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THE ATTOWXEY GENERAL 
OF TEXAS 

June 24, 1987 

P 

Mr. Marvin 3. Titaman 
Executive Director 
Texas Surplus Property Agency 
P. 0. Box 8120 
San Antonio, Texas 78208 

Opinion No. m-726 

Re: Whether competitive bidding 
statutes apply to property 
obtained by a county through the 
Texas Surplus Property Agency 

Dear Mr. Titzman: 

On behalf of the Texas Surplus Property Agency, you seek advice 
about the distribution of surplus federal property to counties. The 
Texas Surplus Property Agency was established by article 6252-6b, 
V.T.C.S. Its purpose is explained in Attorney General Opinion JM-417 
(1985): 

The Federal Property and Administrative Service 
Act of 1949, as amended, provides that surplus 
personal property under the control of an 
executive agency of the federal government may be 
transferred to a state agency which is designated 
by state law as the agency responsible for the 
fair and equitable distribution of the property in 
accordance with the provisions of the act. see 40 
U.S.C. $484(j). Section 484(j)(4)(D) allowsthe 
state agency to assess and collect service charges 
from participating recipients to cover costs of 
the state agency's activities. The federal act 
requires such charges to be based on services 
performed by the state agency. 

The Texas Legislature created and designated 
the Texas Surplus Property Agency as the state 
agency for the purpose of the Federal Property and 
Administrative Services Act of 1949. See V.T.C.S. 
art. 6252-6b, 94. Its primary funczn is the 
acquisitiou, warehousing. and distribution of 
surplus federal personal property to entities that 
qualify under the federal act. 

Attorney General Opinion JM-417 (1985). 
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The Texas Surplus Property Agency may distribute surplus property 
to political subdivisions. 40 U.S.C. 5484(j)(4)(B), (j)(5). The agency 
may assess a service and handling charge or fee for the acquisition, 
warehousing, distribution, or transfer by the agency and, in the case 
of real property, such charges and fees shall be limited to the 
reasonable administrative costs of the agency incurred in effecting 
transfer. V.T.C.S. art. 6252-6b, 54(l). The statute authorizes no 
charge to the recipient for the value of the property itself, but only 
for the service and handling charges. The federal government retains 
conditional title to the property. If the donee does not use it in 
accordance with the conditions attached to the transactions, it must 
be returned to the agency. 40 U.S.C. $484(j)(4)(C)(ii). 

You ask whether distributions of surplus property to county 
governments are subject to the competitive bidding laws. 

Article 2368a.5. V.T.C.S.. the County Purchasing Act, includes 
the competitive bidding provisions applicable to counties. It was 
enacted in 1985 as the major part of a bill which also repealed 
articles 1658, 1659, 1659a. and 1659b. V.T.C.S.. among other statutes. 
Acts 1985, 69th Leg., ch. 641, 511, at 2377, 2384; 888 Attorney 
General Opinion IN-535 (1982). The same session of the legislature 
amended articles 1659 and 1659b, V.T.C.S., which also state competi- 
tive bid requirements for counties. Acts 1985, 69th Leg., ch. 806, 
$2, at 2850. 2851. The amendments to articles 1659 and 1659b were 
adopted first, followed by the repealer a few days later. See Acts 
1985, 69th Leg., ch. 641, at 2377, 2385; ch. 806, at 2850, 2851. 

When conflicting statutes are enacted by the same session of the 
legislature, the latest expression of legislative intent prevails. 
State v. Easley, 404 S.W.2d 296, 300 (Tex. 1966); Ex parte de Jesus de 
la O., 227 S.W.2d 212 (Tex. Grim. App. 1950); Attorney General Opinion 
Nos. MW-139 (1980); B-1107 (1977). Articles 1659 and 1659b, V.T.C.S., 
were first amended to require competitive bidding for county purchases 
in excess of $5,000; they were then repealed by the bill enacting 
article 2368a.5, V.T.C.S., which also requires competitive bidding for 
purchasing in excess of $5,000. V.T.C.S. art. 2368a.5, 03(a). 
Therefore, article 2368a.5, V.T.C.S., is the only competitive bidding 
statute we need to address. 

