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Opinion No. JM-733 

Re: Payment of overtime compensa- 
tion to county employees, and 
related questions 

Dear Mr. Houston: 

You ask several questions about the impact of the federal Fair 
Labor Standards Act of 1938, 29 U.S.C. section 201 et seq. (herein- 
after FLSA). as emended, on overtime compensatory ‘time accrued by 
county employees. You ask (1) whether the county must pay the 
employee for accrued overtime compensatory time when the employee 
resigns or his employment is otherwise terminated, (2) whether the 
county may have the employee “nominally” on the payroll until the 
employee receives payment for accrued overtime compensatory time, (3) 
whether, if payment is due, payment should be made from the budget of 
the department in which the employee worked, and (4) whether, if a 
budget line item exists for the pay-men= of overtime compensation, the 
county commissioners court may nevertheless direct that the overtime 
compensation be paid out of the regular salary line item. The FLSA 
affects only the first two questions. 

Section 7(a)(l) of the FLSA prohibits employers from requiring or 
allowing employees to work more than 40 hours per workweek without 
compensating the employees fey the overtime at 1 l/2 times the 
employee’s regular rate of pay. 29 U.S.C. 1207(a)(l); see Attorney 
General Opinion JM-680 (1987). The FLSA applies to publicemployers. 
See Garcia v. San Antonio Metropolitan Transit Authority, 469 U.S. 528 
(1985); see also Attorney General Opinion JM-475 (1986) (for history 
of applicability of the FLSA to public employers). Prior to amendment 
in 1985, the FLSA required employers either to pay employees at 1 l/2 

1. It should be noted that the FLSA applies only to hours 
actually worked in excess of forty hours per workweek. If an employee 
works on a county holiday, the employee may be entitled, depending on 
county policy, to hour-for-hour compensatory time off. The FLSA will 
apply only if the total number of hours worked during the workweek 
exceeds forty. For similar reasons, a paid holiday on which an 
employee does not work does not count toward hours worked under the 
FLSA. This opinion addresses only compensatory time off due under the 
FLSA. 
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times their regular rate of pay for overtime or to allow employees to 
take time off at 1 l/2 times their accrued overtime hours during the 
same pay period in which the overtime accrued. Because of the burden 
this placed on public employers, Congress amended the FLSA in 1985 to 
allow public employers to provide this compensatory time off under 
more liberal terms. See Fair Labor Standards Amendments of 1985, Pub. 
L. 99-150, §2(a)(l) (1985) (amending 29 U.S.C. 5207). 

The FLSA authorizes public employers to give employees compensa- 
tory time off in lieu of overtime compensation if the public employer 
meets certain requirements: 

(1) Employees of a public agency which is a State, 
a political subdivision of a State, or an inter- 
state governmental agency may receive, in accor- 
dance with this subsection and in lieu of overtime 
compensation. compensatory time off at a rate not 
less than one and one-half hours for each hour of 
employment for which overtime compensation is 
required by this section. 

(2) A public agency may provide compensatory time 
under paragraph (1) only -- 

(A) pursuant to - 

(1) applicable provisions of a collec- 
tive bargaining agreement. memorandum of 
understanding, or any other agreement 
between the public agency and representa- 
tives of such employees; or 

(ii) in the case of employees not covered 
by subclause (i). an agreement or under- 
standing arrived at between the employer 
and employee before the performance of the 
work; and 

(B) if the employee has not accrued compensa- 
tory time in excess of the limit applicable to 
the employee prescribed by paragraph (3): 

In the case of employees described in clause 
(A)(ii) hired prior to April 15, 1986, the regular 
practice in effect on April 15, 1986, with respect 
to compensatory time off for such employees in lieu 
of the receipt of overtime compensation, shall 
constitute an agreement or understanding under such 
clause (A)(ii). Except as provided in the previous 
sentence, the provision of compensatory time off to 

p. 3408 



Honorable Charles D. Houston - Page 3 (m-733) 

such employees for hours worked after April 14, 
1986, shall be in accordance with this subsection. 
(Emphasis added). 

