
December 29, 1986 

Honorable Oscar H. Mauzy Opinion No. .JM-597 
Chairman 
committee on Jurisprudence 
Texas State Senate 

Re: Legality under article 6252-9f, 
V.T.C.S., of political campaign 

P. 0. Box 12068 activities by community college 
Austin, Texas 78711 students as optional course work 

assignment 

Dear Senator Mauzy: 

You request an opinion about the application of article 6252-9f, 
V.T.C.S., which prohibits state employees from engaging in certain 
political activities, to political campaign activities undertaken by 
community college students as an optional assignment in a government 
course. Article 6252-9f, V.T.C.S., provides in part: 

sec. 2. Except as expressly prohibited by this 
Act, a state employee has the full rights of 
freedom of association and political participation 
guaranteed by the state and federal constitutions. 

Sec. 3. (a) A state employee may not: 

(1) use official authority or influence or 
permit the use of a program administered by the 
state to interfere with or affect the result of an 
election or nomination of a candidate, or to 
achieve any other political purpose; or 

(7-I coerce, attempt to coerce, command, 
restrict, attempt to restrict, or prevent the 
payment, loan, or contribution of any thing of 
value to a person or political organization for a 
political purpose. 

(b) For purposes of this section, a state 
employee does not interfere with or affect the 
results of an election or nomination if the 
employee's conduct is permitted by a law relating 
to his office or employment and is not otherwise 
unlawful. 
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Sec. 4. A state employee who violates Section 
3 of this Act is subject to immediate termination 
of employment. 

You enclose a memo written by the attorney of a public community 
college which states that section 3 of article 6252-9f. V.T.C.S.. 
brings into question the practice of allowing students to work in 
political campaigns as optional assignments in government courses. 
The memo recommends that no candidate or political party should have a 
disproportionate number of students from a class working in a campaign 
-- that is, an approximately equal number of students should work for 
each of two candidates running for the same office. Your two questions 
are directed at this recommendation: 

Does the prohibition against certain political 
activity by state employees in article 6252-9f. 
section 3(a)(l) in turn limit the freedom of a 
student in a state-supported school's government 
class to choose a particular political campaign to 
work for when attaining credit in an internship 
program? 

If not, does article 6252-9f. section 3(a)(l) 
prohibit a teacher or school .administrator from 
specifying a particular campaign, or from alloca- 
ting students at random, more or less equally 
among competing campaigns, i.e., would such an 
allocation method constitur . . 'use [of] 
official authority or influence . . . to interfere 
with or affect the result of an election or 
nomination of a candidate?' 

Before we can reach questions about how such internship programs may 
be conducted, we must deal with the threshold issue: Whether section 
3(a) of article 6252-9f, V.T.C.S., absolutely prohibits teachers, 
administrators, and other employees of state supported schools from 
offering optional course work which involves student participation in 
political campaigns. We turn to an examination of article 6252-9f, 
V.T.C.S., and the prohibitions of section 3 of that statute. 

The legislature enacted article 6252-9f, V.T.C.S., in 1983 as 
Senate Bill No. 762. Acts 1983, 68th Leg., ch. 579, at 3763. The 
bill was recommended by the Public Servant Standards of Conduct 
Advisory Committee established by the Sixty-seventh Legislature. Acts 
1981, 67th Leg., ch. 151, at 370. The Advisory Committee stated in 
its final report that Senate Bill No. 762 removed the existing 
restrictions on political activity of state employees, except for 
employees of the Department of Public Safety, and outlines the extent 
to which all employees may participate in political activity. Final 
Report of the Public Servant Standards of Conduct Advisory Committee 
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at IA (August 1983). The report expressed the opinion that the United 
States Constitution protected political activity of public employees 
to the extent that the activity occurs outside of office hours and 
does not involve official duties or entail use of state property. 
Background Report on Proposed Changes to Law Concerning Political 
Activity of State Employees, completed in Final Report of the Public 
Servant Standards of Conduct Advisory Committee at IB (August 1983); 
see generally, Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1 (1976); Broadrick v. 
Oklahoma, 413 U.S. 601 (1973); Attorney General Opinion MW-243 (1980) 
(Broadrick raised but did not answer questions as to whether First 
Amendment protected employee in wearing campaign button off duty). 
The Advisory Committee noted that 

