
February 24, 1987 

Honorable Hugh Parmer 
Chairman 
Intergovernmental Relations 

Committee 
Texas State Senate 
P. 0. Box 12068 
Austin, Texas 78711 

Opinion No. JM-636 

ue: Whether an individual may avoid 
application of the nepotism law to 
a relative by resigning from a 
position on the board of trustees of 
a school district and subsequently 
standing for re-election 

Dear Senator Parmer: 

You inquire about the application of the nepotism law, article 
5996a. V.T.C.S., to a particular case involving a teacher who is 
related to a school board member. An independent school district 
hired a teacher in August of 1985. The school board approved the 
teacher’s rehiring in March of 1986. In April, 1986. the teacher’s 
mother was elected to the school board. A mother and daughter are 
related within the first degree of consanguinity, Letter Advisory Nos. 
115 (1975); 67 (1973), a relattonship covered by the following 
prohibition of the nepotism act: 

No officer of this State . . . nor any officer 
or member of any State district, county, city, 
school district or other municipal board . . . 
shall appoint, or vote for, or confirm the 
appointment to any office, position, clerkship, 
employment or duty, of any person related within 
the second degree by affinity or within the third 
degree by consanguinity to the person so 
appointing or so voting, or to any other member of 
any such board . . . when the salary, fees, or 
compensation of such appointee is to be paid for, 
directly or indirectly. out of or from public 
funds or fees of office of any kind or character 
whatsoever. . . . 

V.T.C.S. art. 5996a. 

The teacher had not completed a year of service prior to the time 
her mother joined the board. Thus, she did not qualify for the 
exemption proviso set out in the nepotism law: 
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[Plrovlded, that nothing herein contained. nor in 
any other nepotism law contained in any charter or 
ordinance of any municipal corporation of this 
State, shall prevent the appointment. voting for, 
or confirmation of any person who shall have been 
continuously employed In any such office, 
position, clerkship, employment or duty for a 
period of one (1) year prior to the election or 
appointment of the officer or member appointing, 
voting for, or confirming the appointment, or to 
the election or appointment of the officer or 
member related to such employee in the prohibited 
degree. 

V.T.C.S. art. 5996a. The school board on which the teacher’s mother 
served could not renew the daughter’s teaching contract, but the 
teacher would be allowed to serve out her present contract. See, 
-, Attorney General Opinions MU-286 (1980); M-862 (1971); Letter 
Advisory No. 70 (1973). 

You ask whether the school board member may resign in February of 
1987 and file to run again in the April 4, 1987 election so that her 
daughter might continue to hold her job as teacher. The teacher’s 
contract would presumably be renewed during the time her mother was 
not on the board. 

As a preliminary matter, we will point out that the board member 
will continue to serve in a holdover capacity after her resignation 
until she is replaced by a successor. Article XVI, section 17. of the 
Texas Constitution provides as follows: 

All officers within this State shall continue 
to perform the duties of their offices until their 
successors shall be duly qualified. 

An officer’s resignation creates a legal vacancy which can be filled 
in the manner provided by law. See Attorney General Opinion M-659 
(1970). The officer, however, continues to serve and to have the 
duties and powers of office until a successor is qualified. Jones v. 
City of Jefferson, 1 S.W. 903 (Tex. 1886); Pyote Independent School 
District v. Estes. 390 S.W.Zd 3 (Tex. Civ. App. - El Paso 1965, writ 
ref’d n.r.e.). Thus, until the legal vacancy created by the school 
trustee’s resignation is filled by a successor, she will remain a 
member of the school board, and the board will be barred from 
reappointing the trustee’s daughter as a teacher. 

Assuming that the trustee resigns from the board and is replaced 
by a successor. we must consider whether her daughter may be hired for 
another school year in March of 1987. 
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We believe the school board may reappoint the teacher In this 
case, if her mother has resigned from the board and has been replaced 
by a qualified successor. If no board member is related to the 
teacher in a prohibited degree, the plain language of article 5996a. 
V.T.C.S., would not bar her reappointment. We caution, however, 
against the practice of trading. V.T.C.S. art. 5996c. 

Your request letter also suggests that the teacher will be 
exempted from the nepotism act if her mothe.r is again elected to the 
school board. You reason that her year of service prior to her 
mother’s resumption of office in April, 1987, will constitute one year 
of prior continuous service within the exemption provision. We will 
next address this issue. 