29 U.S.C. 5207(o). 

Thus, public employers may allow employees to accrue a certain 
amount of compensatory time off for overtime worked so long as the 
public employer meets two basic requirements. Cf. Attorney General 
Opinions JM-49 1, JM-475 (1986) (state agencies covered by this 
Appropriations Act also subject to one-year limit). First, the 
employee must agree that he will receive compensatory time-off in lieu 
of overtime compensation before the overtime is worked. Second, an 
employee cannot accrue more than the number of compensatory hours 
specified in the FLSA. If the employee is engaged in a public safety 
activity, an emergency response activity, or a seasonal activity, the 
employee may accrue no more than 480 hours of compensatory time for 
hours worked after April 15, 1986. 29 U.S.C. 9207(o)(3) (A). If the 
employee is engaged in any other work, the employee may accrue no more 
than 240 hours of compensatory time for hours worked after April 15, 
1986. Id. It should be noted that these maximum amounts refer to 
accrued;ertime compensatory time, not to actual hours of overtime 
worked. As indicated, compensatory time must be provided at 1 l/2 
times the number of overtime hours worked. If an employee accrues 
more than the maximum amounts allowed, the employee must be paid 
overtime compensation. 29 U.S.C. 5207(o) (3) (A), (B). 

Consequently, the county must provide county employees with 
either overtime compensation or compensatory time off, as provided in 
the FLSA. You ask whether the county may leave an employee 
“nominally” on the payroll until the employee receives “payment” for 
accrued overtime compensatory time off. In essence, you wish to know 
whether an employee who resigns must receive lump sum payment of 
accrued overtime compensatory time, or whether the employee may remain 
on the payroll, receiving salary and other employment benefits until 
the employee receives full overtime compensatory time off. The FLSA 
requires that 

An employee who has accrued compensatory time 
off authorized to be provided under paragraph (1) 
shall, upon termination of employment, be paid for 
the unused compensatory time at a rate of com- 
pensation not less than -- 

(A) the average regular rate received by 
such employee during the last 3 years of the 
employee’s employment, or 
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(B) the final regular rate received by such 
employee, whichever is higher. (Emphasis 
added). 

29 U.S.C. 5207(o) (4). See Attorney General Opinion JM-680 (how to 
determine the regular rareof pay). Once the employment relationship 
ends, the county must pay overtime compensation. On the other hand, 
the county and the employee may agree , within the PLSA guidelines set 
forth above, that the employee will be allowed to take accrued 
compensatory time off just prior to leaving the employ of the county. 

Your remaining questions relate to the manner in which the county 
budget is determined. Article 689a-9, V.T.C.S., provides that county 
budgets shall be prepared “to cover all proposed expenditures of the 
county government for the succeeding year.” Article 689a-11, 
V.T.C.S., provides: 

The Commissioners’ Court in each county shall 
each year provide for a public hearing on the 
county budget -- which hearing shall take place on 
some date to be named by the Commissioners’ Court 
subsequent to August 15th and prior to the levy of 
taxes by said Commissioners’ Court. Public notice 
shall be given that on said date of hearing the 
budget as prepared by the County Judge will be 
considered by the Commissioners’ Court. Said 
notice shall name the hour, the date and the place 
where the hearing shall be conducted. Any tax- 
payer of such county shall have the right to be 
present and participate in said hearing. At the 
conclusion of the hearing, the budget as prepared 
by the County Judge shall be acted upon by the 
Commissioners’ Court. The Court shall have 
authority to make such changes in the budget as in 
their iudement the law warrants and the interest 
of the taxpayers demand. When the budget has been 
finally approved by the Commissioners’ Court, the 
budget, as approved by the Court shall be filed 
with the Clerk of the County Court, and taxes 
levied only in accordance therewith, and no 
expenditure of the funds of the county shall 
thereafter be made except in strict compliance 
with the budget as adopted by the Court. Except 
that emergency expenditures, in case of grave 
public necessity, to meet unusual and unforeseen 
conditions which could not, by reasonably diligent 
thought and attention, have been included in 
the original budget, may from time to time be 
authorized by the Court as amendments to the 
original budget. In all cases where such 
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amendments to the original budget is made, a copy 
of the order of the Court amending the budget 
shall be filed with the Clerk of the County Court, 
and attached to the budget originally adopted. 
(Etaphasis added). 