[t]raditionally, the need to protect employees 
from coercion by supervisors has been mentioned as 
justification for prohibition of political 
activity. Also the state may impose some re- 
straint on the political activities of its public 
employees in order to promote efficiency and 
integrity in public service. Nevertheless, sub- 
coxsaittee and full committee members felt that the 
underlying basis for the statutory restrictions is 
removed when the public employee is not on duty or 
performing his official duties or utilizing state 
property. 

Final Report of the Public Servant Standards of Conduct Advisory 
Committee at IA; but see United Public Workers of America v. Mitchell, 
330 U.S. 75 (1947). 

Thus, a major purpose of Senate Bill No. 762 was to remove 
restrictions on political activity of public employees. In addition, 
since state employees had no clearly outlined guide to participation 
in political activity, Senate Bill No. 762 also sought to outline the 
extent to which they might participate in political activity. Bill 
Analysis to.S.B. No. 762, prepared for Senate Committee on State 
Affairs, filed in Bill File to H.B. No. 762, Legislative Reference 
Library. Section 3, in language that tracks provisions of the federal 
Hatch Act applicable to certain state employees, outlines the limits 
on a state employee's political activity. See 5 U.S.C. §§1501, 1502 
(Hatch Act prohibitions applicable to state employees principally 
employed in connection with a federally financed activity); Hum. Res. 
Code 121.009 (DHR employees subject to Hatch Act); Attorney General 
Opinion MU-149 (1980) (DPS employees subject to Hatch Act). 

The political activity forbidden by section 3 of article 6252-9f. 
V.T.C.S., was not necessarily permitted conduct before that statute 
became effective. Article III, section 51, of the Texas Constitution 
prohibits the legislature from using public funds for a non- 
governmental purpose. Road District No. 4, Shelby County v. Allred, 
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68 S.W.2d 164 (Tex. 1934); see State v. City of Dallas, 319 S.W.2d 767 
(Tex. Civ. App. - Austin 1959), aff'd, 331 S.W.2d 737 (Tex. 1960); see 
also Tex. Const. art. III, §52 (similar prohibition applicable= 
political subdivisions~); Tex. Const. art. XVI, 16 (no appropriation 
for private purposes). Numerous Attorney General Opinions disapprove 
attempts to divert public funds and other public resources to private 
purposes. See, e.g., Attorney General Opinions JM-30 (1983) (state 
funds may not be used to provide private individuals with telecommuni- 
cations devices for the deaf); MW-532 (1982) (grant of state funds to 
private landowners to reforest idle lands); MU-89 (1979) (school 
district policy permitting teachers to work for professional associa- 
tions while receiving salaries from the school district is unconstitu- 
tional); MW-36 (1979) (county may not spend public funds to purchase 
and mail Christmas cards); MM-22 (1979) (state funds may not be 
granted to private individuals to pay their utility costs); M-661 
(1970) (county may not donate funds to a private charity). Other 
provisions of law already prevent a public employee from using his 
official position to benefit himself in his private capacity. See 
Penal Code ch. 39 (abuse of office); V.T.C.S. art. 6252-9b, §§6, 
(provisions guarding against state officer or employee being 
influenced by private interest). As Justice Douglas said in dissenting 
to a Supreme Court opinion that upheld the Hatch Act against 
challenges that it violated employees ' First Amendment rights and that 
it was void for vagueness, 

no one could object if employees were barred from 
using office time to engage in outside activities 
whether political or otherwise. 

United States Civil Service Commission v. National Association of 
Letter Carriers, 413 U.S. 548, 597 (1973). 

Thus, sections 3(a)(l) and 3(a)(2) of article 6252-9f do not 
prohibit conduct that was formerly permissible under Texas law. These 
provisions do expressly inform state employees that they may not 
divert state resources to private political interests or direct their 
official authority to serving such interests; violation of these 
provisions subjects them to termination. If the college course work 
you describe involves violations of section 3, article 6252-9f, 
V.T.C.S., it probably was also impermissible under prior law. 

