
G. Valter Brindley, Jr., M.D. Opinion No. JM-752 
Texas Stats Board of Medical Examiners 
P. 0. Box 13562 Re: Legality of a contract 
Austin, Texas 78711 between a physician and a 

referral service 

Dear Dr. Brindley: 

You have submitted a sample of a contract that a medical referral 
service uses to contract with physicians. You ask whether a physician 
would violate article 4495b. section 3.07(c), V.T.C.S., if he entered 
into such a contract. 

Section 3.07(c) of article 4495b provides: 
P 

A physician or surgeon may not employ or agree 
to employ, pay or promise to pay, or reward or 
promise to reward any person, firm, association of 
persons, partnership, or corporation for securing, 
soliciting, or drunrming patients or patronage. A 
physician or surgeon may not accept or agree to 
accept any payment, fee, reward, or anything of 
value for securing, soliciting, or drumming for 
patients or patronage for any physician or 
surgeon. Whoever violates any provision of this 
section commits a Class A misdemeanor. Each 
payment, reward, or fee or agreement to pay or 
accept a reward or fee is a separate offense. The 
preceding shall not be construed to prohibit 
advertising except that which is false, 
misleading, or deceptive or that which advertises 
professional superiority or the performance of 
professional service in a superior manner and that 
is not readily subject to verification. 

.- 

See generally Bolton v. Kansas State Board of Healing Arts, 473 F. 
Supp. 728, 735 (D. Kan. 1979) (total ban on advertising by health care 
professionals would violate the First Amendment); Ohralik v. Ohio 
State Bar Assn., 436 U.S. 447 (1978) (ban on one-to-one solicitation 
by licensed professionals does not violate the First Amendment). 
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The contract you submitted states that the purpose of the 
referral service is to "generate and administer new patient 
appointments for health care professionals" and "to match the right 
patient with the right practitioner." Under the terms of the 
contract. the referral service has the right to "[ilnvoice 
Practitioner on a monthly basis for all patients generated during the 
previous month." The contract also provides that the service shall 
not charge the practitioner "for Medicaid or Medicare patients, repeat 
appointments or patients (such as family members or patient referrals) 
not directly generated by the Service." We do not construe contracts 
in the opinion process. If, however, the contract means, as it 
appears to, that a doctor must pay the referral serv1ce.a fee for each 
patient that the service refers to the doctor, a doctor who entered 
into the contract would violate the plain language of article 4495b, 
section 3.07(c), by promising to pay a corporation for securing 
patients. 

You also ask whether a hospital may enter into a contract with 
the referral service in question. Section 3.07(c) of article 4495b 
applies to physicians and surgeons, not to hospitals. Because you 
have not described the terms under which a hospital would enter into 
such a contract, we cannot consider whether such a contract would 
violate statutes other than article 4495b, section 3.07(c). 
Furthermore, we caution that a physician or surgeon could not avoid 
the application of article 4495b. section 3.07(b), simply by paying a 
hospital to pay a referral service. 

-. 

SUMMARY 

A physician or surgeon would violate article 
4495b. section 3.07(c), by paying or promising to 
pay a fee to a referral service for each patient 
generated by the referral service. 
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