Article 2368a.5. V.T.C.S., states as follows: 

Before a county may purchase one or more items 
under a contract that will require an expenditure 
exceeding $5,000, the commissioners court of the 
county must comply with the competitive bidding or 
competitive proposal procedures prescribed by this 
Act. 

V.T.C.S. art. 2368a.5, 53(a). 

-. 
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You state in your letter that the "service and handling" charges 
allowed by article 6252-6b. V.T.C.S., are not to be construed as the 
purchase price of the surplus property. Federal law allows your 
agency to "collect service charges from participating recipients to 
cover direct and reasonable indirect costs. . . ." 40 U.S.C. 
5484(j)(4)(D) (emphasis added). 

The Texas Surplus Property Agency does not sell personal 
property, since it is required by law to distribute it to public 
entities without requiring payment for its value. You ask whether the 
competitive bid provisions apply to the service and handling charges 
assessed by the Texas Surplus Property Agency pursuant to section 4(l) 
of article 6252-6b. V.T.C.S. 

Article 2368a.5, V.T.C.S., applies to the purchase of "one or 
more items under a contract that will require an expenditure exceeding 
$5,000." V.T.C.S. art. 2368a.5. §(3)(a). An "item" includes "any 
service." Id. 92(3). Thus, if the purchase of "service and handling 
charges" required an expenditure in excess of $5,000, the commis- 
sioners court would ordinarily have to comply with the competitive 
bidding or competitive proposal procedures of article 2368a.5, 
V.T.C.S. We believe, however, that service and handling charges which 
the county pays to the Texas Surplus Property Agency incidental to its 
receipt of surplus personal property, are subject to the following 
exemption to the competitive bidding requirement: 

(a) A contract for the purchase of any of the 
following items is exempt from the requirement 
established by Section 3 of this Act if the 
commissioners court by order grants the exemption: 

. . . . 

(7) an item that can be obtained from only one 
source, including: items for which competition is 
precluded because of the existence of patents, 
copyrights, secret processes, or natural mono- 
polies; films, manuscripts, or books; electric 
power, gas, water, and other utility services; and 
captive replacement parts or components for equip- 
ment . 

(b) If an item exempted under Subdivision (7) 
of Subsection (a) of this section is purchased, 
the commissioners court, after accepting a signed 
statement from the county official who makes 
purchases for the county as to the existence of 
only one source, must enter in its minutes a 
statement to that effect. (Emphasis added). 
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V.T.C.S. art. 2368a.5, 14(a)(7), (b). 

A county may acquire surplus property through the Texas Surplus 
Property Agency only if that agency provides the services necessary to 
transfer the property. Article 6252-6b. V.T.C.S., gives the county 
no opportunity to negotiate with other providers for acquisition, 
warehousing, or transportation services. Therefore, when the county 
acquires surplus property from the Texas Surplus Property Agency, the 
agency is by law the sole source for services necessary to transfer 
property to the county. The county may invoke the "one source" 
exemption from the competitive bidding requirement. 

SUMMARY 

Articles 1659 and 1659b, V.T.C.S., were 
repealed in 1985 by the legislation enacting 
article 2368a.5, V.T.C.S., the County Purchasing 
Act. The county government may accept transfers 
of surplus personal property by the Texas Surplus 
Property Agency and pay the authorized service and 
handling charges incidental to such transfer 
without complying with the competitive bidding 
requirements of article 2368a.5, V.T.C.S. The 
payment of service and handling charges is within 
the section 4(a)(7) exemption to article 2368a.5, 
V.T.C.S. 

Very truly you 

J /L=x A;r 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

JACK HIGHTOWER 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
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