
Ms. Jo King McCrorey Opinion No. JM-719 
Executive Director 
State Board of Barber Examiners Re: Whether members and employees 
1300 E. Anderson Lane of the State Board of Barber 
Bldg. C, Suite 275 Examiners may engage in certain 
Austin, Texas 78752 activities without creating a 

conflict of interest 

Dear Ms. McCrorey: 

On behalf of the State Board of Barber Examiners, you ask several 
questions about potential conflicts of interest. Your first question 
is whether it would be a conflict of interest for the board to examine 
one of the board members for licensure. 

Article 6252-9b. V.T.C.S., sets standards of conduct for state 
officers and employees. Section 1, of article 6252-9b. provides: 

It is the policy of the State of Texas that no 
state officer or state employee shall have any 
interest, financial or otherwise, direct or 
indirect, or engage in any business transaction or 
professional activity or incur any obligation of 
any nature which is in substantial conflict with 
the proper discharge of his duties in the public 
interest. To implement this policy and to 
strennthen the faith and confidence of the oeoole 
of Texas in their state government, there ire 
provided standards of conduct and disclosure 
requirements to be observed by persons owing a 
responsibility to the people of Texas and the 
government of the State of Texas in the perfor- 
mance of their official duties. It is the intent 
of the legislature that this Act shall serve not 
only as a guide for official conduct of these 
covered persons but also as a basis for dis- 
cipline of those who refuse to abide by its terms. 
(Emphasis added). 

See also V.T.C.S. art. 6252-9b, 98 (specific standards of conduct); 
art. 8407a, 529B(b) (restrictions on members of the Board of Barber 
Examiners). Whether a particular activity violates article 6252-9b is 
usually a question of fact, which cannot be resolved in the opinion 
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process. See Attorney General Opinion H-1288 (1978). In this case, 
however, weconclude that as a matter of law it would conflict with a 
board member‘s discharge of his duties as a member of the Board of 
Barber Examiners if he took an examination administered by the board. 

The Texas Barber Law, article 8407a, V.T.C.S., provides for a 
six-member Board of Barber Examiners: 

The State Board of Barber Examiners is hereby 
created and shall consist of six members. appointed 
by the governor with the advice and consent of 
the senate. The board shall be composed of the 
following: two members shall be Class A barbers 
actually and actively engaged in the practice of 
barbering for at least five years prior to being 
appointed and while serving as members of the board 
and who are not holders of a barber shop permit 
issued by the board; one member shall be a barber 
shop owner holding a permit issued by the board 
and who is actively and actually engaged in the 
practice of barbering for at least five years prior 
to being appointed and while serving as a member of 
the board; one member shall be a person holding 
a permit from the board to conduct or operate a 
barber school or college; and two members shall be 
representatives of the general public who are not 
regulated under this Act and who do not have, other 
than as consumers, any financial interests in 
barbering. The terms of office shall be for six 
years with terms for two of the six board members 
expiring at the same time every two years. All 
members appointed by the governor to fill vacancies 
in the board caused by death, resignation, or 
removal shall serve during the unexpired term of 
such member's predecessor. Before entering upon 
the duties of office, each member of the board 
shall take the constitutional oath of office and 
file it with the secretary of state. Members of 
the board may be removed from office for cause in 
the manner provided by the statutes of this state 
for public officials who are not subject to im- 
peachment. In case of death, resignation, or 
removal, the vacancy of the unexpired term shall be 

1 

1. Your question raises another issue. Two board members must 
be persons not regulated by the board. If one of those members became 
licensed as a barber, the board would no longer be duly constituted. ? 

See generally Attorney General Opinion JM-578 (1986). 
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filled by the governor in the same manner as other 
appointments. (Emphasis added). 

V.T.C.S. art. 8407a. 626(a). 

The preparation and administration of licensing and certification 
examinations is one of the main duties of the State Board of Barber 
Examiners. The board administers several different types of examina- 
tions. It administers examinations to persons who wish to become 
licensed as Class A registered barbers, V.T.C.S. art. 8407a. 57; to 
persons who wish to become certified as barber teachers, V.T.C.S. art. 
8407a, 69(f); and to persons who wish to obtain certain speciality 
licenses, such as manicurist licenses or wig specialist licenses, 
V.T.C.S. art. 8407a. 5915 through 17. 

