
THE ATTORNEY GEXERLIL 
OF TEXAS 

June 18, 1987 

Eonorable Charles D. Penick 
Criminal District Attorney 
Bastrop County Courthouse 
Bastrop, Texas 78602 

Opinion No. JM-723 

Re: Funding responsibilities 
of the city of Bastrop under 
the Indigent Health Care Act 

Dear Mr. Penick: 

You ask about the responsibility for the funding of health care 
services for indigent persons who are residents of the city of 
Bastrop. Your inquiry’is whether the county is obligated to provide 
health care services to indigent residents of the city under Title 2 
of the Indigent Bealth Care and Treatment Act, article 4438f. 
V.T.C.S., or whether the city is obligated to fund such services under 
Title 3 of that act. 

You advise us that the Bastrop Hospital Authority was created by 
the city of Bastrop in 1965 to finance the construction of the Bastrop 
Memorial Hospital. The hospital was opened in 1966 .and was operated 
by the hospital authority until July, 1983. Since that date, the 
hospital has been leased to private entities who operate the hospital. 
It is our opinion that the Bastrop Memorial Hospital is a “public 
hospital.” under Title 3 of the Indigent Health Care Act and that the 
city which created the hospital authority is liable for sufficient 
funding to the public hospital or to the hospital authority to provide 
the health care assistance required by the act. 

Section 1.02(10) of the Indigent Health Care Act expressly 
defines a public hospital as a “hospital owned, operated, s leased by 
a governmental entity.” According to section 1.02(6), a governmental 
entity “includes a county, city, town, hospital authority, or other 
political subdivision of the state, but does not include a hospital 
district.” Since a hospital authority is a governmental entity as the 
term is defined by section 1.02 and the Bastrop hospital is owned by 
the hospital authority, we conclude that it is owned by a governmental 
entity and Is a public hospital within the meaning of the Indigent 
Health Care Act. As a public hospital, the hospital has a duty to 
provide health care assistance to eligible residents of the city under 
Tide 3 of the act. Since the city created the hospital authority, 
the city is liable for providing sufficient funding to the public 
hospital or to the hospital authority to provide the health care 
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assistance. required by the act. See V.T.C.S. art. 4438f. 5510.02. 
12.03. See also Attorney General opinion JM-603 (1986) (County with 
public hospital owned by a county hospital authority and leased by It 
to a corporation that operates the hospital). 

A county is obligated to provide health care assistance only to 
eligible residents of the county who do not reside within the area 
that a public hospital or hospital district has a legal obligation to 
serve. See V.T.C.S. art. 4438f. 12.02. Hence, the county is not 
obligatedto provide health care to indigent residents of the city of 
Bastrop. See Attorney General Opinion Nos. JM-637, JM-626 (1987); 
JM-603 (198x 

We pointed out in Attorney General Opinion JM-626 that, in our 
opinion, the term "public hospital" as used in section 10.02(a) 
includes both the owner and operator of such a hospital. We concluded 
in that opinion that, when a hospital is owned by one entity and 
operated by another, the legislature intends "sufficient funding" to 
be a matter to be negotiated between the entities and to be a decision 
of both, with the operator of the hospital presenting information 
necessary for the decision. It is our opinion that the legislature 
does not intend the governmental entity chat owns a hospital to simply 
reimburse the operator for all services rendered to indigents. 

It has been suggested that section 14.01 of the Indigent Bealth 
Care Act impliedly exempts the city of Bastrop from the funding 
requirement of section 12.03 because the Bastrop Memorial Hospital has 
been leased to a private entity since 1983. We do not agree with that 
interpretation of section 14.01. 

Section 14.01 provides that: 

Notwithstanding any other provision of law, if 
a public hospital owned, operated. or leased by a 
governmental entity is sold or leased to another 
person OIL or after January 1, 1985, the sale or 
lease of the public hospital does not affect the 
governmental entity's obligation to continue to 
serve residents who were eligible for assistance 
during the hospital's last full operating year 
that ended before January 1. 1985, or the 
obligation to provide the health care services the 
public hospital provided during that period. 

V.T.C.S. art. 4438f. 914.01. The provision merely relates to the 
effect that a transfer of the ownership or operation of a public 
hospital after January 1, 1985 will have on eligibility standards for 
health care assistance and on the health care services that are 
provided. 

p. 3365 



Honorable Charles D. Penick - Page 3 fJM-723) 

In Attorney General Opinion 313-603, we discussed standards for 
determining eligibility for health care assistance under Title 3 of 
the act. Section 10.02(b) provides that a person is eligible for 
assistance under Title 3 if the person resides in an area served by a 
public hospital and the person meets the basic income and resources 
requirements established by the Texas Department of Human Services or 
meets a less restrictive income and resources standard adopted by the 
public hospital serving the area. Under section 10.02(f), a public 
hospital may adopt a less restrictive standard at any time, and under 
section 10.02(c), a public hospital that used a less restrictive 
standard during the operating year that ended before January 1, 1985, 
must adopt that less restrictive standard for the purpose of 
determining eligibility. In addition, under section 10.02(d), a 
public hospital that had a Hill-Burton obligation during part of the 
operating year that ended before January ~1. 1985, and did not use an 
income and resources standard during that year. is required to adopt 
the standard the hospital used to meet its Hill-Burton obligation. 
Section 14.01 establishes that a sale or lease of a public hospital on 
or after January 1, 1985, does not affect the governmental entity’s 
obligation to continue to serve residents who were eligible for 
assistance during the hospital’s last full operating year that ended 
before January 1, 1985. 

Section 11.01 of the act provides, in part, that: 

(a) Each public hospital shall provide the 
Inpatient and outpatient hospital services a 
county is required to provide under Subdivision 
(1) of Subsection (a) of Section 3.01 of this Act. 

(b) If a public hospital provided additional 
health care services to eligible residents during 
the operating year that ended before January 1, 
1985, the hospital shall continue to provide those 
services. 

(c) A public hospital may provide additional 
health care services. 

V.T.C.S. art. 4438f, 511.01. Section 14.01 also provides that a sale 
or lease of a public hospital ou or after January 1. 1985, does not 
affect the governmental entity’s obligation to continue to provide the 
health care services that a public hospital provided during the 
hospital’s last full operating year that ended before January 1, 1985. 

Section 14.01 establishes that the sale or lease of a public 
hospital after January 1, 1985 does not enable a governmental entity 
to rid itself of its obligation to serve residents who would be 
qualified for health care assistance during the operating year prior 
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to January 1, 1985 or its obligation to provide the health care 
services provided during that period. It does not exempt a govern- 
mental entity from the funding requirements of sections 10.02(a) and 
12.03 where a governmental entity owas a public hospital that it 
leased to another entity prior to January 1, 1985. 

SUMMARY 

As the city that crested the hospital 
authority which CWllS the Bastrop Memorial 
Hospital, the city of Bastrop is liable for 
sufficient funding to the public hospital or to 
the hospital authority to provide the health care 
assistance required by Title 3 of the Indigent 
Health Care and Treatment Act. Section 14.01 of 
the act relates to the effect that a sale or lease 
of a public hospital after January 1, 1985 will 
have on eligibility standards for receiving health 
care assistance and on the health care services 
that are provided. It does not impliedly exempt 
the city from the funding requirements of Title 3 
when the hospital has been, leased to a private 
entity since 1983. 
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