
March 16. 1987 

Mr. Dennis Thomas 
Chairman 

Opinion No. ~~-645 

Public Utility Commission of Texas Re: Whether the Public Utility 
7800 Shoal Creek Boulevard Commission may grant a temporary 

Suite 400N stay to an order entered by a 
Austin. Texas 70757 hearing examiner without holding 

a public meeting 

Dear Mr Thomas: 

You ask two questions about the power of the Public Utility Com- 
mission to take certain actions without violating the Open Meetings 
Act, article 6252-17. V.T.C.S. 

Your first question is as follows: 

1. Pursuant to the provisions of the Open 
Meetings Act, can any or all of the three connnis- 
sioners, acting independently and without deli- 
beration as defined in section l(b) of the Open 
Meetings Act, sign an order or orders staying the 
effect of an order entered by a hearings examiner 
in a docketed case, pending an opportunity for 
the commissioners to consider an appeal of the 
hearings examiner’s order in a properly noticed 
open meeting? 

You state that it is common practice for hearings examiners and 
administrative law judges to enter interim or procedural orders during 
a contested administrative proceeding at the Public Utility Com- 
mission. on occasion, an aggrieved party wfll appeal one of these 
orders to the commission. A procedural rule of the commission 
specifically provides for the appeal of Interim orders: 

(a) Relief through written interim orders. 
Prior to any final order of the cmmission, 
a party or the staff may see[k], through an 
examiner, relief through a written interim order, 
but that order shall not be considered of the same 
nature es * final decision. Furthermore, an 
interim order shall not be subject to exceptions 
or application for rehearing, but any party 
aggrieved by the interim order may file an appeal 
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from the examiner's ruling to the commissioners by 
filing written notice within 10 days of the rendl- 
tion of the order. Such appeal may seek a stay of 
the interim order. The commissioners shall rule 
on the interim order within 15 days of the filing 
of the appeal, and pending such ruling may grant a 
stay of the interim order. If the commissioners 
do not rule on the appeal within 15 days of its 
filing, or extend the time for ruling, the interim 
order is deemed approved and any granted stay is 
lifted. (Emphasis added). 

16 T.A.C. 921.106(a) (1983). 

You contemplate that the hearings division, upon receiving a 
notice of appeal and motion for a stay, would draft an order granting 
the stay and circulate it to the individual commissioners for their 
approval or denial. If two commissioners signed the requested order, 
the stay would be granted. You ask whether the commissioners may 
approve a stay in this manner without violating the Texas Open 
Meetings Act, article 6252-17. V.T.C.S. 

The Open Meetings Act provides that the meetings of governmental 
bodies shall be preceded by public notice and shall be open to the 
public. "Meeting" is defined as 

any deliberation between a quorum of members of a 
governmental body at which any public business or 
public policy over which the governmental body has 
supervision or control is discussed or considered, 
or at which any formal action is taken. 

V.T.C.S. art. 6252-17. 51(a). The Open Meetings Act does not, however, 
state what decisions must be made by a coxssission acting as a body, 
rather than by individual cormnlssioners acting independently. This 

issue is governed by other law. 

In Webster v. Texas 6 Pacific Motor Transport Co., 166 S.W.Zd 75 
(Tex. 1942). the Supreme Court held that a permit to act as a common 
carrier was not validly granted to the Texas-& Pacific Motor Transport 
Company because it was approved by only two commissioners at an 
informal unscheduled meeting without notice to the third commissioner. 
The court stated as follows: 

It is a well established rule in this state, as 
well as in other states, that where the Legisla- 
ture has committed a matter to a board, bureau, or 
commission, or other administrative agency. such 
board, bureau, or commission must act thereon as a 
body at a stated meeting, or one properly called, 
and of which all the members of such board have 
notice, or of which they are given an opportunity 
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to attend. Consent or acquiescence of, or agree- 
ment by the individual members acting separately, 
end not as a body, or by a number of the members 
less than the whole acting collectively at an uu- 
scheduled meeting without notice or opportunity of 
the other members to attend, is not sufficient. 
(Emphasis added). 

166 S.W.Zd at 76. 

In out opinion, the rule stated in Webster also applies to the 
proposed procedure of the Public Utility Coamisslon. We acknowledge 
that article 1446c, V.T.C.S., the Public Utility Regulatory Act, does 
not expressly require the commission to act on requests to stay an 
interim order. Such stays are authorized by a commission rule, 
adopted under the commission’s broad rule-making power. See V.T.C.S. 
at. 1446c, $16(a); 16 T.A.C. 521.106(a) (1983). Nonetheless, the 
statute provides that 

[a] majority of the commissioners shall constitute 
a quorum for the transaction of any business, for 
the performance of any duty, or for the exercise 
of any power of the cormaission. 

