
February 12. 1987 

Mr. Clayton T. Garrison 
Executive Director 
Employees Retirement System 

of Texas 
P. 0. Box 13207 
Austin, Texas 78711 

Opinion No. JM-631 

Re: Authority of the Employees 
Retirexent System and the State 
Board of Insurance in regard to 
health maintenance organizations 

Dear Mr. Garrison: 

You ask several questions about the authority of the Employees 
Retirement System of Texas (ERS) to contract with health maintenance 
organizations (NMOS) . Specifically, you ask about the authority of au 
RMO and the ERS to enter into a contract that contains provisions that 
would require the 8MO to contravene rules promulgated by the State 
Board of Insurance to regulate BMOs. Before we address your specific 
questions, we will set out background inforxation about the ERS and 
state and federal regulation of RMOs. 

In 1975 the legislature passed the Texas Employees Uniform Group 
Insurance Benefits Act, which provides for health benefits covarage 
for all state axployees. Ins. Code art. 3.50-2. The board of trustees 
of the ERS Is authorized to administer and implement the act and to 
promulgate all rules aecessary to carry out the purposes and pro- 
visions of the act. Id. 54. In 1977 the legislature amended the act 
by adding section 5(e). which gives the ERS authority to contract with 
mos: 

The tiustee is authorized to select and con- 
tract for services performed by health maintenance 
organizations which are approved by the federal 
goverumeut or the State of Texas to offer health 
care services to eligible employees and annuitants 
in a specific area of the state. Eligible 
employees and annuitants may participate in a 
selectad health maintenance organization in lieu 
of participation in the health Insurance benefits 
in the Employees Uniforx Group Insurance Program, 
and the employer contributions provided by 
Subsection (a), Section 15 of this Act for health 
care coverage shall be paid to the selected 
health maintenance organizations on behalf of the 
participants. 

Acts 1977, 65th Leg., ch. 785, 55, at 1997. 
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Amos operate in Texas pursuant to the Health Maintenance 
Organization Act. Ins. Code arts. 20A.01 through 20A.35. The State 
Board of Insurance (SBI) is authorized to promulgate rules necessary 
to carry out the provisions of the Health Maintenance Act. Ins. Code 
art. 20A.22. No HMO may operate in Texas without a certificate of 
authority issued by the commissioner of insurauce. Ins. Code arts. 
20A.03. 20A.05. An applicant for a certificate of authority must 
submit, among other things, a copy of its basic organizational 
document, a copy of the form of any group contract to be issued, and a 
copy of the evidence of coverage to be provided to enrollees. Ins. 
Code art. 20A.04. See also Ins. Code art. 2OA.09 (requirements for 
evidance of coverage). The commissioner may suspend or revoke a 
certificate of authority issued to an HMO if the EM0 is operating In 
contravention of its basic organizational documents or if the SMO 
Issues evidence of coverage that does not comply vith article 20A.09. 
Ins. Code art. 20A.20(a)(l). (2). See also art. 20A.20(a)(3) through 
(10) (other reasons for suspension or revocation of certificate of 
authority). 

IlMOs are also subject to federal regulation. See Health Main- 
tenance Organization Act of 1973. 42 U.S.C. 45300e xough 300e-17. 
As part of that legislation. Congress specifically preempted certain 
types of state laws affecting IlMDs: 

In the case of any entity -- 

(1) which cannot do business as a health 
maintenance organization in a State in which it 
proposes to furnish basic and supplemental 
health services because that State by law, 
regulation, or otherwlse - 

(A) requires as a condition to doing 
business in that State that a medical 
society approve the furnishing of services 
by the entity, 

(B) requires that physicians consti- 
tute all or a percentage of its governing 
body. 

(C) requires that all physicians or a 
percentage of physicians In the locale 
participate or be permitted to participate 
in the provision of services for the 
entity, or 

(D) requires that the entity meet 
requirements for insurers of health care 
services doing business in that State 
respecting initial capitalization and 
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establishment of financial reserves 
against insolvency, and 

(2) for which a grant, contract, loan. or 
loan guarantee was made under this subchapter 
or which is a qualified health maintenance 
organization for purposes of section 300e-9 of 
this title (relating to employees’ health 
benefits plans), 

such requirements shall not apply to that~ entity 
so as to prevent it from operating as a health 
maintenance organization in accordance with 
section 300e of this title. 