We may look to the emergency clause of the bill in order to 
ascertain the legislative intent underlying the one-year requirement. 
Popham v. Patterson, 51 S.W.2d 680 (Tex. 1932); see also Attorney 
General Opinion V-1142 (1951). A 1949 amendment to the nepotism law 
added the exemption provision. Acts 1949, 51st Leg., ch. 126. at 227. 
The original exemption provision exempted persons who had been 
“continuously employed . . . for a period of two (2) years prior to 
the election or appointment of the officer” related to the employee 
within a prohibited degree. Id. Il. Article 5996a, V.T.C.S., has 
been amended twice since 1949.?ee Acts 1951, 52nd Leg., ch. 97, at 
159; Acts 1985, 69th Leg., chT152, at 683. The most recent 
amendment, adopted in 1985. reduced the required period of prior 
service from two years to one year and made other changes affecting 
the employment of persons who are exempted by the one year provision. 
Acts 1985, 69th Leg.. ch. 152, 91, at 683. The amendments subsequent 
to 1949 have not, however, changed the requirement that the employee 
have been continuously employed “prior” to his relative’s assumption 
of office. Thus, we may still look to the emergency clause of the 
1949 amendment for some indication of legislative intent. 

The emergency clause states in part: 

The fact that numerous employees of the State 
and Its agencies and subdivisions whose services 
are valuable to the State are required to give up 
such employment because members of their f,amily 
may be, from time to time, elected to offices in 
this State under whom such employees hold their 
employment, and the fact that persons who have 
continuously served the State prior to the 
election to some office of a relative should not 
be discharged for that reason alone, and the fact 
that the purpose of the nepotism law was not to 
oust such persons from legitimate employment by 
the State, create an emergency. . . . 
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Acts 1949, 51st Leg., ch. 126, 13. at 227. This clause recognizes the 
value of a public employee's services, particularly au employee who 
has served continuously for a designated period of time. The length 
of service provides a measure of the employee's value, in that it 
signifies some degree of job loyalty and job experience. 

The one year may also provide an opportunity for disinterested 
evaluation of the employee. Once the employee's relative becomes a 
board member, the other board mem@ers may hesitate to fire him because 
of his relationship to their fellow board member. A supervisor, 
answerable to the board, may be reluctant to give a negative 
evaluation to an employee related to a board member. During the one 
year of prior service, however. the employee may prove his merit, and 
the board may evaluate him. without being subject to such indirect 
influences as an actual nepotism relationship might cause. Cf. New -- 
Mexico State Board of Education v. Board of Education, 624 P.2d 530 
(N.M. 1981) (competency of tenured teacher was established years 
before family member was elected to school board). 

The legislature has decided to distinguish between employees who 
have completed one year of prior continuous service before their 
relative takes office and employees with less than one year of 
service. See, e.g., Bean v. State, 691 S.W.Zd 773 (Tex. App. - El 
Paso 1985. writ ref'd): Attorney General Oninion Nos. JP-371 (1985): 
MW-23 (1979); M-862 (1971). We cannot disregard the distinction which 
the legislature has enacted. We believe the legislature intended that 
public employees have a year of prior service free of a nepotism 
relationship. See, e.g., Attorney General Opinion M-862 (1971) (period 
of prior service starts when employee begins work, not when he signs 
contract). 

Therefore, ff the trustee in this case severs her connection with 
the school board in February of 1987 and rejoins the board in April of 
1987, her daughter will not have completed the one year of continuous 
service prior to the time her relative took office. Only if the 
trustee remains off the board for a full year will her daughter have 
an opportunity to complete the required year of prior service. 

SUMMARY 

The exemption provision of the nepotism law, 
article 5996a, V.T.C.S., requires the employee to 
complete one year of continuous service at a time 
that the employee's relative is not an officer 
with power to hire and fire the employee. 

Where a school trustee leaves office for two 
months and then resumes office, the trustee's 
relative has not completed one year of continuous 
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service prior to the time her relative takes 
office. Only if the trustee remains off the board 
for a full year till her daughter have an oppor- 
tunity to complete the required year of prior 
service 

Attorney General of Texas 

JACK HIGHTOWER 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 

p. 2881 


