
Mr. Weldon C. Wells 
McLennan County Auditor 
500 Columbus Avenue 
Waco, Texas 76701 

. Opinion No. JM-627 

Re: Payment of witness fees 
under section 35.27 of the 
Code of Criminal Procedure 

Dear Mr. Wells: 

We have accepted your opinion request because you state that the 
need for answers to your questions is urgent and the criminal district 
attorney of McLennan County has failed to respond to your questlons. 
V.T.C.S. art. 334. 

You ask a number of questions which you state involve a construc- 
tion of article 35.27, of the Code of Criminal Procedure, which pro- 
vides for the compensation of nonresident witnesses:' 

1. Are the emounts of 'reasonable and 
necessary' expenses referred to in section 1 
limited to the amounts the state is allowed to 
reimburse for such expenses under section 2? 

2. Is the anount the county is allowed to 
advance to any witness under section 7 limited to 
the amount of reimbursement the county is entitled 
to receive from the state as an assignee? 

3. Is the prosecutor authorized to obligate 
the county to make payments to third parties for 
expenses on behalf of any witness in lieu of 
requesting an advance of funds to the witness as 
provided in section 7? 

4. Is the prosecutor authorized to obligate 
the county to pay for expenses of any witness in 
excess of the amounts eligible for reimbursement 
from the state under section 7? 

Section 2 of article 35.27 provides that the compensation paid by 
the state to a nonresident witness shall not exceed 550 per day for 
living expenses and 16 cents per miie for travel by personai auto- 
mobile. Code Grim. Proc. art. 35.27, 92. While article 35.27 of the 
Code of Criminal Procedure has been amended since 1973, we believe no 
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change has been made which affects the validity of the analysis 
employed in Attorney General Opinion H-107 (1973) insofar as it is 
pertinent to your first question. In that opinion it was concluded 
that the amount provided per day for living expenses was not a fixed 
per diem but is a reimbursement for actual expenses not to exceed that 
amount. The amount per mile is a fixed amount for travel by 
automobile. 

Section 1 of article 35.27 provides that the nonresident witness 

shall be compensated by the state for the reason- 
able and necessary travel and daily living 
expenses he incurs by reason of his attendance as 
a witness at such proceedings. 

Section 3 provides that a nonresident witness will be allowed 

compensation for travel and living expenses . . . 
[and] such other expenses as may be required by 
the laws of this state or the state from which the 
attendance of the witness is sought. 

When sections 1, 2, and 3 of article 35.27 are read together 

it is apparent that the Legislature, in language 
which is clear, although somewhat broad, has made 
provision for the reimbursement of actual expenses 
incurred when the witness travels by bus, train, 
or air. 

Attorney General Opinion H-107 (1973) at 4. As to what is included 
within the ambit of "such other expenses as may be required by the 
laws of this state or the state from which the attendance of the 
witness is sought." this provision, while broad in its language, is by 
its very terms unsusceptible of greater clarity without reference to 
particular statutes. See Code Grim. Proc. art. 24.28. The amounts of 
"reasonable and necesrry" expenses to be compensated a nonresident 
witness under article 35.27, section 1, are limited to the amounts 
provided in article 35.27, sections 1, 2, and 3. 

In your second question, you ask whether the amount the county is 
allowed to advance any witness under section 7 of article 35.27 is 
limited to the amounts of reimbursement the county is entitled to 
receive from the state as an assignee. It is our opinion that section 
7 sets the limits as to funds the county may advance to any witness 
who will be entitled to 

compensation under this Article in such amounts as 
may be reasonabiy necessary to enable the witness 
to attend as required or requested, including any 
sumsin excess of the compensation provided for by 
this Article which are required for compliance 
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with Section 4 of Article 24.28 in securing the 
attendance of a witness from another state under 
the Uniform Act. . . . 

Code Grim. Proc. art. 35.27, 17. Section 7 further provides that 
"upon any such advance or advances, the county shall be entitled to 
reimbursement by the State, as an assignee of compensation due a 
witness from the State." (Emphasis added.) 

It is our opinion that under section 7 of article 25.27, the 
amount the county may advance any witness is limited to the amount of 
reimbursement the county is entitled to receive from the state as an 
assignee. 

You next ask: 

Is the prosecutor authorized to obligate the 
county to make payments to third parties for 
expenses on behalf of any witness in lieu of 
requesting an advance of funds to the witness as 
provided in section 7? 

Insofar as compensation for a nonresident witness is provided for in 
article 35.27, we are of the opinion that section 7 provides the 
exclusive method by which the prosecutor may secure an advance of 
funds from the county treasury to any witness who may be entitled to 
compensation under this article. Section 7 provides for the 
advancement of such funds "upon request of the district attorney or 
other prosecutor charged with the duty of prosecution in the 
proceeding." A county may not otherwise be obligated to make payments 
to third parties. Attorney General Opinion H-125 (1973). 

In answer to your last question, it is our opinion that the 
prosecutor is not authorized to obligate the county for expenses for 
any witness in excess of the amounts eligible for reimbursement from 
the state under section 7 of article 35.27. We emphasize that our 
opinion is limited to witnesses covered by article 35.27 of the Code 
of Criminal Procedure. 

SUMMARY 

The amounts of "reasonable and necessary" 
expenses to be compensated a nonresident witness 
under article 35.27, section 1, of the Code of 
Criminal Procedure, are limited to the amounts 
provided in article 35.27, sections 1. 2, and 3. 

The amount a county is allowed to advance a 
nonresident witness under article 35.27, section 
7, is limited to the amount of reimbursement the 
county is entitled to receive from the state as an 
assignee. 
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Under the provisions of article 35.27, 
section 7 provides the exclusive method by which 
the prosecutor way secure an advance of funds for 
a nonresident witness. 

The prosecutor is not authorized to obligate 
the county for expenses for any nonresident 
witness in excess of the amounts eligible for 
reimbursement from the state under article 35.27, 
section 7. 

JIM MATTOX 

Very I truly yours 

Q& 

Attorney General of Texas 

JACK HIGRTOWKR 
First Assistant Attorney General 

MARY KFLLER 
Executive, Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Tom G. Davis 
Assistant Attorney General 
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