We thus turn to a central question: whether the community 
college personnel who are responsible for offering the optional 
course work assignments you describe have violated section 3(a)(l) of 
article 6252-9f. V.T.C.S. This section provides that a state employee 
may not 

use official authority or influence or permit the 
use of a program administered by the state to 
interfere with or affect the result of an election 
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or nomination of a candidate, or to achieve any 
other political purpose. . . . 

V.T.C.S. art. 6252-9f, 83(a)(l). An employee of a public junior 
college is a "state employee" within section 3(a)(l). See V.T.C.S. 
art. 6252-9f. §(l)(B), (2); Educ. Code §61.003(2). (7). - 

Community college courses are reviewed by the Coordinating Board, 
Texas College and University System, before they are offered. 
Community colleges offer both university-parallel programs and 
occupational programs. Educ. Code 1130.005. A community college 
course of study in freshman and sophmore college work must be 
submitted to the Coordinating Board, Texas College and University 
System, for approval before it is offered. Educ. Code P130.004; see 
Educ. Code 9130.005 (public junior colleges renamed "commune 
colleges"). The board of trustees of a community college must each 
year submit to the Coordinating Board a comprehensive list of all 
courses, with a description of content and scope, to be offered the 
following year. Educ. Code 161.052. The Coordinating Board may order 
a deletion or consolidation of any courses as submitted. Id.; Educ. 
Code 5161.053-61.054; see Educ. Code 5561.060-61.063 (Coordinating 
Board authority over Gunity colleges). See also Educ. Code 
1851.301-51.302; Attorney General Opinion M-143 (1967) (courses must 
be offered in American history and government). The governing body of 
the community college may offer government courses subject to the 
statutory requirements and Coordinating Board review already 
described. See Educ. Code 59130.002, 130.084; see also Educ. Code 
023.26. The-governing body of the community college also has 
authority to hire and supervise employees to teach the course 
offerings. 

In our opinion, article 6252-9f does not prohibit community 
college employees from authorizing and offering optional assignments 
which involve student work for a political campaign. We cannot 
provide comprehensive guidelines for offering internship assignments; 
that is within the discretion of the community college trustees and 
the Coordinating Board. We can, however, point out some essential 
restrictions. 

The assignments must be designed to carry out the educational 
purposes of the course and of the community college. The course 
presumably will go through the approvals required by the Education 
Code, and the instructor, in exercising his authority delegated by the 
college trustees, will design and direct the assignments to carry out 
the educational purposes of the institution. The instructor and other 
employees responsible for this program must not allow their political 
preferences to influence the operation of the program; decisions about 
such optional assignments must be based on the educational benefit to 
the student, and not consider the benefit or detriment to the 
political entity. If the assignments are conducted to fulfill the 
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educational purposes of the college, and if any.effect they may have 
on the political campaign is entirely incidental and minimal in 
degree, the instructor and other responsible college employees will 
not, in our opinion, violate section 3(a)(l) of article 6252-9f, 
V.T.C.S. 

You ask whether a government student may be assigned to 
participate in a particular campaign against his will. You have 
characterized the internship assignments as optional. Presumably, no 
student is required to participate in an internship at all, and 
students may complete that segment of the course work by preparing 
some other type of assignment. Moreover, section 3(a)(2) prohibits a 
state employee from coercing the "contribution of any thing of 
value . . . to a political organisation for a political purpose." 
This prevents a teacher from "coercing" a student to contribute his 
services to a political organization for a political purpose. 

SUMMARY 

Section 3(a)(l) of article 6252-9f, V.T.C.S., 
does not absolutely prohibit a community college 
from offering as course work in a government class 
an optional assignment which involves student 
participation in a political campaign. Section 
3(a)(2) of the statute prevents a teacher from 
"coercing" a student to contribute his services to 
a political organisation for a political purpose. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

JACK HIGHTONER 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

ROBERT GRAY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
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