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lb: Whether a county that aesesses 
and collects taxes for a community 
college district may add a 2% fee 

Dear Mr. Ashworth: 

You ask the folloving question: 

Under Texas law, may a county that assesses and 
collects taxes for a community college district 
charge no more than two percent of the ad valorem 
taxes asscssed as a fc’L for tax assesmnent and 
collection? 

You are concerned specifically about the Alamo Community College 
District. See Educ.. Code 1130.005. 
junior college district it is. 

You do not specify the type of 
We conclude that, pursuant to section 

6.27 of the Tax Code, a county is entitled to a reasonable fee, not to 
exceed the actual costs incurred. for those junior college districts, 
other than joint county junior college districts, for which it 
sssesses and collects taxs8. If a county assesses and collects taxes 
for a joint county junior college district, it shall receive 
compensation in an amount agreed upon betveen the parties. but not to 
exceed two percent of the ad valoren taxes assessed, as provided in 
section 130.121(c) of the Education Code. 

Your question arises because of a perceived conflict between one 
section of the Education Code. section 130.121, and several sections 
of the Tax Code. Section 130.121 of the Education Code governs tax 
assessment and collection for junior college districts, regional 
college districts. and jolnt county junior collect districts and 
provides the following: 

1130.121. Tax Assessment and Collection 

(a) The governing board of each junior college 
district. and each regional college district, for 
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and on behslf of its junior college division, 
annually shall cause the taxable property in its 
district to be assessed for ad valorem taxation 
and the ad valorem taxes in the district to be 
collected, in accordance with soy one of the 
methods set forth in this section, and any method 
sdopted shall remain In effect until changed by 
the board. 

(b) Each governing board shsll be authorized 
to have the taxable property In its district 
assessed and/or its taxes collected. in whole 
or in part, by the tsx sssess0rs sndlor tax 
collectors, respectively, of any county. city, 
taxing district, or other governmental subdivision 
in vhich all or any part of the junior college 
district is located. 

(c) Tba governing board of a joint county 
unlor college district shall be authorized to 

have the taxable nronertv in its district assessed 
or its taxes collected. in whole or in part, by 
the tax sssessors or tax collectors, respectively, 
of any county. city, taxing district, or other 
governmental subdivision in which all or any part 
of the joint county funior college district is 
located. The tax sssessors or tax collectors of a 
governments1 subdivision, on the rcquest.of the 
governing board of a joint county junior college 
district. shall assess and collect the taxes of 
the Joint county junior college district In the 
manner prescribed in the Property Tax Code. Tax 
sssossors and tar collectors shall receive c= 
peasatioa In sn amount agreed on betveen the 
appropriate parties, but not to exceed NO percent 
of the ad valorem tsxes assessed. (Emphasis 
added). 

Section 6.27(b) of the Tax Code governs compensation for sssess- 
ment and collection and provides the folloving: 

(b) The county assessor-collector is entitled 
to a reasonable fee, which may not exceed 
the actual costs incurred, for assessing and 
collecting taxes for a taxfng unit pursuant to 
Subdivisions (1) through (3) of Subsection (a) of 
Section 6.23 of this code. (Emphasis added). 
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Section 6.23(a)(3) of the Tax Code sets forth duties imposed upon 
assessors and collectors and provides in pertinent part: 

(a) ‘The county assessor-collector shall assess 
sod collect tsxes oo property in the county for 
the stste sod the county. He shall also sssess 
sud collect taxes on property for mother taxing 
unit if: 

. . . . 

(3) the governing body of the unit requires 
the county to sssess and collect its tsxes as 
provided by Subsection (c) of Section 6.22 of this 
code. . . . (Emphasis added). 

Junior college districts are governed by chapter 130 of the 
Education Code. Section 130.004 details the authorized types of 
public junior colleges and provides the folloving in pertinent part: 

(a) By complying with the' provisions of the 
appropriate following sections of this chapter a 
public junior college and/or district of any one 
of the following classifications may be esta- 
blished: 

(1) an independent school district junior 
college; 

(2) a city junior college: 

(3) a union junior college; 

(4) a county junior college; 

(5) s joint-county junior college; and 

(6) s public junior college as s part 
or divfsion of s regional college district. 
[Aote: Sections 130.091 to 130.109 governing 
the creation of regions1 college districts were 
repealed by Acts 1985. 69th Leg., ch. 302, 13.1 
(Emphasis added). 

