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Dear Mr. Bradley: 

You ask whether a member of the Board of Public Accountancy is 
barred from reappointmrnt by the following provision of The Public 
Accountancy Act of 1979: 

A board member who has served as a member for 
six consecutive years shall not be eligible for 
reappointment until two years shall have elapsed 
between the end of the term of his last prior 
appointment and the beginning of the term of a new 
appointment. 

V.T.C.S. art. 41a-1. 54(d). See Attorney General Opinion C-171 (1963). 
The term of office of a board member is six years. V.T.C.S. art. 
41a-1, 14(a). 

The board member you inquire about was appointed by the governor 
to the Board of Public Accountancy on May 12. 1981, to a term ending 
on January 31. 1987. Thus, he had served as a board member for iess 
than six consecutive years when his term came to an end on January 31, 
1987. Section 4(d) of article 41a-1, V.T.C.S., did not therefore 
render him ineligible for reappointment upon the expiration of his 
term. 

The board member's term has already ended, and he has continued 
to serve in a holdover capacity as required by article XVI, section 
17. of the Texas Constitution. We will consider whether this service 
will affect his eligibility for reappointment. Article XVI. section 
17, of the Texas Constitution provides as follows: 

All officers within this State shall continue 
to perform the duties of their offices until their 
successors shall be duly qualified. 

Tex. Const. art. XVI, 517. See also V.T.C.S. art. 41a-1, 54(a) (each 
board member shall continue until a succsssor is appointed). The 
purpose of section 17 is "to prevent a break in the public service and 
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to insure continuity by requiring all officers, after their respec- 
tive terms of office had expired" to continue to serve until their 
successors had qualified. Underwood v. Childress Independent School 
District, 149 S.W. 773, 774 (Tex. Civ. App. - Amarillo 1912, writ 
dism'd). While the officer is holding over, there is a vacancy in 
office which may be filled by the appropriate authority. State v. 
Catlin, 19 S.W. 302 (Tex. 1892). 

In our opinion, the "six consecutive years" in article 41a-1, 
section 4(d), must be served in a six year term. The gap of two years 
required between six year terms served by one person is measured from 
the end of one term to the beginning of another, suggesting that the 
legislature had in mind a six year term, and not six years served 
partially as an officeholder and partially as the holdover occupant of 
a legally vacant office. Moreover, the prohibition in section 4(d) 
was adopted only two years after board members' terms were lengthened 
from two to six years, with a transition period requiring two or four 
year terms for some board members. Acts 1961, 57th Leg., ch. 289, 53, 
at 608, 609; Acts 1959, 56th Leg., ch. 493, 91, at 1082. Thus, the 
legislature may have used the language "six consecutive years" instead 
of "a six year term" to include board members who had served six years 
in two or three terms. Service by the board member after January 31, 
1987. in a holdover capacity will not be considered in determining 
whether he may be reappointed to the board. 

If the board member is reappointed, he will hold office for a 
term beginning on February 1, 1987, and ending on January 31. 1993. 
Ills tenure of office during the second term would be six years, 
whether he was reappointed on February 1, 1987. or after May 12, 1987 
following service in a holdover capacity. Our conclusion that the 
board member's service in a holdover capacity does not contribute to 
his "six consecutive years” service provides for consistent treatment 
of board members. Those whose reappointment is delayed through the 
governor's inaction will be treated consistently with those who are 
reappointed upon the expiration of their terms. Our construction thus 
reaches a fair result without undermining the purposes of section 4(d) 
of article 41a-1, V.T.C.S. 

SUMMARY 

Section 4(d) of article 41a-1, V.T.C.S.. The 
Public Accountancy Act of 1979, applies to board 
members who have served a full six year term and 
bars them from reappointment to the board until 
two years have elapsed from the end of that term. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 
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First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 
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