42 U.S.C. 5300e-10(a). The federal act also preempts any state 
regulation that interferes with the effective operation of the federal 
plan. Realth Care Plan of New Jerse , ,Inc. v. Schweiker. 553 F.Supp. 
440, 445 (D.N.J.1982),ied, 464 U.S. 
815 (1983). Bv uoholdina the state laws reuulatinn HMOs that were in 
question in Reaith Car: Plan of New Je;sey, however, the court 
Implicitly held that congress had not occupied the entire field of RMO 
regulation and that states could regulate RMOs. For purposes of this 
opinion, we will assume that state laws Bud regulations governing BhOs 
are valid and have not been preempted. See also 42 U.S.C. 5300e-9 
(states which receive certain federal funds must offer HMO option to 
certain employees). 

Your first question is whether the SBI may refuse to approve an 
agreement entered into between an AM0 and the ERS if the agreement 
states that the rules of the ERS take precedence over any conflicting 
provision contained in the HMO’s basic evidence of coverage document. 
When the ERS is contracting with an BMO, you argue, the ERS’ authority 
to make rules to carry out the provisions of the Texas Employees 
Uniform Group Insurance Act is paramount to the SBI’s authority to 
make rules to carry out the Eealth Maintenance Organization Act. As 
support for your position you cite the rule that, In the case of a 
conflict between two laws, a specific provision controls over a 
general provision. This interpretation of the ERS’ rule-making 
authority is too broad. There is no need to invoke the rule that 
specific statutes take precedence over general statutes here because 
the two laws in question are not in conflict. 

1. You raise the preemption issue in your third question by 
arguing that article 3.51-6, 93B. of the Insurance Code has been 
preempted by a recent federal law. In our discussion of your third 
question, we point out that neither article 3.51-6, §3B. nor the 
recent federal law applies to your question. 
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The SBI has authority to make rules regulating RMOs. Ins. Code 
art. 20A.22. The BRS, in contrast, merely haa authority to contract 
with BKOs. Ins. Code art. 3.50-2, 05(e). It is a novel suggestion 
that the power to contract with an BMO gives the ERS power to 
authorize actions by an BMO that are prohibited by a valid SBI rule 
applicable to all BMOa. See 2 Tex. hr. 3d Administrative Law $11 
(1979) (administrative age= may not exercise a power conferred on 
another agency). We know of no authority for the proposition that a 
state agency's authority to contract with an entity allows the state 
agency to regulate that entity or to override the rules of another 
state agency that is authorized to regulate that entity. 

Furthermore, section 5(e) of article 3.50-2 gives the ERS 
authority to contract with RMOs that "are approved by the federal 
government or the State of Texas" to offer services In a certain area 
of the state. We think that language makes clear that the legislature 
did not intend to give the ERS power to regulate EMOs or to excuse 
BMOs contracting with the ERS from complying with SBI rules applicable 
to all RMOs. Rather, the ERS has authority to contract for the 
services of BMOa that operate pursuant to applicable state and federal 
regulations. In other words, the ERS must take an BMO as It finds it. 
Cf. art. 3.50-2, 55(a) (SBI provides ERS list of insurance carriers 
eligible to bid on the coverages desired by ERS). Therefore, we 
conclude that it is within the authority of the SBI to refuse to 
approve a contract between the RR'S and an BMO that states that ERS 
rules take precedence over conflicting SBI rules. 

Your next question is a more specific version of your first one. 
You ask whether an HMO contracting with the ERS is exempt from a rule 
promulgated by the SBI regarding "third generation coverage." 28 
T.A.C. 111.506(10) (1984). Before we address your question we will 
explain the background of the rule in question. 

In 1973 the legislature enacted the following provision: 

No individual policy or group policy of 
accident and sickness insurance. including 
policies issued by companies subject to Chapter 
20, Texas Insurance Code, as amended, delivered or 
issued for delivery to any person in this state 
which provides for accident and sickness coverage 
of additional newborn children or maternity 
benefits, may be issued in this state if It 
contains any provisions excluding or limiting 
initial coverage of a newborn infant for a period 
of time, or limitations or exclusions for con- 
genital defects of a newborn child. 

