve
until the next general election, was not to vacate
the office upon that date but rather to establish
the policy that the people shall fill the office
by election at the earliest opportunity.

Attorney General Opinion M--742 at &4 (1970),.

The answer to your specific question depends on whether the
present term of office ends on December 31 following the November
general election or cont:rues Iinto the mnext vyear. See generally
Attorney General Opinion JM-558 (1986). If the present term of office
ends on December 31, the newly elected justice of the peace should
qualify and assume the dut:ies of his office on January 1 or as soon
thereafter as possible. If the present term of ocffice continues into
the next year, then the person who wins the general election has been
elected to the unexpired term of the office, and he may qualify and
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assume the duties of offic: "immediately upon receiving a certificate
of election. . . ." V.T.C.S. art. 17. See Elec. Code §§67.001-67.006
(canvassing of local election returns); §67.016 (issuing certificate
of election).

SUMMARY

Article 17, V.T.C.S., provides that a person
elected to the 'mexpired term of the office of
justice of the peace may qualify immediately upon
receiving the certificate of office and shall take
cffice as soon thereafter as possible. A person
elected to a new term of justice of the peace
shall qualify anl assume the duties of office on
the January 1 following his election or as soon
thereafter as possible,

VeryfJtruly yours

Ay

JIM MATTOX
Attorney General of Texas

JACK HIGHTOWER
First Assistant Attorney General

MARY KELLER
Executive Assistant Attorney Gemeral

RICK GILPIN ‘
Chairman, Opinion Committee

Prepared by Susan L. Garrison
Assistant Attorney General
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