
Honorable Mike Driscoll 
Harris County Attorney 
1001 Preston, Suite 634 
Houston, Texas 77002 

Opinion No. m-589 

Re: Time of assumption of office 
of individual who is elected to 
fill unexpired term as constable 

Dear Mr. Driscoll: 

You have provided us with the following information. A particular 
justice of the peace in Harris County was elected to a four-year term 
in 1982. He yas not renom:inated by the voters in his party's primary 
held in May of 1986. In July of 1986, the constable of that precinct 
died, and his widqw was appointed to fill the vacancy in office 
created by her husband's d,zath until a successor could be elected at 
the next general electior. and assume office. The aforementioned 
justice of the peace wab hi:; party's nominee in the general election 
in November to fill the dlxeased constable's unexpired term; he won 
the general election. On Ilovember 6, the Harris County commissioners 
canvassed the general election votes pursuant to section 67.016 of the 
Election Code and notified the justice of the peace by certificate of 
election of his victory ir. the constable's race. You indicate that 
the justice would like to complete his term of office as justice of 
the peace and take office as constable on January 1, 1987. 
Accordingly, you ask whether the justice of the peace must file his 
bond, take his oath, and jmmediately assume office or may wait until 
January 1 to assume his ne\r duties. We conclude that he must qualify 
for office immediately. 

Article 17, V.T.C.S.., provides for the comencement of terms of 
office and sets forth the following: 

The regular t,erms of office for all elective 
state, district, county, and precinct offices of 
the State of lexas. excepting the offices of 
Governor, Lieutenant Governor, State Senator, and 
State Representat.ive, shall begin on the first day 
of January next following the general election at 
which said respective offices are regularly filled, 
and those who are elected to regular terms shall 
qualify and assune the duties of their respective 
offices on the fJ.rst day of January following their 
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election, or a8 soon thereafter as possible. 
Persons elected '51 unexpired terms in the various 
state, district, county and precinct offices shall 
be entitled to $alify and assume the duties of 
their respective oEfices immediately upon receiving 
a certificate of ;lection, which certificate shall 
be issued imsm~iately following the official 
canvass of the %ults of the election at which 
they were electegG and they shall take office as 
soon thereafter 8% possible. (Emphasis added). 

It is clear from even a cursory reading of article 17 that the 
newly-elected constable shmld qualify (by filing his bond and taking 
his oath) as quickly as pcssible. As this office noted in Attorney 
General Opinion MW-521 (1982), 

[alrticle 17 clearly provides that only those 
persons elected to unexpired terms qualify for and 
assume the dutic!s of their offices immediately 
upon receiving a certificate of election. Those 
elected to regula:! terms qualify for office 'on 
the first day of January following their election, 
or as soon thereafter as possible.' 

See, e.g., Ex parte Sanders, 215 S.W.Zd 325 (Tex. 1948); Attorney 
General Opinions M-742, M-z>7 (1970); O-4994 (1942). We note that 
article XVI, section 17, OE the Texas Constitution requires that the 
person presently serving as constable shall remain in office and 
perform the duties of office until a successor is duly qualified. We 
further note that an officer, in this instance a justice of the peace, 
may divest himself of an o:Ifice before his successor has qualified by 
himself qualifying for and entering upon the duties of another office 
which he cannot lawfully ho:Ld at the same time. Pruitt v. Glen Rose 
Independent School District No. 1, 84 S.W.Zd 1004 (Tex. 1935); State 
ex rel. Peden v. Valentine, 198 S.W. 1006 (Tex. Civ. App. 1917, writ 
ref'd); Attorney General Opinion M-627 (1970). 

Accordingly, we conclude that a justice of the peace who has been 
elected to serve out the unexpired term of a constable should qualify 
for and assume office immediately. 

SUMMARY 

A person who is elected to serve out the 
unexpired term o:i a constable should qualify for 
and assume office immediately. 
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JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

JACK BIGHTOWJB 
First Assistant Attorney General 
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RICK GILPIN 
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