Art. 3.70-2, subdiv. (E). The SBI has interpreted that provision to 
mean that an insurance policy that provides maternity benefits for 
dependents must provide coverage for children of dependents. You 
refer to this type of coverage as “third generation coverage.” We 
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will assume. for the purposes of this opinion, that the SBI has 
properly interpreted article 3.70-2(E). See Texas Health Facilities 
Coumlission V. El Paso Medical Surgical Associates, 573 S.W.2d 291, 
295 (Tex. Civ. App. - Tyler 1978, writ ref'd n.r.e.1 (courts give 
deference to siatutory- interpretation of agency administering 
statute); see generally Letter Advisory No. 39 (1973) (discussing 
constitutionality of bill which became article 3.70-2(E) of the 
Insurance Code). 

Article 3.70-2(E) itself does not apply to RMOs. Ins. Code art. 
20A.26(a) (provisions of insurance law and provisions of group 
hospital service corporation laws BOt applicable to RMOs except as 
provided in AM0 Act). Bowever, the SBI has promulgated a rule 
providing that no evidence of coverage issued by an HMO may contain 
any provision excluding or limiting coverage for a newborn child. 28 
T.A.C. 511.506(10)(C) (1984). The SBI has interpreted its rule as 
requiring third generation coverage. As authority for its rule, the 
SBI cites article 20A.O9(a)(3)(A), which states that no evidence of 
coverage may contain provisions that are unjust, unfair, or 
unequitable. 

You argue that a contract between the ERS and an HMO need not 
provide for third generation coverage for several reasons. First, you 
argue that because the legislature exempted lD4Os from article 
3.70-2(E), the SBI rule imposing the same restriction on RMOs 
conflicts with state law. We disagree. This is not a case in which 
article 3.70-2(E) is singled out and specifically made inapplicable to 
Elms. Rather, article 3.70-2(E) is a member of the general category 
of insurance laws, which are inapplicable as a class to SMOs. IBS. 
Code art. 20A.26(a). We think that the purpose of making that broad 
category of laws inapplicable to RMOs is to make clear that EMOs 
operate differently from traditional health insurance plans and that 
RKOs are subject to a separate regulatory scheme specifically tailored 
to HNOS. We do not think that the purpose of making that broad 
category of laws inapplicable to RMOs was to preclude the SBI from 
adopting a rule applicable to HMOs that happens to have the same 
requirements as a statute applicable to insurance companies. 

You also argue that the rule requiring third generation coverage 
cannot be applied to an RMO contracting with the ERS because of the 
way "dependent" is defined for purposes of article 3.50-2. The act 
defines "dependent" as follows: 

'Dependent' shall mean the spouse of an 
employee or retired employee and an unmarried 
child under 25 years of age, iBChdiBg; (A) an 
adopted child and (B) a stepchild, foster child, 
or other child who Is in a regular parent-child 
relationship and (C) any such child. regardless of 
age, who lives with or whose care is provided by 
an employee or annuitant on a regular basis if 
such child is mentally retarded or physically 
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incapacitated to such an extent as to be dependent 
upon the employee or retired employae for care or 
support. as the trustee shall determine. 

Ins. Code art. 3.50-2, 53(a)(8). You argue that the ERS cannot enter 
into a contract that provides for third generation coverage because 
the ERS would be violating the terms of article 3.50-2 if it did so. 
You conclude from that premise that the specific definition of 
vdependent" in article 3.50-2 takes precedence over the SBI's general 
power to make rules governing BMOs. We disagree. We think that the 
provisions of article 3.50-2 can be read In harmony with the SBI rule 
in question. 

Section 19 of article 3.50-2 requires the ERS to make coverage 
available for dependents of state employees: 

(a) Any employee or annuitant shall be en- 
titled to secure for his dependents any uniform 
group coverages provided for employees under this 
Act, as shall be determined by the trustee. 
Payments required of the employee in excess of 
employer contributions shall be deducted from the 
monthly pay of tha employee or from his retirement 
benefits in such manner and form as the trustee 
shall determine. 

(b) A surviving spouse of an employee or a 
retiree who is entitled to monthly benefits paid 
by a retirement system -d in this Act may. 
following the death of the employee or retiree, 
elect to retain the spouse's authorized coverages 
and also retain authorized coverages for any 
dependent of the spouse, at the group rate for 
employees, provided such coverage was previously 
secured by the employee or retiree for the spouse 
or dependent, and the spouse directs the applic- 
able retirement system to deduct required contri- 
butions from the monthly benefits paid the 
surviving spouse by the retirement system. 

