
Mr. Kenneth Il. Ashworth 
Commissioner 
Coordinating Board 
Texas College and University 

system 
P. 0. Box 12788 
Austin, Texas 78711 

Dear Mr. Ashworth: 

Opinion No. JM-710 

Re: Whether certain local funds 
may be appropriated for use by the 
Coordinating Board under section 
56.039 of the Education Code 

You ask whether the legislature may appropriate local funds set 
aside for Texas Public Educational Grants and redirect their use as 
provided in section 56.039 of the Education Code. 

The Sixty-fourth Legislature enacted the Student Financial 
Assistance Act of 1975, codified as chapter 56 of the Education Code. 
Acts 1975, 64th Leg., ch. 720, 51, at 2323. The purpose of chapter 56 
iS 

to establish financial assistance programs to 
enable qualified students to receive a post- 
secondary education. 

Educ. Code $56.002. 

Sections 56.031 through 56.039 of the Education Code authorize 
and govern the Texas Public Educational Grants Program. Educ. Code 
$56.031. Individual grants awarded pursuant to this program are 
identified as Texas Public Educational Grants. & Section 56.033 of 
the Education Code requires state institutions of higher education to 
set aside a specified portion of each student's tuition to fund Texas 
Public Educational Grants. See generally Attorney General Opinion 
H-746 (1975). The governing board of each institution of higher 
education establishes guidelines for eligibility for grants, 
subject to statutory limitations and to review and approval by the 
Coordinating Board, Texas College and University System. Educ. Code 
556.034. As well as using funds set aside under this program to make 
direct grants to its students, an Institution of higher education may 
transfer some or all of these funds to the coordinating board to use 
for matching federal or other grant funds for its students. Educ. 
Code 956.036. As established in 1975, the Texas Public Educational 
Grants Program provided that funds transferred to the coordinating 
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board would be used only for students of the institution that 
collected them: 

The coordinating board may not use funds traus- 
ferred to it pursuant to this subchapter from one 
institution to award grants to students of a 
different institution. Should matching funds be 
unavailable for an institution, all funds trans- 
ferred from that institution to the coordinating 
board shall be returned to that institution. 

Educ. Code 556.038; Acts 1975, 64th Leg., ch. 720, at 2323, 2326. 

By 1985, the legislature became aware that some state colleges, 
universities, and community colleges were not awarding the full amount 
of funds collected each year. Several institutions were carrying over 
large amounts of Texas Public Educational Grant Program funds from 
year to year instead of applying them to grants. See Letter from 
Representative Al Luna to Kenneth Ashworth, hay %, 1985. The 
Sixty-ninth Legislature added the following provision to the Texas 
Public Educational Grant Program: 

At the end of a fiscal year, if the total 
amount of unencumbered funds that have been set 
aside under this subchapter by an institution of 
higher education, together with the total amount 
of unencumbered funds transferred by that institu- 
tion to the Coordinating Board, Texas College and 
University System, exceeds 150 percent of the 
amount of funds set aside by that institution in 
that fiscal year, the institution shall transfer 
the excess amount to the coordinating board. The 
coordinating board shall use funds transferred 
under this section to award scholarships as 
provided by law to students at institutions other 
than the institution that transferred the funds. 

Educ. Code 556.039 (added by Acts 1985, 69th Leg., ch. 708, 113, at 
2497, 2502). 

This provision limits the amount of grant funds which an institu- 
tion of higher education may carry over from one fiscal year to the 
next. It provides that unencumbered funds in excess of 150% of the 
amount of funds set aside in a fiscal year will be transferred to the 
coordinating board to be used to award scholarships to students of 
another college or university. It thereby encourages an institution 
of higher education to use the funds it collects to award scholarships 
to its qualifying students and ensures that excess funds will be 
available for qualifying students of other institutions. You wish to 
know whether the legislature has authority to redirect the use of 
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funds collected by one college or university to students at another 
institution. 

You refer to the Texas Public Educational Grant funds as "local 
funds." This term has been used to describe institutional receipts in 
contrast to funds appropriated from the general revenue fund or other 
funds in the treasury. See Attorney General Opinion No. V-1427 
(1952). Local funds are-nonetheless state funds, subject to 
appropriation and control by the legislature. See. e.g., Educ. Code 
9651.002, 51.008; Attorney General Opinion Nos. m-575 (1986); V-1427 
(1952); V-715 (1948); O-1662 (1940). 

The Texas Public Educational Grant Program was established by 
legislative authority and may be changed by legislative authority. No 
constitutional provision sets out the requirements of this scholarship 
program. See generally Tex. Coast. art. III, PS50a (State Medical 
Education Fund for grants, loans or scholarship for medical students), 
50(b). 50b-1 (Texas College Student Loan Bonds). Although as 
originally established, the money collected by each institution could 
not be used for students of other institutions, nothing required the 
collecting institution to make grants to its students. No student 
could claim a right or expectancy in having the program continue in 
its original form. The legislature's redirection of excess funds in 
1985 does not constitute a retroactive law or an impairment of the 
obligation of contract in violation of article I, section 16, of the 
Texas Constitution. 

Article VIII. section 7, of the Texas Constitution prohibits 
the legislature from diverting from its purpose any special fund 
established by the constitution. Gulf Insurance Co. v. James, 185 
S.W.2d 966 (Tex. 1945). The Texas Public Educational Grant Program is 
established by statute and the legislature may change the use of funds 
collected thereunder without violating article VIII, section 7. of the 
Texas Constitution. Id.; see also Attorney General Opinion Nos. C-250 
(1964); V-107 (1947).- 

You have pointed out no reason why section 56.039 of the 
Education Code might be invalid, and our research has not brought any 
to our attention. Section 56.039 of the Education Code represents a 
valid exercise of the power vested in the legislature under article 
III. section 1. of the Texas Constitution. The legislature may 
redirect the use of funds collected for Texas Public Educational 
Grants as it has done in section 56.039 of the Education Code. 

You also ask whether section 56.039 of the Education Code applies 
to funds set aside for Texas Public Educational Grants before the fall 
semester 1985. This provision became effective on August 26, 1985. 
Acts 1985, 69th Leg., ch. 708. 023. at 2497, 2505. It applies to 
certain unencumbered funds "set aside under this subchapter" that 
remain at the end of a fiscal year. It does not distinguish between 
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funds set aside before the effective date and those set aside 
thereafter. The governing body of an institution of higher education 
is thus required to transfer funds set aside before the fall semester, 
1985, if they constitute excess funds on the last day of any fiscal 
year subject to section 56.039 of the Education Code. The institution 
will be allowed to retain unencumbered funds in the amount of 150% of 
collections during that fiscal year. 

SUMMARY 

Section 56.039 of the Education Code validly 
requires state colleges and universities to 
transfer to the Coordinating Board, Texas Colleges 
and Universities, excess funds set aside under the 
Texas Public Educational Grant Program. ThiS 
section applies to excess funds, whether they were 
set aside before or after the effective date of 
the statute. 

Attorney General of Texas 

JACK HIGHTOWER 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STKAKLPX 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
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