See also V.T.C.S. art. 3912k. §2. Article 689a-11 requires that 
county salary payments comply with the county budget. See Attorney - 
General Opinion JM-192 (1984). 

You ask whether payments of overtime compensation to an employee 
should be wade from the budget of the department in which the employee 
worked. Article 689a-11 provides that “no expenditure of the funds of 
the county shall . . . be made except in strict compliance with the 
budget as adopted by the [Commissioners] Court.” Consequently, if the 
county budget provides that the expenditures for a particular county 
department are to come out of that department’s budget, overtime 
compensation for that department’s employees should come from that 
department’s budget. On the other hand, article 689a-11 provides 
for budget amendments for emergency expenditures in unforeseeable 
emergency situations. See Attorney General Opinion Nos. h-777 (1976); 
H-12, H-11 (1973); cf.7T.C.S. art. 1666a (applies to counties of 
over 225,000 populats, does not apply to Austin or Wailer county). 
If the need for overtime compensation stemmed from an unforeseeable 
emergency situation as defined in article 689a-11, a budget amendment 
would be warranted. Article 689a-11 cannot be used as a shield to 
avoid compliance with the PLSA. In other words, the fact that a 
particular department’s budget lacks sufficient funds to cover PLSA 
overtine compensation will not relieve the county of its responsi- 
bility to pay the compensation. 

You also ask whether, if a budget line item exists for the 
payment of overtime compensation, the county commissioners court may 
nevertheless direct that the overtime compensation be paid out of the 
regular salary line item. Article 689a-11 requires that counties 
comply with their budgets. Consequently, the terms of the particular 
budget in question govern the disposition of county funds. As a 
general rule, if the county budget contains a line item for general 
overtime compensation and the funds available for that line item are 
sufficient to cover the overtime compensation due, the county must pay 
the overtime compensation from the overtime compensation line item. 
If the overtime compensation line item lacks the funds for the 
overtime compensation legally due under the PLSA, the compensation 
could be paid from the line item for salaries. Counties must comply 
with the PLSA. As indicated, if an unforeseeable emergency caused the 
need for overtime work and therefore overtime compensation, an 
emergency amendment to the budget would be warranted. Moreover, a 
potential violation of federal law could be deemed an emergency 
situation. 
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SUMMARY 

The federal Fair Labor Standards Act of 1938, 
29 U.S.C. 1201 et seq., as amended, prohibits 
public employers, such as counties, from requiring 
or allowing employees to work more than 40 hours 
per workweek without compensating the employees 
for the overtime at 1 l/2 times the employee's 
regular rate of pay. The act authorizes public 
employers to give employees compensatory time off 
in lieu of overtime if (1) the employee agrees 
that he will receive compensatory time off in lieu 
of overtime compensation before the overtime is 
worked, and (2) the maximum number of overtime 
compensatory hours set forth in the act has not 
already accrued. Although the county and an 
employee may agree that the employee will be 
allowed to take accrued compensatory time off just 
prior to leaving the employ of the county, the 
employee may not be "nominally" on the payroll. 
Under the FLSA, an employee is either employed or 
not employed. 

Article 689a-11 provides that expenditures of 
county funds must be made in strict compliance 
with the budget adopted by the commissioners 
court. Thus, the line items in particular budgets 
govern the funds from which overtime compensation 
will be paid. Article 689a-11 authorizes budget 
amendments. Moreover, the fact that a particular 
line item lacks sufficient funds to cover overtime 
compensation due under the FLSA will not relieve 
the county of its legal responsibility to comply 
with the FLSA. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAXLEY 
Special Assistant Attorney General 
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Prepared by Jennifer Riggs 
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