(c) The surviving spouse of an employee or a 
retiree who designated or selected a time certain 
aBB"it,' Option, upon expiration of the annuity 
option may retain authorized coverages by advance 
payment of COBtributiOBS to the Employees Retire- 
ment System of Texas under rules and regulations 
adopted by the trustee. 

Accordingly, the ERS must make coverage available for dependents as 
that term is defined Insection 3(8). Section 19. however, does not 
prohibit coverage of the child of a dependent. Section 19 sets out a 
minimum requirement for available coverage, not a maximum. 
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Furthermore, article 3.50-2, section 4A. gives the trustees of the ERS 
authority to adopt standards for determining eligibility for par- 
ticipating in the state plan. We think that provision gives the 
trustees of the ERS some discretion in determining who is eligible to 
participate in that plan. That discretion is limited both by the 
specific requirements of article 3.50-2, section 19, and by the 
limitations applicable to the entities with which the ERS contracts. 
Therefore, we do not think that the ERS is prohibited from entering 
into a contract that provides for third generation coverage.' 

Your third question is whether a contract between the ERS and an 
HMO can require termination of coverage of a dependent if the depend- 
ent moves out of the service area of an HMO. Your brief contains much 
discussion of article 3.51-6, S3B, V.T.C.S., which provides for con- 
tinuation coverage under a group contract issued by an BMO if a 
dependent's eligibility ceases because of the severance of the family 
relationship or the retirement or death of a member of the group. Id. 
Your brief also discusses section 10003 of the Consolidated Cami= 
Budget Reconciliation Act of 1985, Pub. L. No. 99-272. 100 Stat. 82 
(19861, which also requires continuation coverage under certain 
circumstances. Each of those statutes is triggered by certain 
specified "qualified events." For example, the statutes regarding 
continuation coverage would apply if a dependent ceased to be a 
dependent. See art. 3.51-6, 13B (triggered by severance of family 
relationshipor retirement or death of a group member): Pub. L. No. 
99-272, 02203, 100 Stat. 232 (1986) (triggered by a dependent child 
ceasing to be a dependent and other events not applicable here). But 
neither of those statutes is triggered simply because a dependent 
moves away from the area in which the group member lives. 

Section 19 of article 3.50-2, rather than statutes dealing with 
continuation coverage, supplies the answer to your question. That 
section provides that a state employee is entitled to be able to 
secure coverage under his group plan for his dependents as defined in 
article 3.50-2, section 3(8) (defining "dependent"). There is no 
requirement in the act that the dependent live with the group member.' 

2. We emphasize that we are not taking a position on whether the 
SBI has correctly interpreted article 3.70-2(E) or on whether the 
SBI's rule regarding BMOs that requires third generation coverage is a 
valid rule. We say only that the SBI is authorized to treat BMO 
contracts with the ERS in the same manner as it treats other HMO 
contracts. Also, we think the legislature should be made aware of 
these issues so that it can clarify them. 

3. If a child is over 25, he must live at home and be mentally 
retarded or physically incapacitated to be a "dependent" for purposes 
of the act. 
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The basis for your argument that coverage should cease when a depend- 
ent moves out of an RMO's service area is that, except for emergency 
services, an RMO only provides health services in a limited geograph- 
ical area. Because of the limited service area of an HMO, coverage by 
an RMO would be inconvenient for someone who lived outside the HMO's 
service area, and state employees should consider that a factor when 
choosing a health plan. The fact that an RMO has a limited service 
area, however, does not change the fact that a state employee is 
entitled to coverage for his dependents. If the state employee is 
enrolled in an HMO, he is still entitled to coverage for a dependent, 
even if the dependent does not live in the service area of the HMO. 

SUMMARY 

The board of trustees of the Employees Retlre- 
ment System has no authority to regulate HMOs. The 
board may not authorize RMOs contracting with the 
ERS to violate State Board of Insurance rules 
applicable to all RMOs. 

A state employee enrolled in an 8MO is entitled 
to coverage for a dependent even if the dependent 
does not live in the service area of the RMO. 
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