The purpose of the board's examinations is to determine whether 
the rxaminee has the knowledge and skill necessary to the relevant 
license or certification. See art. 8407a. $97, 9(b), 11(a), 14(b), 
15(d), 16(d), 17(d). The board could not fairly test the competence 
of an examinee who knew in advance the contents of the examination. 
Therefore, if a board member were to take an examination, he would not 
be able to participate in the preparation of the examination. Cf. 
V.T.C.S. art. 6252-9b. 16(a). Furthermore, if the board member had 
participated in the preparation of previous examinations, the board 
would not be able to re-use questions from these examinations. See - 
generally Open Records Decision Nos. 353 (1982); 118 (1976). 

Because taking an examination administered by the board would 
preclude a board member from participating in one of the board's most 
important tasks and could work a hardship on the entire board, it 
would be in substantial conflict with the board member's discharge of 
his public duties. We conclude, therefore, that a board member would 
violate the policy set forth in article 6252-9b by taking a licensing 
or certification examination given by the board. Furthermore. an 
appointed state officer must take an oath promising to faithfully 
execute the duties of his office. Tex. Const. art. XVI, 61. Taking a 
board examination would place a board member in a position in which he 
would not be able to fulfill that oath. See also V.T.C.S. art. 5967 
(state officers may be removed for good cause). Therefore, a member 
of the State Board of Barber Examiners may not take a licensing or 
certification examination given by the board. 

You also ask whether a barber inspector, a board employee, may 
engage in certain activities related to barbering. We must consider 
your questions about board employees not only in light of the policy 
and standards set out in article 6252-9b. but also in light of 
conflict-of-interest provisions in the barber licensing statute, 
article 8407a. Section 27a, which was added to article 8407a in 1967, 
provides: 
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(a) No barber inspector or other employee of 
the State Board of Barber Examiners may sell 
barber supplies or engage in any other business 
which deals directly with barbers, barber shops, 
or barber schools except that he may engage in the 
practice of barbering. 

(b) Violation of this section is a mis- 
demeanor, and upon conviction is punishable by a 
fine of not more than $5.000, or by confinement in 
the county jail for not more than two years, or 
both. 

Section 29B. which was added in 1979, provides in part: 

Sec. 29B. (a) An employee of the State Board 
of Barber Examiners whose duties include the 
administration of the board's functions under this 
Act may not: 

(1) have, other than as a consumer, a 
financial interest in barbering; 

(2) be an officer, employee, or paid con- 
sultant of a trade association in the barbering 
industry; or 

(3) be related within the second degree by 
affinity or within the second degree by con- 
sanguinity to a person who is an officer, 
employee, or paid consultant of a trade 
association in the barbering industry. 

. . . 4  

(c) An employee who violates this section is 
subject to dismissal. . . . 

Before we can address your specific questions, we must address 
whether section 27a has been impliedly repealed. It has been 
suggested that section 29B impliedly repealed section 27a because 
section 29B(a). the later enactment, is a comprehensive prohibition on 
conflicts of interest and is more restrictive than section 27a. 

Implied repeals are not favored. Standard v. Sadler, 383 S.W.2d 
391 (Tex. 1964). If, by any reasonable construction, two acts can be 
construed so that both can stand, one will not be held to repeal the 
other. Cunningham v. Henry, 231 S.W.2d 1013 (Tex. Civ. App. - 
Texarkana 1950, writ ref'd n.r.e.). We think that the statutes in 
question can be harmonized to some extent, but we conclude that 
section 27a has been impliedly repealed to the extent that it 
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affirmatively allows barber inspectors to. engage in the practice of 
barbering. 