V.T.C.S. art. 1446~. 012. This provision places in the commission as 
a body the authority to exercise 3 power of the commission. See 
Webster v. Texas h Pacific Motor Transport Co., 166 S.W.Zd 75,76 
(Tex. 1942). 

In our opinion. section 12 of article 1446c, V.T.C.S., requires 
the comsission to act as a body to exercise the power to stay interim 
orders, even though this power derives from a rule promulgated by the 
commission. If the commissiou acts as a body, then it must do so in a 
meeting conducted in accordance with the requirements of the Open 
Meetings Act. Cf. Attorney General Opinion MN-32 (1979) (procedure of 
Air Control Boardpermitting individual members to request executive 
director to place an item on the agenda does not violate Open Meetings 
Act). 

Your request letter points out practical difficulties stemming 
from the requirement that the commission act on a request to stay an 
interim order in a meeting called and conducted according to the Open 
Meetings Act. You state that a meeting to stay a hearing examiner's 
order would probably have to be held on an emergency basis to prevent 
the issue from becoming moot. The commission could solve this 
practical problem by authorizing the hearing examiner or a single 
commissioner to grant a stay until the commission could hear the 
appeal. Since the commission has placed this power with itself and 
has not delegated it to another commission officer or employee, it 
must exercise the power as a body according to section 12 of article 
1446~. V.T.C.S. 
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Your second question is: 

Pursuant to the provisions of the Open Meetings 
Act, can the comissioners meet in closed session, 
or in a meeting open only to parties to a docketed 
proceeding vho have signed a protective order in 
that proceeding agreeing not to disclose certain 
documents to the public, for the purpose of 
reviewing the allegedly protected documents and 
hearing argument on why the documents should or 
should not be protected? 

You state that rate and other proceedings before the commission 
frequently involve disputed claims of privilege or confidentiality. 
You wish to know if the commission can conduct an in camera review of 
the documents or exclude the general public from a meeting at which 
evidence and argument concerning the protectability of the documents 
will be presented and the subject matter of the documents is likely to 
be disclosed. 

In our opinion, the comalssion may conduct an in camera review of 
documents or hold a closed meeting to decide a claim or privilege in a 
contested case in the same circumstauces that a court may conduct an 
in camera review of allegedly privileged documents under the Texas 
Rules of Evidence and Texas Rules of Civil Procedure. Although the 
Open Meetings Act 00. its face appears to require that the commission 
decide claims of privilege in public, we conclude that the contested 
case procedural requirements in the Administrative Procedure and Texas 
Register Act (APTRA). article 6252-13a. V.T.C.S.. creates an exception 
to the Open Meetings Act with regard to contested cases. 

A commission meeting to decide claims of privilege falls within 
the broad requirement in the Open Meetings Act that “every regular, 
special, or called meeting or session of every govermsental body shall 
be open to the public. . . .” V.T.C.S. art. 6252-17. 52(a). The 
commission is a governmental body within the meaning of the Open 
Meetings Act. See id. §l(c); see g -- enerally Attorney General Opinion 
MW-578 (1982). The commission engages in a “meeting” under the act 
whenever a quorum of the conmission discusses whether documents in a 
contested case are privileged. See art. 6252-17, 51(a). None of the 
enumerated exceptions in the aceexempts such a meeting from the 
requirement that it be public. Nor is a non-public meeting on claims 
of privilege “specifically permitted in the Constitution.” Id. 52(a). - 

Contrary to this public meeting requirement in the Open Meetings 
Act, however, the APTRA requires that commission decisions on claims 
of privilege in contested cases be made by in camera review or in 
a closed meeting. Section 14(a) of the APTRA provides chat, in 
contested cases: 

The rules of evidence as applied in nonjury civil 
cases in the district courts of this state shall 
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be followed. . . . ~Agencies shall give effect to 
the rules of privilege recognized by law. . . . 

In addition, section 14*(a) of the APTRA provides that discovery in 
contested cases is “subject to such limitations of the kind provided 
for discovery under the Rules of Civil Procedure. . . .” 

