
July 8, 1987 

Honorable Michael S. Line 
Scurry County Attorney 
Courthouse 
Snyder, Texas 79549 

Opinion No. JM-741 

He: Authority of a commissioners 
court to appoint as county clerk an 
individual who is first cousin of a 
county commissioner 

Dear Mr. Line: 

You ask whether the commissioners court may appoint a first 
cousin of a county commissioner to fill an unexpired term as county 
clerk. The minutes of the commissioners court reflect that the 
appointment was for "acting county clerk until the next general 
election." You state that the commissioner who is related to the 
appointee abstained from voting on the appointment. Information 
furnished by you also reflects that the appointee has served the past 
ten years as chief deputy county clerk. 

Prior to the appointment of a county clerk, the chief deputy may 
carry out the clerk's duties. If an individual is appointed "acting" 
county clerk, however, she acts, for all purposes, in the capacity of 
county clerk. 

Article 5996a. V.T.C.S., provides: 

No officer of this State nor any officer of any 
district, county, city, precinct, school district, 
or other municipal subdivision of this State, nor 
any officer or member of any State district, 
county, city, school district or other municipal 
board, or judge of any court, created by or under 
authority of any General or Special Law of this 
State, nor any member of the Legislature, shall 
appoint, or vote for, or confirm the appointment 
to any office, position, clerkship, employment or 
duty, of any person related within the second 
degree by affinity or within the third degree by 
consanguinity to the person so appointing or so 
voting, or to any other member of any such board, 
the Legislature, or court of which such person so 
appointing or voting may be a member, when the 
salary, fees, or compensation of such appointee is 
to be paid for, directly or indirectly, out of or 
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from public funds or fees of office of any kind or 
character whatsoever; provided, that nothing 
herein contained, nor in any other nepotism law 
contained in any charter or ordinance of any 
municipal corporation of this State, shall prevent 
the appointment. voting for, or confirmation of 
any person who shall have been continuously 
employed in any such office, position, clerkship, 
employment or duty for a period of one (1) year 
prior to the election or appointment of the 
officer or member appointing, voting for, or 
confirming the appointment. or to the election or 
appointment of the officer or member related to 
such employee in the prohibited degree. . . . 

We believe that Attorney General Opinion X4-253 (1984) addresses 
the questions you have raised. It states: 

First cousins are related within the second degree 
by consanguinity. See Attorney General Opinions 
O-6221 (1944); o-46701942). 

The county tax assessor-collector holds an 
elective office. Tex. Const. art. VIII, 5514, 16, 
16a; Tax Code 56.21. Thus, ordinarily the tax 
assessor-collector would be elected by the people 
and not appointed by the commissioners court. The 
court, however, is statutorily authorized to fill 
a vacancy in this office until the next general 
election. V.T.C.S. art. 2355. 

Article 5996a, V.T.C.S., bars the commissioners 
court from appointing the first cousin of a com- 
missioner to any office or employment. Attorney 
General Opinions O-5452 (1943); O-4987 (1942); see 
also Attorney General Opinion O-4670 (1942). The 
statute Prevents any member of the commissioners 
court from voting for 

any person related within the second 
degree by affinity . . . to the person so 
appointing or so voting, or to any other 
member of any such board. . . . (Emphasis 
added). 

V.T.C.S. art. 5996a. Thus, none of the comis- 
sioners may vote to appoint the first cousin of a 
commissioner to the vacant office of tax assessor- 
collector. See Attorney General Opinion O-3016 - 
(1941). -, 
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You raise the exception to article 5996a, 
V.T.C.S., for a person employed by a governing 
board for two years continuously prior to the 
election of his relative to that board and suggest 
it may apply in this case. It is irrelevant to 
the problem before us. The tax assessor-collector 
appoints his deputies; the commissioners court 
cannot control or influence his selection of 
individuals for that post. V.T.C.S. art. 3902; 
Attorney General Opinions H-993 (1977); H-697 
(1975); O-6221 (1944). The deputy tax assessor 
was never appointed by the commissioners court. 
She therefore does not come within the two-year 
proviso of article 5996a, V.T.C.S. 

Article 5996a prohibits the commissioners court from appointing 
the first cousin of a commissioner to any office or employment. Such 
factors as the related commissioner abstaining from voting on the 
appointment or the appointee holding the position of chief deputy in 
the office in which the vacancy occurred fail to bring the appointment 
within the exception contained in article 5996a. 

We have reviewed Senate Bill No. 933 passed by both the Senate 
and House in the regular session of the Seventieth Legislature which 
has recently concluded. This bill would amend certain provisions of 
article 5996a, but, it would not affect the validity of Attorney 
General Opinion JM-253 (1984) or the conclusion we have reached 
herein. We note that until there is a valid appointment, the formerly 
elected county clerk continues to hold the office pursuant to article 
1617, V.T.C.S., notwithstanding her resignation. 

SUMMARY 

The county commissioners court may not 
appoint the first cousin of a county commissioner 
to fill an unexpired term as acting county clerk. 

Attorney General of Texas 

WARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

p. 3450 



Honorable Michael S. Line - Page 4 (JM-741) 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Tom G. Davis 
Assistant Attorney General 
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