Section 29B applies to any board employee whose duties include 
the administration of the board's functions and provides that such an 
employee may not have any financial interest in barbering other than 
as a consumer. An employee who violates section 29B is subject to 
dismissal. Section 27a applies to all board employees and provides 
that an employee may not "sell barber supplies or engage in any other 
business which deals. directly with barber shops, or barber schools 
except that he may engage in the practice of barbering." An employee 
who violates section 27a is subject to criminal penalties. We 
construe those statutes together to mean that an employee who violates 
the stricter standard of section 29B is subject to dismissal but not 
criminal prosecution. An employee who violates both sections would 
be subject to criminal prosecution under section 27a as well as 
dismissal under section 29B(c). Section 27a affirmatively states, 
however, that a barber inspector "may engage in the practice of 
barbering." That provision conflicts with section 29B(a)(l), which 
prevents a barber inspector from having a financial interest in 
barbering other than as a consumer. Because section 29B is a later 
enactment, we think that it repeals the clause in section 27a that 
provides that a barber inspector may engage in the practice of 
barbering. See Wright v. Broeter, 196 S.W.2d 82. 85 (Tex. 1946). - 

We now turn to your specific questions. You ask whether a barber 
inspector may take a course at a barber college during his off-duty 
hours. You also ask whether an inspector may take a .course at a 
college located in his inspection territory or at a college owned by a 
board member. The prohibitions set out in article 8407a. section 27a, 
are not applicable to your question. Furthermore, although barber 
courses may ultimately lead to employment or other financial rewards, 
enrollment in a barber course is only an indirect and fairly remote 
financial interest in barbering. We conclude that such an indirect 
interest is not within the scope of the prohibition set out in section 
29B. Cf. V.T.C.S. art. 6252-9b, 91 (prohibiting financial interest, 
direct> indirect, that are in substantial conflict, with state 
employment). The remaining issue, then, is whether a barber 
inspector's enrollment in a barber college would be in substantial 
conflict with the discharge of his duties as a barber inspector in 
violation of article 6252-9b. 

Article 6252-9b provides that a state employee shall have no 
interest, financial or otherwise, that would be in substantial 
conflict with the discharge of his duties. Id. §l. We cannot say 
that a barber inspector's enrollment in abarber college would 
necessarily be in substantial conflict with his duties as a barber 
inspector. In this case, then, as in most cases, the determination 
of whether a substantial conflict exists is a question of fact. 
Therefore, the board must examine the facts of the case in question to 
determine whether a substantial conflict exists. We do note, however, 
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that an inspector's enrollment in a barber college that he is 
responsible for inspecting is more likely to create a substantial 
conflict of interest than enrollment in some other barber college. 
See generally V.T.C.S. art. 6252-9b. 

You next ask whether the board may examine for licensure one of 
its own employees -- presumably the barber inspector in question. 
Article 8407a. section 27a. is not applicable to your question. Nor 
do we think section 29B is applicable to your question since taking a 
licensing .examination is not a direct financial interest in barbering. 
Again, then, the issue is whether the conduct in question violates 
article 6252-9b. You do not suggest how taking a board examination 
might be in substantial conflict with a board employee's duties. 
Therefore, we cannot even speculate on whether a conflict exists. For 
employees who have a role in the preparation or administration of the 
examination, a conflict would exist if those employees had access to 
examination questions before the examination. We cannot say, however, 
that there is necessarily a conflict between being a board employee 
and taking a board examination. 

Your final question is whether a barber inspector may be employed 
as a part-time teacher at a barber college. Article 8407a, section 
29B, provides that a board employee whose duties include the adminis- 
tration of the board's functions may not have a financial interest in ? 
barbering other than as a consumer. Inspecting barber schools is 
one of the board's functions. V.T.C.S. art. 8407a. 428(a). Because 
a barber inspector's duties include administration of that board 
function, a barber inspector is subject to che.prohibitions set out in 
section 29B. Teaching barbering leads directly to financial gain 
because a teacher in a barber college receives a salary for teaching 
barbering. We conclude, therefore, that a barber teacher has a 
"financial interest in barbering" for purposes of article 8407a. 
section 29B. Consequently, a barber inspector may not be employed as 
a part-time teacher in a barber college. 

SUMMARY 

A member of the State Board of Barber Examiners 
may not take a licensing or certification examina- 
tion offered by the board. Board employees subject 
to article 8407a. section 29B, may not work as 
teachers at barber colleges. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 
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JACK HIGHTOWER 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
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