Subchapter C of chapter 130 of the EducPtion Code sets forth the 
fiscal provisioos applicable to the various types of junior college 
districts and contains sections 130.121, the section vith vhlch you 
are concerned, to 130.124. Prior to its amendment in 1977. section 
130.121 provided at subsection (d) that 
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_(e]ach governing board shall be suthorized to have 
the taxable property in its district assessed. its 
values equalized, sod/or its taxes collected, fn 
whole or in part, by the tax assessors. board[s] of 
aqualitation. and/or tax collectors, respectively, 
of any county, city. taxing district, or other 
goveruxeatsl subdivision in which all or say part 
of the junior college district is located. . . . 
Such property shall be asscseed, the values thereof 
equslised, &d such taxes collected, in the msnner 
and for such compensation so shall be agreed upon 
between the approprfate parties. . . . (Emphasis 
Added). 

In 1977, subsection (d) was retained and subsection (g) was added. 
Subsection (g) provided in pertinent psrt that 

Jt]he governing board of s joint county junior 
college district shall be mthorized to have the 
taxable oropertv in its district sssessed. its 
values equal&dw, or its taxes collected. in -whole 
or in part, by the tax assessors. boards of 
equalization, or tax collectors, respectively, of 
soy county, city, taxing district. or other govern- 
mental subdivision In vhich all or any part of the 
ioint count3 
iocated. . . : 

iunlor collese district is 
T&I sssessors &d tax collectors 

shall receive compensation in sn amount agreed upon 
between the appropriate parties, but not to exceed 
tvo percent of the ad val‘orem taxes assessed. 
(Emphasis added). 

Acts 1977. 65th Leg., ch. 198. IL, at 563. Section 130.121 was 
amended to reed in its present form. however, In the same bill that 
enacted the Property Tax Code, with subsection (g) becoming subsection 
(cl. Acts 1979, 66th Leg., ch. 841, 34(k). at 2320. 

A ststute should be construed in such s way so that it till 
harmonize with other l xlstiug laws. unleecl its provisions clearly 
manifest s contrary ioteutloo. Freels v. Walker. 26 S.W.Zd 627. 
opinion sdopted (Tax. 1930); Stste z 
S.W.Zd 825 (Tax. Civ. App. - I 

Ace1 Delivery Semlce, Inc.. 380 
Dallas 1964)) rev'd ou other grounds, 388 

el ststutes should be read S.W.Zd 930 (Tax. 1965). General and speck 
together sod harmonized. if it is possible. Iialscll v. Texas Water 
Coam~ission. 380 S.W.Zd 1 (Tax. Civ. App. - Austin 1964, writ ref'd 
n.r.e.); Conley v. Dsughter's of the Republic, 156 S.W. 197 (Tex. 
1913). Because we sra required to construe both provisions har- 
moniously If such a constructiou is possible, we construe subsection 
(c) of section 130.121 of the Education Code to create an exception to 
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the general provisions regarding compensation for assessment and 
collection for taxes set out in section 6.27 of the Tax Code. 

Accordingly, we conclude that, pursuant to section 6.27 of the 
Tax Code, a county is entitled to s reasonable fee. not to exceed 
actual costs incurred, for those junior college districts. other thsn 
joint county junior college districts, for vhich it sssesses and 
collects taxes. If a county sssesses and collects taxes for s joint 
county junior college district, it shall receive compensation in an 
amount agreed upon between the parties. but not to exceed two percent 
of the ad valorem taxes assessed, as provided in section 130.121(c) of 
the Education Code. 

SUUUARY 

Pursuant to section 6.27 of the Tax Code. s 
county is entitled to’ a reasonable fee. not to 
exceed actual costs incurred, for those junior 
college districts. other than joint county junior 
college districts, for which it assesses and 
collects tsxes. If s county sssesses and collects 
tsxes for a joint county junior college district, 
it shall receive compensation in an amount agreed 
upon between the parties. but. not to exceed two 
percent of the ad valorem taxes assessed. as 
provided in section 130.121(c) of the Education 
Code. 

Very s ruly yours An _ 
AL /I- 

J. I M MATTOX 
Attorney General of Texas 

JACK EIGRTOWER 
First Assistant Attorney General 

UARY FLELLER 
Executive Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Jim Moellinger 
Assistant Attorney General 
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