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Opinion No. JM-716 

Re: Whether a cotmissioners court 
may grant federal revenue sharing 
funds to a chamber of cormnerce for 
use in recruiting new businesses 

Dear Mr. Garrison: 

You ask whether Ector County may donate federal revenue sharing 
funds to the Greater Odessa Chamber of Commerce to be used to recruit 
new business to the area. 

- 

The Revenue Sharing Act, which was codified as chapter 67 of 
title 31 of the United States Code, was repealed as part of the 
Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act of 1985, Pub. L. No.. 
99-272, 914001, 100 Stat. 327 (1986). The legislation repealing the 
act provided in part: 

Amounts paid to units of general local govern- 
ment from the Trust Fund shall be used, obligated, 
or appropriated by the units of general local 
government before October 1, 1987, and shall 
continue to be subject to the terms of the Revenue 
Sharing Act. 

Pub. L. 99-272, 014001(a)(5), 100 Stat. 327, 328 (1986). Thus, the 
repealed provisions of the Revenue Sharing Act still govern the use of 
any revenue sharing money available to Ector County. 

The Revenue Sharing Act provided, at 31 U.S.C. section 6704, that 
a county could not spend revenue sharing funds unless it was acting 
within its authority under state law: 

(a) Under regulations of the Secretary of the 
Treasury, a State government or unit of general 
local govermnent qualifies for payment under this 
chapter for an entitlement period only after 
establishing to the satisfaction of the Secretary 
that -- 
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. . . . 

(3) the government will expend the payments 
received under the laws and procedures applicable 
to the expenditure of revenues of the government. 

Article III, section 52, of the Texas Constitution prohibits a 
county from donating funds to a private association or corporation: 

(a) Except as otherwise provided by this 
section, the Legislature shall have no power to 
authorize any county, city 9 town or other 
political corporation or subdivision of the State 
to lend its credit or to grant public money or 
thing of value in aid of, or to any individual, 
association or corporation whatso.zvrr, or to 
become a stockholder in such corporation, 
association or company. 

That provision does not prevent counties from contracting with private 
corporations. Attorney General Opinion JM-65 (1983). gather, it 
requires that a county contract with a private corporation serve a 
public purpose and that the county receive adequate consideration. 
Attorney General Opinion MW-373 (1981). Furthermore, a county 
contract with a private corporation eust provide sufficient assurance 
that the public purposes will be accomplished. Id.; Attorney General 
Opinion H-912 (1976). As indicated, article IIIzection 52, applies 
to revenue sharing funds as well as other county funds. See Attorney 
General Opinion Nos. MW-329 (1981) (county may not contribze federal 
revenue sharing funds to a nonprofit corporation organized for the 
purpose of training handicapped adults); E-1189 (1978) (county may not 
make unconditional grant of federal revenue sharing funds to private 
daycare); H-1010 (1977) (under certain circumstances, county may loan 
federal revenue sharing funds to a medical student in exchange for 
promise that student will provide certain services to county); H-127 
(1973) (county nay use federal revenue sharing funds to contract with 
a private entity to provide a recreation facility for the aged). 

This office has stated that paying dues to a private corporation 
such as a chamber of commerce in order to secure "general benefits 
resulting from encouragement of private industry and business" is not 
sufficiently "insulated from the abuses" that article III, section 52, 
was designed to prevent. Attorney General Opinion H-397 (1974). In 
contrast, this office has held that a county may contract with a 
private corporation for specific business and industrial development 
services as long as the county receives adequate consideration and the 
contract provides adequate assurance that the public purpose will be 
accomplished. Attorney General Opinion JM-516 (1986); see also 
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Canales v. Laughlin, 214 S.W.Zd 451 (Tex. 1948) (county has only those 
powers conferred upon it specifically or by necessary implication). 

Some of the information you submitted to us suggests that Ector 
County would simply be donating money to the Greater Odessa Chamber of 
Commerce to support the chamber's current efforts to recruit business. 
Such a donation, unaccompanied by specific contractual provisions to 
insure that the county would receive adequate consideration and that 
the public purpose would be met, would be impermissible. Attorney 
General Opinion E-397 (1974). 

SUMMARY 

A county may contract with a private corpora- 
tion such as a chamber of commerce for the pro- 
vision of business and industrial development 
services if the county receives adequate con- 
sideration and if the contract provides adequate 
assurance that the public purpose will be 
accomplished. A county may not, ,however, simply 
donate money to a chamber of commarce. 
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