The Texas Rules of Evidence and the Texas Rules of Civil 
Procedure require that the determination of claims of privilege or 
confidentiality be made in a non-public forum. The Rules of Evidence 
recognize various claims of privilege. See Tex. R. Evid. 501 et seq. 
The Rules of Civil Procedure authorize the issuance of protective 
orders to protect privileged matters as warranted during the course of 
discovery. Tex. R. Civ. Proc. 166b(4). Whenever resolution of a 
disputed claim of privilege necessitates review of the allegedly 
privileged documents themselves, the review must be conducted in 
camera. See Weisel Enterprises, Inc. v. Curry, 718 S.W.Zd 56, 3 
(Tex. 1986); Peeples v. Honorable Fourth Supreme Judicial District, 
701 S.W.2d 635, 637 (Tex. 1985). The rationale for this reauirement 
is self-evident: consideration of a claim of privilege should not 
occur in circumstances where the verv act of consideration would 
render ‘the claim moot. Cf. Maresca v: Marks, 362 S.W.Zd 299 (Tex. - 
1962). 

The Open Meetings Act’s requirement that the commission consider 
claims of privilege in public obviously conflicts with APTRA’s 
requirement that the commission consider such claims in private. When 
an apparent conflict between statutory provisions exists, it is a 
court’s dutv to resolve inconsistencies and effectuate the dominant 
legislative-intent. Texas Department of Public Safety v. Schaejbe, 
687 S.W.Zd 727, 728 (Tex. 1985). To the extent that inconsistencies 
cannot be fully resolved, the more recent expression of legislative 
intent ordinarily governs. Brown v. Patterson, 609 S.W.Zd-277, 289 
(Tex. Civ. App. - Dallas 1980, no writ); see also City of Dallas v. 
Brown, 475 S.W.Zd 833. 837 (Tex. Civ. App. - Dallas 1971, writ ref’d 
n.r.e.). In such instances, the &ore specific statutory provision as 
a general rule takes precedence over the general provision. Culver v. 
Miears, 220 S.W.Zd 200. 203 (Tex. Civ. App. - Eastland 1949. writ 
ref’d); see also 53 Tex. Jur. 2d Statutes 9186 (1964 & Supp. 1986). 

Applying these basic principles of statutory construction, we 
conclude that the legislature intended sections 14 and 14a of the 
APTRA to require agency consideration of claims of privileges in 
contested cases on an in camera basis, notwithstanding the general 
public meeting requirement in the Open Meetings Act. Sections 14 and 
14a of the APTRA, specifically mandate that in contested cases state 
administrative agencies must follow the Texas Rules of Evidence and, 
even more specifically, must give effect to the evidentiary rules of 
privilege. As discussed, giving effect to the rules of privilege 
requires that any review of allegedly privileged documents occur & 
camera. In our opinion, the legislature nust have intended that the 
broad public meeting requirement in the Open Meetings Act yield in the 
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narrow circumstance where, as here, a subsequently enacted statute 
specifically directs that particular meetings be closed to the public. 

We stress that our conclusion is a narrow one, limited to the 
facts of this case. The commission may consider a claim of privilege 
in a closed meeting only when: (a) the claim is made in the course 
of a contested case proceeding under the APTRA, and (b) resolution of 
the claim requires examination and discussion of the allegedly 
privileged information. Thus, forexample, even when a claim of 
privilege in a contested case necessitates review of the allegedly 
privileged document. it may well be possible for the commission to 
discuss and decide whether information in the document is privileged 
without revealing the substance of the information. See, e.g., Open 
Records Decision No. 306 (1982) (discussing why particular information 
constitutes a trade secret). In such a case, the Open Meetings Act 
requires that the commission deliberate and make its decision in 
public. 

Moreover, the need to discuss the substance of allegedly 
privileged information does not necessarily require closing the 
deliberations in their entirety. Only that portion of the. delibera- 
tions which would reveal the information can be closed; the remainder 
must be held in public. 

We note, finally, that even when a closed meeting is unavoidable, 
the commission still must provide notice of the meeting and announce 
its final decision in public as required by the Open Meetings Act. 
V.T.C.S. art. 6252-17. 462(e). Z(1). and 3A. See Cox Enterprises, 
Inc. v. Board of Trustees of the Austin Independent School District, 
706 S.W.Zd 956, 958-59 (Tex. 1986). 

SUMMARY 

The Public Utility Commission must act as a 
body and is therefore subject to the Open Msetings 
Act, article 6252-17, V.T.C.S.. when it decides to 
stay an order entered by a hearing examiner in e 
docketed case. The Administrative Procedure and 
Texas Register Act creates an exception to the 
Open Meetings Act with regard to contested cases. 
Decisions of the Public Utility Commission in 
claims of privilege in contested cases may be made 
by in camera review or in a closed meeting. 

JlL.IJ+m 

Attorney General of Texas 
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JACK HIGHTOWER 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison and 
Jennifer Riggs 
Assistant Attorneys General 
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